Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz widzę problem tego typu. Mam w laptopie (Lenovo ThinkPad T16 Gen 3) 2 porty USB 3.0 typu A oznaczone nawet na obudowie jako "SS" (Super Speed). Problem polega na tym, że jeden z portów działa dokładnie tak jak zwykłe USB 2.0. Nigdy nie przekracza 30-36MB/s przy kopiowaniu plików podczas gdy drugi port uzyskuje normalnie prędkości do ~440MB/s zarówno odczytu jak i zapisu. Problem występuje nawet po

1. Zainstalowaniu Windowsa na czysto bez podłączania do internetu i instalując sterowniki ręcznie ze strony producenta.

2. Zainstalowanie Windowsa z podłączonym internetem i zainstalowanie sterowników za pomocą windows update.

Już myślałem, że ktoś przy tym laptopie majstrował i może wymienił ten port na własną rękę wsadzając tam USB 2.0 ale oba porty wyglądają identycznie i mają te charakterystyczne 4 wypustki świadczące o tym że to właśnie USB 3.0. Czy możliwe jest że port jest uszkodzony ale w taki dziwny sposób, że nadal działa ale z obniżoną prędkością? 

fRCvDSu.jpeg

Opublikowano

O tym, że to usb 3 świadczy pięć płaskich styków w gniazdku. 4 wypustki to usb 2.0

USB_3_Pins_static.jpg

Jeśli gdzieś tam połączenie jest przerwane, to jest możliwe, że komputer widzi tylko że coś jest podłączone do pinów 2.0 i z taką prędkością działa. Jeśli podłączysz dysk do tego portu, to w hwinfo powinno się wyświetlić w jakim trybie usb działa.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Właściwie potwierdziło się tylko to o czym pisałem wcześniej. Do obu portów USB-A 3.0 podłączyłem tę samą przejściówkę z interfejsem USB 3.0 > SATA i jeden port pokazuje, że jej prędkość to 2.0 High Speed, a drugi 3.1 Super Speed.

fRWOq56.jpeg

SGVrdj8.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Przyświeć jakąś latarką i sprawdz pod lupą fizycznie ten port tak jak some1 wyżej pisał 

Kurde teraz zobaczyłem kolejny problem. Cały ten port jest jakby przesunięty do środka o jakieś 0,5cm bardziej niż ten drugi port. Teraz się zastanawiam, czy wsuwane do niego urządzenia na USB w ogóle stykają się ze wszystkimi stykami. Spróbuję później zrobić zdjęcie ale ciężko będzie to uchwycić. 

Opublikowano

Tak to wygląda. Cała elektronika ze środka tego portu łącznie ze stykami jest jakby przesunięta o 0,5cm w głąb portu. Możliwe jest, że przez to każde urządzenie na USB jakie do niego podłączam nawet nie ma prawa się stykać z tymi stykami odpowiedzialnymi za szybszy przesył danych?

coFfasX.jpeg

Opublikowano (edytowane)

A to dobrze wiedzieć że zmarnowałem sam 3 godziny z ciekawości szukając po necie info o co chodzi że masz inne rozmieszenie portów w tym modelu :E :uklon:już myślałem ze zgłupiałem z niewyspania. Jak to nie był twój laptop tylko kupiłeś używany od kogoś to możliwe że było coś grzebane i np port był wymieniany bo na tej mobo wszystkie są na równi żaden nie jest cofnięty do tyłu:

1.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

A to dobrze wiedzieć że zmarnowałem sam 3 godziny z ciekawości szukając po necie info o co chodzi że masz inne rozmieszenie portów w tym modelu :E :uklon:już myślałem ze zgłupiałem z niewyspania. Jak to nie był twój laptop tylko kupiłeś używany od kogoś to możliwe że było coś grzebane i np port był wymieniany bo na tej mobo wszystkie są na równi żaden nie jest cofnięty do tyłu:

No głupi błąd, przepraszam że zmarnowałem twój czas. Pisałem w nocy tego pierwszego posta i ze zmęczenia podałem model lapka, którego na co dzień użytkuję zamiast tego, którego dotyczył problem. I tak, laptop został kupiony jako używany :/ To chyba ostatni raz, kiedy kupuję coś poleasingowego od prywatnych użytkowników, zamiast od firm, bo to już któryś taki przypadek z kolei. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie to w czym to przeszkadza jaki jest transfer na tym jednym porcie :Up_to_s: pewnie główny problem to ciekawość (też bym tak miał) zależy od człowieka ja też jestem dociekliwy i ciekawski więc cie rozumiem. Bez rozbiórki laptopa i oględzin portu i pcb w jego okolicy to raczej wróżenie z fusów ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 18.03.2025 o 15:18, Send1N napisał(a):

W sumie to w czym to przeszkadza jaki jest transfer na tym jednym porcie :Up_to_s: pewnie główny problem to ciekawość (też bym tak miał) zależy od człowieka ja też jestem dociekliwy i ciekawski więc cie rozumiem. Bez rozbiórki laptopa i oględzin portu i pcb w jego okolicy to raczej wróżenie z fusów ;) 

Bardziej się obawiam tego że jak będę chciał sprzedawać to taka wada z miejsca sprawi, że wartość laptopa poleci o kilka stów w dół. 

Opublikowano

Kilka stów przez to że jeden port usb działa jak 2.0 zamiast 3.0? :E jest jeszcze drugi z wyższą prędkością większość ludzi i tak podłącza myszkę zamiast użerać się z touchpadem więc myche podłączy do wolniejszego i zostanie drugi 3.0 luzem na jakieś pamieci przenośne ;)