Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Powitać...

Minęło jakieś 15 lat, od kiedy bawiłem się w zestawy ma Labie. I wypadłem totalnie z obiegu. Stąd prośba o pomoc. 

Zbliża się komunia córki, wypadałoby kupić jej PC do nauki i ogólnie mediów. Nie maiłbym z tym problemu gdyby nie fakt, że chciałem sobie na nim pograć od czasu do czasu w Gothic Remake. I tu pojawia się problem, bo nie mam pojecia jakie bebechy są potrzebne do tej gry, abym mógł pobrać na tych wysokich ustawieniach w fhd lub wyżej. 

Interesuje mnie sama skrzynka, podzespoły mogą być z różnych sklepów - składać będę sam. W wątkach widze duży rozstrzał w np. płytach głównych, od 300 do 800zl. Podobnie RAM z rozstrzałem niezłym, niekiedy drogie chłodzenie CPU. Mnie tego nie potrzeba. Chce normalnie, stabilnie, cicho. 

Nie mam pojęcia ile taki zestaw może kosztować, czy w ogóle warto się w takie coś pchać i lepiej kupić normalny pc z Integra + konsola (ale jestem od zawsze pctowiec).

Patrząc i czytając skłonny jestem kupić coś tego pokroju - z polecanych zestawów. Ale czy wystarczy?

Procesor: Intel Core i5-12400F - 469 zł

Chłodzenie procesora: ENDORFY Spartan 5 MAX - 99 zł

Płyta główna: ASRock H610M-HVS/M.2 R2.0 - 299 zł

RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Viper Steel - 229 zł

Karta graficzna: XFX Radeon RX 7700 XT Speedster SWFT 210 Core 12GB - 1999 zł

SSD: ADATA 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe LEGEND 900 - 283 zł

Zasilacz: Fortron VITA BD 650W - 279 zł

Obudowa: Genesis Irid 505 Black V2 - 259 zł

RAZEM: 3916 zł

Czy warto dopłacić do 4070?

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Płyta główna absolutny wykastrowany śmieć. Rekomendowane wymagania sprzętowe:

Cytat

Recommended:

Requires a 64-bit processor and operating system OS: Windows 10 64bit / Windows 11 64bit Processor: AMD Ryzen 5 2600X or Intel Core i7-7700K Memory: 32 GB RAM Graphics: 12 GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 3070 Ti / Nvidia GeForce RTX 4070 / AMD Radeon RX 6800 XT Storage: 10 GB available space

Sugerują że gra będzie wymagająca co do karty graficznej więc dołożenie do 4070 (2500zł) czy RXa 7800 XT (2050zł, 16 GB VRAMu) jak najbardziej ma sens. Wydajność 4070 i 7800XT jest identyczna.

https://www.ceneo.pl/157031296

Dzięki temu że Radeon jest dużo tańszy od RTXa rozważył bym tez pójście w 8 fizycznych rdzeni:
https://www.ceneo.pl/157751971

Solidna płyta:
https://www.ceneo.pl/101840102

Chłodzenie 10zł droższe, ale wydajne i z łatwiejszym sposobem montażu:

https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodnica-powietrza-HeatPipes-wentylator/dp/B0CNVFP4JH?th=1

• Upvote 1
Opublikowano

Dostałeś wyżej propozycje solidnego cpu i gpu w dobrej kasie, nie ma sensu oszczędzać kilku stówek biorąc używki, z używanych gpu dostaniesz niewiele lepszą kartę od nowej 7800xt typu 6950xt z owiele wyższym poborem prądu na stock.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli można sugerować się Gothic demo i chcesz jak najtaniej to ryzen 5600 dawał radę, przy monitorze fhd RTX 3070 powinienem sobie poradzić na średnio/wysokich, na pewno nie jest to przyszłościowy zestaw i też nie wiadomo jakie będą wymagania w pełnej wersji.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

Dzięki za info. Kwestia używanych GPU i CPU jest opłacalna w odpowiednim momencie zmiany technologii. Lata przesiedziałem w ten sposób relatywnie niskim kosztem stałe podnosząc wydajność PC.

Ale jeśli to tylko kilka stów różnicy aktualnie to... Nie ma co się bawić w używki.

Dzięki za pomoc, jak zdecyduje się na taki PC to dam znać co złożyłem i jak to wyszło ;)