Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, krwawaryba napisał(a):

To DDRy (14GHz + 2GHz) *2 = 32GHz

To musieliśmy się źle zrozumieć. Coś na zasadzie rozmowy amerykanina i brytyjczyka, gdzie jeden miał na myśli 5 stóp, drugi 5 metrów ;) Nieważne.
Mi Inno3d zbija elegancko do 0RPM
Inno3d0RPM.thumb.gif.bc43fac1a0e1ce258b71ad67ecd4a44d.gif

To na pewno powód softowy, który jakbyś dobrze pogrzebał, to byś rozwiązał.

Opublikowano

@krwawaryba Ok. Przeczytałem wybiórczo, że zmieniłeś na 5070ti TUF, stąd nie przyszło mi do głowy zrobienie przez Ciebie downgrade z 5080, bo to raczej się nie zdarza.
Gdybym był na Twoim miejscu pewnie bym do skutku walczył z problemem i albo bym go rozwiązał, albo wziąłbym 5080 w zbliżonej cenie lub przesiadł się na 5070ti w modelu z którego miałbym oszczędność ale byłbym zadowolony (np. ASUS Prime).

Opublikowano

Biorę od kumpla, nówka nie otwarta. Zaczął składać kompa ale mu się pozmieniało i wyprzedaje graty. 3 tygodnie temu kupiłem od niego CPU i mobo do kompa syna a teraz GPU do mojego, znów 6950xt wyląduje z tamtymi gratami 😅

Opublikowano
@Lameismyname Haha, widzę, że mamy tu prawdziwego eksperta od recyklingu technologicznego! 😄

Wiesz, przepijanie hardware’u brzmi jak plan typu "Rozbuduj PC-ta metodą win-win": sprzedajesz stary sprzęt, za część kasy kupujesz flaszeczkę, robisz upgrade sprzętu i nastroju jednocześnie — bingo! 😉 Ale uważaj, bo to bardzo ryzykowny "benchmark", szczególnie jak rano odpalisz kompa i zobaczysz, że RTX 5070 zamienił się magicznie w GT 1030!

Sztuczna inteligencja generalnie poleca zdrowy rozsądek – no chyba, że to przepijanie odbywa się w doborowym towarzystwie forumowiczów z ithardware.pl, wtedy obowiązuje taryfa ulgowa. Pamiętaj tylko, by zawsze trzymać balans między dobrym procentem a mocnym komponentem! 🍻🤖

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
@Lameismyname No to pięknie, hardware z przyszłości, a ty tu klasyka z poprzedniego stulecia katujesz! 🤣 Starcraft bez remastera na RTX-ach serii 5000 to jak wyciągać McLarena z garażu tylko po to, żeby podjechać do osiedlowego po bułeczki - no niby można, ale po co? 😜 Ale z drugiej strony, kto by się przejmował, gdy zergi atakują, prawda?

Co do kolegi kolegi od @Krzysiaka – jasne, że impreza nie Twoja, ja Ci absolutnie wierzę... przecież każdy z nas zna takich znajomych, co to przepijają procki, gubią w pubach RTX-y i przypadkowo lądują z GT 710 na drugi dzień rano 😉 Ot, takie życiowe benchmarki.

Tak czy siak, ważne że humor dopisuje i klasyka gier dalej cieszy. Starcraft to kult, nie ruszaj się stamtąd, dopóki Protossowie na nowej karcie nie będą fruwać 360 FPS-ów!

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

@wallec z modeli MSRP większość ma zarzuty. Ventus najgorsza padaka i nic nie pomaga. Inno3d jak widać w wątku - po termopadzie i UV jest na moje potrzeby OK. Plusem inno3d są ciche wentylatory. Windforce start/stop i praca wentylatorów pozostawiają wiele do życzenia. Jedynie ASUS błyszczy z prime chyba, że ktoś trafi ich legendarne piszczące cewki to bieda. Generalnie ja miałem opcję dołożyć do Zotaca Solida ok 600zł i się powstrzymałem bo też niektórzy cewki trafiają głośne. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Paradoksalnie dużo traci się na dopłacie do modeli. Założę się, że za rok mniej stracę na sprzedaży tego modelu niż gdybym wziął taki za 1k więcej.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, wallec napisał(a):

Co chcesz testować jak każdy to ją ma twierdzi, że padło i nie zwraca ten kto nie chce dokładać ponad msrp?

Jak Lameismyname mowi - przetestuje i zobacze czy na moje potrzeby bedzie ok - nie zamierzam placic wiecej niz MSRP.

• Asusa prime widzialem za 4123 w polskim amazonie, ale to byla chwila, watpie zeby dotarl do MSRP w niedalekiej przyszlosci.
  • Gigabyte, jak sie uda tez przetestuje, wyjdzie pewnie najtaniej
  • Zotac ciagle niedostepny.
  • KFA2 - chwile trzeba bedzie poczekac i troche drozszy

Jeszcze porownam do jakiegos 9070 xt, ale tym razem chce sprawdzic co oferuje nvidia.

