Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Posiadam w swoim PC Radka RX7900XT w wersji Phantom Gaming. Karta ma może z 8-10 miesięcy i do tej pory nie było z nią problemów aż do dzisiaj. Otóż zauważywszy na wykresach wydajności, temperatur z gier i fps że karta osiąga w grach około 95-100C na Hot Spocie gdzie normalnie rdzeń w tym czasie ma temperaturę około 56-60st, do tej pory było na hot spocie max 80-85C, a od dziś nagle taki skok co z automatu powoduje ze wentylatory chodzą jak suszarka w tym jeden środkowy zaczął terkotać?:boink: Czy w tej sytuacji pozostaje mi tylko oddać kartę na gwarancję a może rękojmię? Pytanie jak AsRock podchodzi do takich tematów ;/

Edytowane przez Wyhylylybymy
Opublikowano
29 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Witam wszystkich.

Posiadam w swoim PC Radka RX7900XT w wersji Phantom Gaming. Karta ma może z 8-10 miesięcy i do tej pory nie było z nią problemów aż do dzisiaj. Otóż zauważywszy na wykresach wydajności, temperatur z gier i fps że karta osiąga w grach około 95-100C na Hot Spocie gdzie normalnie rdzeń w tym czasie ma temperaturę około 56-60st, do tej pory było na hot spocie max 80-85C, a od dziś nagle taki skok co z automatu powoduje ze wentylatory chodzą jak suszarka w tym jeden środkowy zaczął terkotać?:boink: Czy w tej sytuacji pozostaje mi tylko oddać kartę na gwarancję a może rękojmię? Pytanie jak AsRock podchodzi do takich tematów ;/

Jakis miesiac temu te karty w proshopie byly za 3600zl nowki. Pewnie to raczej cecha tego modelu. Mozesz sam wymienic paste np na PTM, albo sprobowac zwrocic za $, lub wymienic na 9070XT. Oddawac na gwarancje bez sensu, raz karty nie bedziesz mial dlugo, dwa moga powiedziec ze temperatura jest w normie na ich benchu itp. Jak jestes zadowolony z RXa to wymien tylko paste

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Jakis miesiac temu te karty w proshopie byly za 3600zl nowki. Pewnie to raczej cecha tego modelu. Mozesz sam wymienic paste np na PTM, albo sprobowac zwrocic za $, lub wymienic na 9070XT. Oddawac na gwarancje bez sensu, raz karty nie bedziesz mial dlugo, dwa moga powiedziec ze temperatura jest w normie na ich benchu itp. Jak jestes zadowolony z RXa to wymien tylko paste

Nie mam możliwości zwrotu skoro karta jest u mnie 10 miesięcy przecież. Dodatkowo zerwę plombę i pewnie będzie po gwarancji? Dodatkowo dopowiem że we wtorek będzie u mnie w PC 9070XT bo już jedzie kurierem a ta chciałem.sobie sprzedać a tu masz ci los, coś karcie odbiło ;/

Opublikowano
6 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Nie mam możliwości zwrotu skoro karta jest u mnie 10 miesięcy przecież. Dodatkowo zerwę plombę i pewnie będzie po gwarancji? Dodatkowo dopowiem że we wtorek będzie u mnie w PC 9070XT bo już jedzie kurierem a ta chciałem.sobie sprzedać a tu masz ci los, coś karcie odbiło ;/

To moze sprzedaj, opisz dokładnie jaki jest problem, ze prawdopodobnie pasta wyschła i trzeba zaaplikowac nową wystaw troche taniej, napisz ze karta na gwarancji.

Opublikowano

Z tego co pamiętam, te modele były bardzo fajne pod różnym względem ale miały problem z wysychającą pastą lub efektem "Pump Out" co wymaga wymiany pasty na rdzeniu - najlepiej na termopad PTM 7950 lub jego przepakowaną wersję Gelid HeatPhase Ultra.
Niestety nie wiem czy te karty mają plomby oraz jaką politykę ma sam producent do wymiany pasty na własną rękę.
Najlepiej napisz do ASRocka i też do sklepu w którym kartę zakupiłeś opisując dokładnie problem. Może dostaniesz wyczerpującą odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Miałem podobny problem na XTX od AsRock (HS i terkoczący wentylator). Możesz zgłosić to na gwarancji - w moim przypadku wymienili kartę. Problem z HS u mnie jednak wrócił. Alternatywnie możesz położyć PTM samemu. W takim wypadku warto napisać do supportu asrocka ([email protected]) z prośbą o zgodę na zdjęcie plomby bez utraty gwarancji. Zazwyczaj wyrażają na to zgodę.

