ju-rek 446 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca To chyba nie ta zakładka do zmiany podstawowych wartości pamięci. Nawet na płytach Gigabyte jest na bank normalne ustawianie timingów pewnie w tym Tweaker.
Clairo 1 Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca (edytowane) Aktulizacja tematu! VSOC: 1.25v VDDIO: Auto Zmieniło North Bridge Clock na 3200 - target speed 6000. Oczywiście zaraz do tego dojdę ale chyba idziemy w dobrym kierunku. Aktualizacja 2: Rozkminiłem, podczas gdy jest włączony tryb XMP.1 mogę używać Tweaker'a i tam ustawiać ewentualne Timingi. Natomiast jeśli włączę zaawansowane "podkręcanie" pamięci aby zmienić target speed na 6000MHz muszę to robić osobno konwertując wartości na HEX w zakładce SUBTimings Tak wygląda wersja...docelowa? Troszkę... powiedzmy podrasowana moim dwudniowym doświadczeniem. VSOC: 1.2v VDDIO: Auto Wnioski? Zacznijmy od tego aby Szanowne Grono forumowiczy oceniło moją pracę, pracę totalnego amatora. I spójrzcie proszę na dwie wersję i oceńcie, która jest bardziej korzystniejsza. Jedna target speed 6000 a druga 6400 obydwie 1:1 P.S. Oczywiście nie zamykam sobie furtki na ewentualne dalsze kombinację, cel >70ms nie został osiągnięty. Być może za szybko się zafascynowałem i podekscytowałem moją pracą. Aktualizacja 3: Zmieniłem dodatkowo wartość tRAF(tREFI) - auto -> 60000 Latency blisko >70 Aktualizacja 4: Prędkość 6200 i ogólne zmiany. Vsoc 1.2v / vddio - auto. Aktualizacja 5: Ogólne poczynania: 1. PBO LIMITS - Motherboard 2. Curve Optimizer All Core Negativ 20 3. SVM - Disabled 4. UCLK 1:1 - 6200MHz 5. DDR5 Nitro mode - Enable 1-2-0 Wyniki: Więcej nie grzebie, poczekam na jakiekolwiek opinie na temat moich dotychczasowych poczynań. Edytowane 21 Marca przez Clairo
Clairo 1 Opublikowano 23 Marca Autor Opublikowano 23 Marca Pozwólcie proszę, że nawiążę raz jeszcze do problemu z migającym ekranem bo właśnie jestem w trakcie tego problemu. Niżej wrzucam nagranie z całego przedstawienia. 1. Częstotliwość jest losowa, a na nagraniu akurat trafł się okres, że mruga stosunkowo rzadko. (14 sekunda oraz 48 sekunda nagrania) 2. Podczas gdy ekran jest czarny, jest on włączony a wszystkie operację myszką przechodzą na ekranie. 3. Nie wyskakują w międzyczasie jakiekolwiek powiadomienia. będę bardzo wdzięczny za pomoc
Arkos 0 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca A kabelek łączący kartę z monitorem próbowałeś zmienić?
JacekRTX 253 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Dziwny masz ten wynik w benchu cpu-z, w single core ja mam więcej.
