Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

EDIT: Czytajcie najpierw drugi post.

Witam. Szukam dysku, jak w tytule. Czy sa jakies dobre dyski z DRAM za ok. ~270 zł? Czy w ogole przy interfejsie SATA III DRAM ma znaczenie? Jesli nie, to jaki dysk bez DRAM? Crucial BX500 (czy jest na pamieciach TLC)?

PS. Crucial MX500 odpada, bo jest az o 150zl drozszy niz dyski 1TB bez DRAM i w tej cenie sa juz dyski 2TB.

Jest tez opcja zakupu dysku zewnetrznego na USB 3.0 (mam tylko w PC gen 1). Czy nie byloby to rownie szybkie jak dysk SATA3?

np. taki: https://www.zadowolenie.pl/lexar-dysk-ssd-sl300-1tb-usb-3-2-gen2-1050-1000mb-s

Edytowane przez daerragh
  • daerragh zmienił(a) tytuł na Szukam taniego dysku 1TB SSD 2.5" SATA 3D TLC - z DRAM, czy bez DRAM?
Opublikowano (edytowane)

Witam. Szukam dysku, jak wyzej, do NAS. Miejcie na uwadze, ze dysk bedzie wpiety najpierw w kieszen USB 3.0 (GEN 1) i w niej podpiety do NAS.

Czy ktorys z tych sie nada? Czy w tej kwocie jest szansa znalezc dysk na pamieciach TLC, a nie QLC? Jesli nie, to jaki najtanszy dysk z TLC?

https://www.zadowolenie.pl/adata-dysk-ssd-ultimate-su650-1tb-2-5-cala-s3-3d-tlc-retail

https://techlord.pl/pny-1tb-2-5-sata-ssd-cs900-p-5853.html

https://www.zadowolenie.pl/goodram-dysk-ssd-cx400-g2-1tb-sata3-2-5-7mm

Edytowane przez daerragh
Opublikowano (edytowane)

@daerraghPrzede wszystkim napisz czy przewidujesz dużą rotację danych na dysku oraz czy zapychasz go prawie pod korek >80%.
Obserwuj pepper pod względem promocji na dyski SSD, linkowane przez ciebie to samo padło. Używanego MX500 można kupić do ~200 zł, ale DRAM nie jest aż tak konieczny... Ważne natomiast są kości pamięci i kontroler oraz od biedy 5 lat gwarancji. Na promocjach znajdziesz dobre dyski TLC i nie będzie to 150 zł dopłaty względem 200 zł...

Edit. Dłużej to pisałem, niż zajęło mi znalezienie promocji na dysk z pepper... Mamy dobę internetu i nieporadności :P 
https://www.morele.net/dysk-ssd-dahua-technology-c800a-1tb-2-5-sata-iii-dhi-ssd-c800as1tb-12939403/?cvrid=CVR.9847.ppr-pl-669294749.9320.coupons-and-vouchers..5af8baeec35b6b5d233c22ad4db4a204&utm_term=

Dysk z 5 latami gwarancji, TLC, producent zajmuje się głównie sprzętem do monitoringu. Już kiedyś kupowałem chyba ten dysk komuś do komputera i gdybym potrzebował to kupiłbym dla siebie.
Edit. Kolejne 15 sekund w google i ze strony producenta masz rozpiskę... To jednak ten dysk kupowałem.
image.thumb.png.458cb88aaa392ac3639b70c7dc507446.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

@musichunter1x Rotacja srednia, powiedzmy ok. 500 GB miesiecznie ale dysk na pewno bedzie zapchany pod korek (w 95%).

Tego Dahua widzialem ale nie bralem pod uwage, bo stwierdzilem, ze to pewnie kolejne chinskie guano. Nie przejade sie na nim?

EDIT: Bylem na stronie producenta i czytalem parametry, jednak nie jest tam jasno napisane, ze to TLC.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, daerragh napisał(a):

EDIT: Bylem na stronie producenta i czytalem parametry, jednak nie jest tam jasno napisane, ze to TLC.

Wpiszesz w google nazwę dysku i TLC to znajdziesz jakieś wyniki. Na pepper nawet dogrzebali się do nazwy kontrolera, choć w wersji 500GB, a TLC na pewno ma, bo to już w poprzedniej stawce znaleźli. Ma kości Microna oraz kontroler MAS1102, który jest taki sobie, ale nie znalazłem nic złego o nim.
Na QLC raczej nie dają 5 lat gwarancji, choć pewnie coś się znajdzie ;) 

Jeśli zapychasz pod korek to raczej szukaj z Dram, chyba że nie robi Ci różnicy skala spadku prędkości przy zapełnieniu.

Od biedy możesz szukać jeszcze Lexara NS100, jeśli chcesz coś bardziej markowego. Nie pomyl go z NQ100, który jest badziewem.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Używany crucial mx500 jak wyżej.

@zakk87 pamiętam jak jeszcze na pclabie pisaliśmy o rewizjach i z adaty z tego co pamiętam to wersje 240gb są na lipnym kontrolerze a te modele 256 już ok, to samo z lexarem ns100 pisałeś coś że jak nazwa jest z końcówką "RB" to jest git, ja 3 dni temu kupiłem już 7 sztukę tego lexara i cały czas trafiam końcówki RB :Up_to_s:

Opublikowano (edytowane)

Tak, ns100 256-512 występował jak kolega wyżej wspomniał z końcówką RB na kontrolerze Marvell 88NV1120 z pamięciami Micron B16 jak również na maxio. Wersje 1,2TB są tylko na maxio ms1102 + YMTC (ten sam tandem co Patriot P220). Adata 256GB jest także na tym sm1102 lecz używa pamięci Micron. SU650 960GB oraz 1,9TB to chyba MAS0902 i Micron B0KB oraz 960 także SM2258XT i pamięci Samsung v4.

Także zamieszanie w obrębie jednego producenta/modelu jest straszne.

Odnośnie SSD w NAS - ja bym tam nie stosował, chyba że jako bufor zapisu/odczytu z macierzy. Czym więcej oszczędzisz w tym momencie tym szybciej padnie/zwolni.

Także wg mojej skromnej opinii MX500 > nadal coś z cache... > SU650 > NS100 > ..... > jakikolwiek gódram, patriot.

Edytowane przez zakk87
  • Like 2
Opublikowano
23 godziny temu, Send1N napisał(a):

Używany crucial mx500 jak wyżej.

jeśli autor chce nowy, bo niby wszędzie po 400 >>

ale w ME z odbiorem osobistym są po 299zł

dostępność nie jest zła. koło mnie w dwóch sklepach, ale można zamówić z wysyłką ze sklepu, kurier 0zł, jednak co nowy to nowy, faktura i pełna gwarancja

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/mx500-1tb-sata3-2-5-560-510-mb-s

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, zakk87 napisał(a):

Tak, ns100 256-512 występował jak kolega wyżej wspomniał z końcówką RB na kontrolerze Marvell 88NV1120 z pamięciami Micron B16 jak również na maxio. Wersje 1,2TB są tylko na maxio ms1102 + YMTC

A specyfikacja przy 1 czy 2tb tego lexara nadal podaje że są na marvell'u i micronach :E