Edytowane przez senac
Opublikowano
7 godzin temu, senac napisał(a):

Miałem podobny problem na XTX od AsRock (HS i terkoczący wentylator). Możesz zgłosić to na gwarancji - w moim przypadku wymienili kartę. Problem z HS u mnie jednak wrócił. Alternatywnie możesz położyć PTM samemu. W takim wypadku warto napisać do supportu asrocka ([email protected]) z prośbą o zgodę na zdjęcie plomby bez utraty gwarancji. Zazwyczaj wyrażają na to zgodę.

Dziękuję za informację :)

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Tak wiem o tym :)

Ale niestety na terkoczący wentylator nie jestem nic w stanie zrobić, a chce kartę sprzedać to przy bo okazji może sami ogarną pastę :)

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Zawsze lepiej będzie ją sprzedać jak będzie miała jeden problem a nie dwa :E chyba że uznają gwarę ale nie jest to pewne.

Tak czy siak wydaje mi się że gwarancja obejmuje wentylatory :P i pastę też skoro karta chodzi jak odkurzacz w porównaniu do paru dni wstecz :)

Opublikowano
5 minut temu, senac napisał(a):

W zgłoszeniu napisz, że w furmark momentalnie temperatura HS dobija do 105 st i wiatrak terkocze. Ja zgłaszałem w oleole na gwarancję i wymienili kartę.

Akurat tu taka ciekawostka, w fur mark karta dobija max do 85C Hot Spot a w grach np teraz w Uncharted jak gram to dobija do 95C a jak odpalę np Cyberpunka to nawet 102C.

6 minut temu, Send1N napisał(a):

Powinno być ok, tylko pamiętaj że oni zaaplikują tam zwykłą paste i problem po czasie powróci.

Tak wiem, ale to już nie mój problem. Mają zrobić, jak sprzedam kartę to osoba dostanie paragon, w końcu od tego jest gwarancja :)

• Upvote 1
Opublikowano

Potwierdzam, bo w karcie którą dostałem na wymianę powrócił po 2 miesiącach. Naprawią chociaż wiatrak a PTM i tak trzeba będzie samemu położyć.

1 minutę temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Akurat tu taka ciekawostka, w fur mark karta dobija max do 85C Hot Spot a w grach np teraz w Uncharted jak gram to dobija do 95C a jak odpalę np Cyberpunka to nawet 102C.

Tak wiem, ale to już nie mój problem. Mają zrobić, jak sprzedam kartę to osoba dostanie paragon, w końcu od tego jest gwarancja :)

Odpal coś co dobije do 105 stopni.

Opublikowano
1 minutę temu, senac napisał(a):

Potwierdzam, bo w karcie którą dostałem na wymianę powrócił po 2 miesiącach. Naprawią chociaż wiatrak a PTM i tak trzeba będzie samemu położyć.

Odpal coś co dobije do 105 stopni.

NP co, program czy grę?

Opublikowano

Cokolwiek, jakiś benchamark czy grę. Napisz, że dobija do limitu 105 stopni i karta traci wydajność. Trochę podkoloruj to  (jakiś crashe też mógły się zdarzyćxD) + terkoczący wiatrak.

Będziesz czekał ok miesiąca na zwrot.

Opublikowano
1 godzinę temu, senac napisał(a):

Cokolwiek, jakiś benchamark czy grę. Napisz, że dobija do limitu 105 stopni i karta traci wydajność. Trochę podkoloruj to  (jakiś crashe też mógły się zdarzyćxD) + terkoczący wiatrak.

Będziesz czekał ok miesiąca na zwrot.

Trudno :D dzięki :D