Phoenix. 4 713 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 18 godzin temu, JacekRTX napisał(a): Dziwny masz ten wynik w benchu cpu-z, w single core ja mam więcej. Ale Ty masz intela wiec tego nie porownuj, Zeny w cpuz maja slabe wyniki. 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Cześć! Tak jeszcze wtrącę, że 9800x3d nie lubi programów monitorujących w tle, bo one powodują duże spadki FPS i pogarszają frametime😉. U mnie wystarczy odpalić hw info podczas gry i już zacina 😛
bourne2008 1 202 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia To akurat nic dziwnego, HWinfo sczytuje masę danych z czujników i je obrabia. 1 1
Adikon 139 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 1 godzinę temu, bourne2008 napisał(a): To akurat nic dziwnego, HWinfo sczytuje masę danych z czujników i je obrabia. Tak, zgadza się i na Intelu też psuje😉. Po prostu wspomniałem o tym, bo czasem takie "pierdoły" psują jakość rozrywki 😉 1
Clairo 1 Opublikowano 13 Kwietnia Autor Opublikowano 13 Kwietnia Odnośnie problemu z migotającym ekranem - po przeprowadzce podpiąłem wszystko na nowo, kupiłem świeży kabel i problem ustąpił - nie wystąpiło to już przez tydzień, wcześniej nie było takiej możliwości. (Trzymam kciuki za kolejny ) ALE! Zadowoleni za razem wykończeni wraz z żoną po noszeniu kartonów doszliśmy do wniosku, że odprężymy się na sofie ogrywając Split Fiction. Tak jak pierwszego dnia grało się świetnie, drugiego też, tak trzeciego zaczęło mi crashować grę, fatal error a po czasie zacinać komputer a w pewnym momencie go restartować. Temperatury nie sięgały powyżej 70 stopni na cpu, 55 na gpu. Zrobiłem masę testów. GPU: ZDJĘCIE Z OCCT <- KLIK CPU: ZDJĘCIE Z OCCT <- KLIK RAM: ZDJĘCIE Z OCCT <- KLIK CPU+RAM: ZDJĘCIE Z OCCT <- KLIK Temperatury z hwmonitor i occt nie były czyszczone więc temperatura procesora MAX 95 była jedynie w teście CPU, przy pozostałych ok. 80 stopni. Choć na zdjęciu wszystko jest super tak za pierwszym razem jak puściłem CPU+RAM po 10 sekundach wyrzuciło około 60 błędów o treści: 00:00:00 - Info - Test schedule started at 2025-04-13 23:44:31 00:00:00 - Info - CPU + RAM - Initializing (Duration : 01:00:00) 00:00:00 - Info - CPU + RAM - Started (Duration : 01:00:00) 00:00:06 - Error - CPU + RAM - 5 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:06 - Error - CPU + RAM - 7 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:07 - Error - CPU + RAM - 7 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:07 - Error - CPU + RAM - 7 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:08 - Error - CPU + RAM - 7 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:09 - Error - CPU + RAM - 7 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:09 - Error - CPU + RAM - 5 error(s) found on physical core #1 - logical core #3 00:00:09 - Error - CPU + RAM - 5 error(s) found on physical core #6 - logical core #12 00:00:09 - Error - CPU + RAM - 7 error(s) found on physical core #7 - logical core #14 00:00:10 - Info - CPU + RAM - Test stopped 00:00:10 - Info - Schedule stopped by user request[HWMonitor] Próbowałem to wywołać drugi raz puszczając kolejne 10 testów ale za każdym razem przechodziły one poprawnie (testy trwały ok. 5 minut - łącznie ok.10) Czy te błędy mogą być powodem crashy, restartów komputera? Czy te błędy mogą być wynikiem moich poczynań z tego postu? 1. PBO LIMITS - Motherboard 2. Curve Optimizer All Core Negativ 20 3. SVM - Disabled 4. UCLK 1:1 - 6200MHz 5. DDR5 Nitro mode - Enable 1-2-0
bourne2008 1 202 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Wróć do ustawień domyślnych i się przekonaj ale na 99% źle ustawione PBO.
Clairo 1 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia 40 minut temu, bourne2008 napisał(a): Wróć do ustawień domyślnych i się przekonaj ale na 99% źle ustawione PBO. Jak nie urok to sraczka, jesteś w stanie polecić mi testy, które obciążą porządnie sprzęt? OCCT, AIDA64 wystarczą? Ile powinien trwać taki test? Godzina na program wystarczy aby wykluczyć problem? Bo widziałem, że są tacy co puszczają takie programy na 24h. Ponadto jesteś w stanie wymienić programy, które na bieżąco zapisują różnego rodzaju nieprawidłowości, errory i będą w stanie zapisać wszystko do momentu ewentualnego crasha? Pogląd zdarzeń windowsa wystarczy? Jak na złość próbuje wywołać raz jeszcze te errory i za nic w świecie nie mogę. Puściłem już łącznie 20 OCCT, AIDA64 na łączny czas 5h - zero errorów. Istnieje możliwość, że winowajcą jest wersja windowsa 24h2? Oczywiście zrobię tak jak pisałeś, wrócę do domyślnych i sprawdzę - wszystkie pytania powyżej są bardziej edukacyjne
bourne2008 1 202 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Na tym forum są tysiące postów o kręceniu Ryzenów, także 9800X3D. Trzeba poświęcić czas, poczytać, potestować. Albo zostawić na domyślnych i cieszyć się sprzętem.
Artur2369 6 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca Witam, z ciekawości zapytam, czy są jakieś postępy?