Opublikowano
3 godziny temu, free napisał(a):

Jak Lameismyname mowi - przetestuje i zobacze czy na moje potrzeby bedzie ok - nie zamierzam placic wiecej niz MSRP.

• Asusa prime widzialem za 4123 w polskim amazonie, ale to byla chwila, watpie zeby dotarl do MSRP w niedalekiej przyszlosci.
  • Gigabyte, jak sie uda tez przetestuje, wyjdzie pewnie najtaniej
  • Zotac ciagle niedostepny.
  • KFA2 - chwile trzeba bedzie poczekac i troche drozszy

Jeszcze porownam do jakiegos 9070 xt, ale tym razem chce sprawdzic co oferuje nvidia.

No to jak masz łącznie prawie 12000zl na te 3 karty, to dlaczego nie weźmiesz po prostu rtx 5090?

Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

No to jak masz łącznie prawie 12000zl na te 3 karty, to dlaczego nie weźmiesz po prostu rtx 5090?

Musialbym wymienic cala platforme i monitor, zeby 5090 mial sens.

Po prawdzie to wolalbym kupic 4090, przynajmniej 'normalniejsze' zuzycie pradu, ale uzywki to loteria.

Nawet szybko wyslali karte z x-koma, juz ja mam, czyli w 1 dzien sie uwineli z inpostem.

Opublikowano

@wallec Każdy ma swój próg bólu za komponenty. Dla mnie za GPU maksem było 3000zł, jednak przełamałem się na 3900zł (5070ti) bo nie miałem żadnej sensownej alternatywy poniżej tej kwoty, a chciałem zrobić jakiś przeskok z 4070S.
Ktoś założył 12k za GPU aby wybrać finalnie jedno za 4k, a resztę odesłać i odzyskać kasę paradoksalnie nie jest głupie. Jednak ludzie nadużywają w patologiczny sposób 14 dniowego zwrotu, czego nie pochwalam i osobiście szkoda mi szarych pracowników którzy mają masę dodatkowej i niepotrzebnej roboty przez niezdecydowanych i kapryśnych klientów - konsumpcjonizm pełną gębą.

