Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Zastanawiam się w co zainwestować parę groszy. Pogoniłem swoją ps4 slim i teraz chcę kupić coś nowego. Jestem przekonany do ps5, ale zastanawiam się nad kilkoma rzeczami:

- kiedy wyjdzie ps6

- czy nowe gry, np taki nowy BF będzie na piątce chodził jak masło? Kiedy nowe gry na ps5 będą takimi potworkami jak np obecnie Warzone czy BF 2042 na ps4

- ile musiałbym zapłacić za PC, który odpowiadałby wydajności ps5 slim?

Nowa ps5 slim to 2200. Gwarancja, nowy sprzęt… komputer w tej cenie to byłby przetyrany staroć. Pytanie o żywotność ps5 i kiedy zdegradują ja do poziomu dzisiejszej czwórki.

Opublikowano (edytowane)

Podstawowe PS5 już teraz zaczyna wymiekac, nawet w trybie Performance coraz więcej gier nie trzyma 60 fps a wygląda jak maslo. Jedynie exy od Sony dają radę.

Do PS6 pewnie jeszcze trochę czasu, dopiero wypuścili PS5 Pro. Pewnie jeszcze przynajmniej 2-3 lata, ale wiadomo nikt szklanej kuli nie ma 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

A powiedzcie mi, czy mając wersję ps5 bez napędu jestem skazany na zakupy tylko w oficjalnych sklepach dostępnych z poziomu konsoli? Czy istnieje coś takiego jak sklepy z kluczami na cyfrowe wersje gier?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sochan napisał(a):

A powiedzcie mi, czy mając wersję ps5 bez napędu jestem skazany na zakupy tylko w oficjalnych sklepach dostępnych z poziomu konsoli? Czy istnieje coś takiego jak sklepy z kluczami na cyfrowe wersje gier?

Ja jeszcze nie widziałem sklepu, który sprzedawałby klucze do gier na PS4/5. Po prostu w pudełkach jeżeli znajduje się jakiś kod, to na zawartość dodatkową gry, a nie na samą grę. Za to często można kupić taniej doładowania bo to pralnia brudnych pieniędzy.
Więc jeżeli kupisz wersję bez napędu, to jesteś skazany na sklep cyfrowy Sony.

Wieki temu na Humble Bundle raz czy dwa były paczki z różnymi grami na PS4, ale aktywowały się tylko wtedy, jak miałeś konto zarejestrowane w konkretnym kraju.

Edytowane przez narmiak
Opublikowano (edytowane)
Cytat

- ile musiałbym zapłacić za PC, który odpowiadałby wydajności ps5 slim?

@narmiak myślisz, że ten by odpowiadał wydajności ps5?

Najlepszy zestaw PC do 3250 zł

Cytat

Procesor: Intel Core i5-12400F - 469 zł

Chłodzenie procesora: ENDORFY Spartan 5 MAX - 99 zł

Płyta główna: ASRock H610M-HVS/M.2 R2.0 - 299 zł

RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Viper Steel - 229 zł

Karta graficzna: Intel Arc B580 Limited Edition 12GB - 1349 zł

SSD: ADATA 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe LEGEND 900 - 283 zł

Zasilacz: Fortron VITA BD 650W - 279 zł

Obudowa: Genesis Irid 505 Black V2 - 259 zł

RAZEM: 3266 zł

chyba , tak co nie ? 

---------

wersja ps5 bez napędu to STRZAŁ w kolano, gry w sklepie PLAYstation są DROGIE!
o wiele lepiej jest kupić nową grę i odsprzedać, lub od razu kupić używaną i mieć o wiele tanieej 

abonament ps plus 300zł rocznie (gratis 2 gry w miesiącu, często wątpliwe tytuły) 

co do konsoli to jaki masz telewizor/monitor? 
Spokojnie pograsz na ps5 w nowego battlefielda czy każde call of duty,warzone itd... o to się nie martw

Edytowane przez Guli
Opublikowano
W dniu 8.03.2025 o 15:37, Sochan napisał(a):

Zastanawiam się w co zainwestować parę groszy.

Najlepiej jakieś złoto. Wątpię, że PC lub PS5 to dobra inwestycja. Raczej się na tym nie zarobi.

Jeśli masz już jakiś ekran to na Plejce fajnie pograsz. Na PC owszem będzie możliwość plynniejszej rozgrywki plus PC daje więcej możliwości, nie tylko gry. Tak na prawdę ty wiesz czego potrzebujesz. O PS6 i ""degradacje" PS5 do PS4 bym się nie martwił tylko po prostu cieszył się grą. 

Na PC masz Gamepass, który daje dostęp do dość dużej biblioteki gier i są w niej gry, które są warte ogrania. Niektóre tytuły pojawiają się na premierę (choćby Call of Duty) i to też dość solidny argument. 

Sam mam PS5 i PC, jeśli miałbym wybrać to oczywiście, że PC. Z tym, że każdy z nas jest inny i ma różne potrzeby.

Opublikowano

Ja bym zadał podstawowe pytanie a mianowicie w jakie gry grasz? Bo ja jako fan city builderow, base builderow, rtsow itp to takie playstation by było bezużyteczne dla mnie. Jak chodzi o fpsy to nie umiem strzelać na padzie także w sumie też.

No ale jeżeli ktoś jest fanem gier typu assasin creed, horizon zero dawn czy chociażby wiedźmin to konsolka jak najbardziej ok.

Dawno miałeś PCta? więcej grałeś na konsolach czy PC? też myśle warto zadać sobie takie pytanie.

Ja całe życie grałem na PC, jakis czas temu znajomy sprzedał mi za pół darmo ps4 i w sumie stoi i leży bo dla mnie to taki ograniczony PC.