Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy podczas pracy na win 11 mogą wystąpić jakieś przycięcia przy odczyt/ zapis na ssd 2,5" sata zamiast m.2 nvme pcie 4.0? Dodam, że mam mnóstwo pootwieranych stron www;  poza tym do grania przez Oculink na QHD/ 4K. CPU to  i9-12900KH mini PC.

Edytowane przez Coffee Banan
  • Coffee Banan zmienił(a) tytuł na Czy dysk ssd sata okaże się zauważalnie wolniejszy od nvme 4.0?
Opublikowano
7 godzin temu, Coffee Banan napisał(a):

Czy podczas pracy na win 11 mogą wystąpić jakieś przycięcia przy odczyt/ zapis na ssd 2,5" sata zamiast m.2 nvme pcie 4.0? Dodam, że mam mnóstwo pootwieranych stron www;  poza tym do grania przez Oculink na QHD/ 4K. CPU to  i9-12900KH mini PC.

Nie, jak masz szybki dysk 550-600Mb bedzie działal praktycznie tak samo jak m2 PCIE 4.0. Mam Sata SSD jako C i sprawuje sie wysmienicie. W zasadzie m2 o wiele lepiej zostawic sobie na gry i AI, wszelkie workflow itp daje gigantycznego kopa na m2, np jezeli upscalujesz lub robisz cos z video itp. Ale windows bedzie działał praktycznie identycznie na dobrym SSD Sata jak i na m2

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

W grach działaniu systemu i w przeglądarce nie ma komplenie żadnej różnicy

Oczywiście, że są różnice, musisz montować w firmie najtańszy chłam, szczególnie QLC. W przypadku markowych jak MX500 rzeczywiście różnica minimalna (nieistotna).

Kiedyś w biurze mieli transfer 4K 6 Mb/s (gdy ja ok. 40-50 nie pamiętam i to było wyczuwalne). Teraz mają jeszcze gorszy syf QLC, chodzi dennie, uruchamia się długo (chyba z minutę na czysty system - był czysty z rok temu.

Ten Sandisk zapewne jest TLC (choć producenci złośliwie zmieniają kości więc stare dane z internetu mogą być niepewne). Nie wygląda na najtańszy chłam więc pewnie będzie OK i na starcie systemu stracisz 3 sekundy :)

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kalderon napisał(a):

Różnicy w pracy nie będzie bo przeglądarki itp i tak siedzą w RAMie.

Tzn jak siedzą w "ramie" bo teraz jak ktoś to przeczyta to pomyśli że różnicy w działaniu przeglądarki nie będzie między hdd a ssd :P a w tym przypadku jest przepaść nie ważne czy to dysk z dramem czy bez.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1