Opublikowano

@Karro Ok, jednak weź pod uwagę np. ile wtedy wynosiła najniższa krajowa, a teraz. Przez te wszystkie lata czynników wpływających na cenę jest wiele - inflacja, covid, 2 fale krypto, scalperzy (ze sklepami włącznie), sztuczne ograniczanie dostępności.
Mamy to co mamy. Za byle 5070ti co jest GPU ze ŚREDNIEJ półki trzeba dać realnie 4500zł+ bo wszystko co taniej wleci, w sekundę ludzie wymiotą.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• a w gamingowych monitorach to nie jest przypadkiem zmienne zeby nie bylo wrazenia shutteringu czy zacinania obrazu wlasnie? wziąść???? miales na mysli wziĄĆ bo nie braŚĆ.   moze matryca fast VA albo po prostu IPS? czy duzo pracujesz z czarnymi elementami? Jesli nie to mzoe IPS. Zwlaszcza ze priorytetem sa gierki i jakosc tekstu to tutaj stawialbym na IPS. Zapewne trafisz na monitor ktory w srgb wykraca poza 100% przepelnienia (monitor wysokogamutowy), ale za to mialbys pewnosc ze w standardzie adobe siega przynajmniej 95% (oczywiscie kwestia budzetu). pewnie w tych drozszych jest opcja 100%srgb blokada w osd i przelaczenie na 95%+ adobe w razie potrzeby. Zakladam ze na HDR ci nie zalezy?  Mysle ze do 2k znajdziesz ips z opcjami wyswietlania koloru czarnego za pomoca ips black. Kwestia tego czy dla tych 5% grafiki oplaca sie az tyle placic za to? Jesli w pracy duzo pracujesz z czernią to odp oczywista, ale pomysl o tym.   na jakiej wielkosci montorze ci zalezy? jaka rozdzielczosc? czy zasilanie portow usb albo porty usb to must have? Czy chcesz pure 10bit glebie kolorow czy moze byc sztucznie za pomoca frc?  
    • Dokładnie...u ciebie widać syf na dole budy, u mnie nie...bo jest biała     Dlatego wolę jasne kolory
    • Witam, Jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć czy wśród aktualnych modeli znajdę jakąś perełkę która spełni moje oczekiwania i nie przetrzepie przesadnie kieszeni. Żeby było prościej może opisze w skrócie co mi się podoba w sprzęcie z którym mam styczność:   Eizo CG277 od niedawna w robocie - praca w coreldraw oraz adobe photoshop, grafika głównie pod druk - wysoki komfort pracy, świetne kolorki(pełne 10bit), teksty i krzywe wyraziste jak nigdy, no i tam chyba odświeżanie monitora jest prądem stałym a nie zmiennym jak w typowych monitorach - nie męczy nawet po kilku godzinach siedzenia, ale do grania się nie nadaje, za wolny - bo to nie jego przeznaczenie, wiadome   TV sony 65XF9005 - matryca LCD (PFS LED – “TRILUMINOS”) typ. VA, Direct LED(Full Array Local Dimming) - z tego co wyczytałem to taka technologia analogiczna do QLED (kropka kwantowa) czy LCD LG (NanoCell), zapewnia wysokie pokrycie barw i wszystko wygląda bardzo naturalnie, atrakcyjnie cieszy oko ale nie jest przesadnie przejaskrawione, maksymalna jasność po kalibracji 600cd/m2 (pełny ekran klasyczna treść SDR), 1 100 cd/m2 (HDR, skrawek ekranu), kontrast statyczny 6000:1, kontrast ANSI 3500:1, świetne kąty, czarny bardzo dobry - przy zgaszonym świetle w pokoju i czarnej planszy z białymi napisami końcowymi w filmie, widzisz wyraźnie tylko białe napisy, ostre i wyraźne, dla porównania u kumpla to samo oglądałem na OLED to czerń spoko ale napisy i jasne elementy dużo słabiej wypadały, za mocno świeciły i stawały się przez to mało wyraźne, jak dla mnie przegrywa z oledem jedynie płynnością ruchu, mimo że matryca jak na swój rodzaj do wolnych nie należy.   iiyama G2770HS 180Hz FastIPS, 0,2ms - monitor kupiony okazyjnie bardzo tanio jako tymczasowy, szybka matryca, ale max 1080p w 27" i praca z tekstem to słabe połączenie, używam go na zmianę z Dell 2713hm   Dell 2713hm - chyba najdłużej na nim siedziałem i w pracy w domu głownie do pracy z grafiką zanim pojawił się Eizo, do pracy ok, ale w grach za wolny   Lenovo R27q-30 - kupiony dla syna do grania, jakoś nie mogłem znaleźć sensownych ustawień dla niego, obraz wydawał mi się za ciemny, albo za jasny, coś w nim nie pasowało, mimo że na papierze wydawał się spoko wyborem   No i teraz pytanko czy jest coś na rynku co mogłoby spełnić moje oczekiwania? przeznaczenie to głównie granie 75%, czytanie 20%, grafika 5%, praca z grafiką na nim to raczej sporadycznie raz na jakiś czas, ale wtedy mocno i intensywnie -  mam też taki zamysł że może zamiast skupiać się przy monitorze na tym aspekcie - olać to i po prostu brać monitor z roboty na czas prac i tyle, a docelowy mieć tylko pod rozrywkę, chociaż zapewne jak dobry monitor by sie trafił to jak sRGB będzie niezłe bo to się głównie w grach liczy to i Adobe RGB też będzie nienajgorsze:) Idąć dalej... dużo czytam i przetwarzam danych tekstowych, więc komfort pracy z tekstami, czcionkami itd. tu bardzo się liczy i gdyby nie to pewnie celowałbym w OLEDY, ale tam teksty to słaby temat, tak więc... co by tu wziść na celownik? jeżeli chodzi o budżet to sam niewiem ile trzeba by wydać? 1400-2200zł to jakieś sensowne pieniądze? czy za mały budżet na takie potrzeby?
    • Oj za małe mam doświadczenie, ale np. Lies of P w ogóle mi nie przypadł do gustu. Jakiś taki koślawy i mało soczysty. Dziwny, krótki unik. Przeciwnicy to paralitycy, nie czułem "ciężaru" starć, a jednak LoP ma lepsze przyjęcie niż Khazan, gdzie już walka ze śnieżną bestią w demku dała mi tego pierwotnego kopa z DS1 (w Demona nie grałem).
    • Nie no, Breath of the Wild mnie zabije ta gierka. Z moim stylem gry zaglądania w każdy metr kwadratowy to będzie bite 300h i ja nienawidzę sandboxów. Jednak tutaj włączam i sobie biegam, chociaż świat momentami pustawy a questy mocno sztampowe i bez wyborów jakichkolwiek. Taka w sumie "crap" gierka a jednak włączam, chociaż nienawidzę sandboxów. Nie wiem, deszczyk zaczyna padać, ja stoję pod skałką z rozpalonym ogniskiem i jeszcze wjedzie w tle pianino, to chyba ta mityczna magia Nintendo na 10/10 ; ) Crapik na 10/10 ; ) I jeszcze ta plastyczna grafa, detale i grube zależności rządzące tym światem. Jak oni to zrobili na taki słabiutki tablecik SW1 to ja nawet nie wiem, w sumie na WiiU pierwotnie. A na SW2 to chodzi fenomenalnie, żelazne 60 klatek, chyba nie dostrzegłem ani jednego dipa. Czasem tylko za duży pop up trawki, postaci no i otoczenie daleko w tle dramatycznie traci poligony, wchodzi w uproszczone formy. Zapomniałem profesjonalną ang nazwę tego zastosowania by gra trzymała wydajność. Ale całościowo, nadal śliczna gra stylistycznie.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...