larry.bigl 453 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) Cześć, w międzyczasie gdy mój instalator próbuje rozgryźć problem napisze tutaj. Mam falownik Deye + 7,5kW paneli na dachu + magazyn 10kWh. Auto konsumpcja jest tak ustawiona, że w nocy z teoretycznie w pełni naładowanego magazynu rozładowuje go do 20%. Problem jaki mam to to, że aplikacja (Solarman) pokazuje mi 100% naładowania podczas gdy jednocześnie w szczegołwach pokazuje np 5kWh wysłane do akumulatora. Logicznie rzecz ujmując skoro początkowo ma 20% i doładowuje go 5kWh to naładowany jest do 7kWh. Nigdy nie dobija mi bardziej. U sąsiada ten sam setup ale z 2x 5kWh (ja mam 1x 10kWh) w tym samym czasie elegancko dobiło 9,1kWh z 15% (ma niższy poziom rozładowania ustawiony). Czyli u niego po pełnym naładowaniu jest 10,6kWh. Na wyświetlaczu falownika i baterii dane pokrywają się z Solarmanem. Grzebałem w ustawieniach, bateria niby dobrze rozpoznawana jest a mimo to statystyki pokazują coś innego. Podobnie ma się sytuacja w przypadku rozładowania, przez noc zejdzie np ze 100% do 20% ale pokazuje że pobrało z aku tylko 5kWh.. Co może być źle ustawione? Edytowane 4 Marca przez larry.bigl
larry.bigl 453 Opublikowano 4 Marca Autor Opublikowano 4 Marca Zgłoszenie serwisowe do producenta już poszło - nim odpowiedzą chwila minie. Szukam w międzyczasie na własną rękę. Tydzień zanosi się na słoneczny i szkoda by było tracić energię.
rrv3vbom 0 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) W dniu 4.03.2025 o 15:58, larry.bigl napisał(a): Cześć, w międzyczasie gdy mój instalator próbuje rozgryźć problem napisze tutaj. Mam falownik Deye + 7,5kW paneli na dachu + magazyn 10kWh. Auto konsumpcja jest tak ustawiona, że w nocy z teoretycznie w pełni naładowanego magazynu rozładowuje go do 20%. Problem jaki mam to to, że aplikacja (Solarman) pokazuje mi 100% naładowania podczas gdy jednocześnie w szczegołwach pokazuje np 5kWh wysłane do akumulatora. Logicznie rzecz ujmując skoro początkowo ma 20% i doładowuje go 5kWh to naładowany jest do 7kWh. Nigdy nie dobija mi bardziej. U sąsiada ten sam setup ale z 2x 5kWh (ja mam 1x 10kWh) w tym samym czasie elegancko dobiło 9,1kWh z 15% (ma niższy poziom rozładowania ustawiony). Czyli u niego po pełnym naładowaniu jest 10,6kWh. Na wyświetlaczu falownika i baterii dane pokrywają się z Solarmanem. Grzebałem w ustawieniach, bateria niby dobrze rozpoznawana jest a mimo to statystyki pokazują coś innego. Podobnie ma się sytuacja w przypadku rozładowania, przez noc zejdzie np ze 100% do 20% ale pokazuje że pobrało z aku tylko 5kWh.. Co może być źle ustawione? Witam, rolki są teraz dość powszechną formą rozrywki dla dzieci w Polsce, czemu nie, najważniejsze jest bezpieczeństwo, oraz wysokiej jakości rolki, aby nie zawiodły, dlatego preferuję tylko zaufane sklepy w tym temacie, mój wybór padł na tę stronę https://rollershop.pl/rolki/dzieciece , tutaj kupiłem ostatnie trzy pary, i jestem zadowolony z każdej z nich, są wysokiej jakości i pięknie zaprojektowane, świetnie wyglądają i są niezawodne. Cześć! Dzięki za szczegółowy opis — wygląda na to, że problem może leżeć w niedokładnym skalibrowaniu BMS-u (Battery Management System) lub braku synchronizacji między falownikiem a baterią. Kilka rzeczy do sprawdzenia: Kalibracja SoC (State of Charge): Możliwe, że falownik pokazuje 100%, ale nie uwzględnia pełnej pojemności użytkowej baterii. Spróbuj przeprowadzić pełny cykl rozładowania i naładowania, aby BMS mógł dokładnie skalibrować poziomy. Ustawienia baterii w falowniku: Sprawdź, czy typ baterii (producent/model) został poprawnie rozpoznany automatycznie lub ustawiony ręcznie. Czasem trzeba ręcznie wymusić ustawienia zgodne z dokumentacją baterii. Limit ładowania/rozładowania: Upewnij się, że nie masz ustawionych ograniczeń na poziomie falownika, np. że może ładować tylko do 70% faktycznej pojemności, mimo że pokazuje 100%. Aktualizacja oprogramowania: Sprawdź, czy falownik i BMS mają najnowszy firmware — producenci często poprawiają właśnie takie błędy pomiarowe. Sprawdzenie logów z dnia ładowania: Porównaj profil ładowania z dnia, gdy u sąsiada dobijało więcej — może Twój falownik zbyt wcześnie uznaje baterię za „pełną”. Jeśli po tych krokach problem się utrzymuje, warto zgłosić temat do supportu Deye lub dystrybutora baterii z dokładnym opisem i screenami — może to być kwestia niepełnej integracji baterii z falownikiem. Daj znać, jak coś uda się ustalić! Edytowane 16 Maja przez rrv3vbom
larry.bigl 453 Opublikowano 16 Maja Autor Opublikowano 16 Maja Heja, dzięki za odzew. Bateria leci na gw a ja dostaję w poniedziałek nowa. Mam nadzieję, że z nią problemu nie będzie. 1
Rekomendowane odpowiedzi