Phoenix. 4 713 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca To nie zasilacz tylko gosc probuje poznacz przyczyne problemow jednoczesnie ustawiajac cpu i ram w sposob, ktory po prostu nie musi mu dzialac 1
AMDK11 35 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Mógłby podać markę i model zasilacza na wszelki wypadek. Wbrew pozorom zasilacz często może być problemem, a nowy nie zawsze oznacza automatycznie w 100% sprawny. Zwłaszcza jeśli ma stary/używany i tani model(zużycie komponentów elektrycznych/elrktronicznych m.in kondensatorów). Są zasilacze z czarnej listy i nie każdy musi być tego świadomy. Podobnie jak w pewnym (internetowym) owocowym sklepie (nie wiem, jak to teraz wygląda) polecano do gotowców wątpliwej jakości zasilacz za 250 zł(słabej jakości komponenty) do jednostki centralnej (za 9 tys. zł+) z kartą graficzną z wysokiej półki wydajnościowej, co jest proszeniem się o problemy w bliżej nieokreślonym czasie. Zwłaszcza jeśli taki zasilacz pracuje na granicy mocy 80-100%. W najtańszych konstrukcjach nawet aktywacja zabezpieczeń może być loterią. Raz zadziała, a innym razem zabierze ze sobą resztę podzespołów. Zasilacze to obszerny temat a ja poruszyłem tylko niektóre aspekty. To tyle w kwestii oszczędności na zasilaniu, które przecież jest podstawą i kluczowym elementem jednostki centralnej. Zasilacz najrzadziej się wymienia i często służy wiele lat. Warto więc poszukać takiego dobrej marki(korzystającej z dobrej jakości platformy OEM) i dopłacić te 200-300+ zł. Edit: Z drugiej strony, bez zobaczenia, jak ktoś składa komputer, znalezienie przyczyny często przypomina błądzenie po omacku. Kiedy składam sam, wiem od A do Z, co było podłączone i jak. Czasami wystarczy źle podpiąć m.in RAM, wtyczkę zasilania lub nie podpiąć np dodatkowe zasilanie CPU i jest problem. Pozornie są to rzeczy głupie i proste, ale mogą się zdarzyć. To już tak na marginesie. Edytowane 30 Czerwca przez AMDK11
Send1N 4 162 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca To nie są objawy problemów z zasilaniem... gość urwał temat w połowie kwietnia także wątpię że się dowiesz, nie wiem skąd w ogóle pomysł że problemem może być tutaj zasilacz
AMDK11 35 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Zdziwiłbyś się, ile problemów może sprawić zasilacz z mocą na styk dopasowaną do poboru komponentów. Zwłaszcza, że pracuje w takich warunkach latami. O zasilacz zapytałem profilaktycznie. Jeśli jeszcze nie odpowiedział, to znaczy, że być może już rozwiązał problem lub inne rzeczy są ważniejsze. Edytowane 30 Czerwca przez AMDK11
sniper76 155 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca (edytowane) @Clairo Proponuję zrobić update BIOS i przeinstalować stery pobrane ze strony AMD Edytowane 2 Lipca przez sniper76
AMDK11 35 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca (edytowane) @sniper76 dobrze napisał. Bios i sterowniki to podstawa. Z tego co widzę ma F3i, a najnowsze to F6 i F7b. Po drodze był jeszcze F4. [F4] 10.17 MB 2025-05-05 mb_bios_x870e-aorus-elite-wifi7_8arpl323_f4.zip Checksum : AFAB Update AMD AGESA 1.2.0.3a PatchA. Please also update AMD Chipset Driver to 7.01.08.129 or later version to improve gaming performance for 2CCD Ryzen 7000 & 9000 CPUs Optimized memory compatibility Enhanced PCIe compatibility Fix AMD CPU microcode signature verification vulnerability (CVE-2024-36347) for Ryzen 8000, 7000 series CPU [F6] 10.17 MB 2025-06-08 mb_bios_x870e-aorus-elite-wifi7_8arpl323_f6.zip Checksum : C9D1 Update AMD AGESA 1.2.0.3b PatchC Enhance memory compatibility [F7b] 10.22 MB 2025-06-22 mb_bios_x870e-a-elite-wifi7_8arpl323_f7b.zip Checksum : ED7B Update AMD AGESA 1.2.0.3e PatchA for new Ryzen 9000 series CPU support Fix TPM2.0’s out-of-bounds read vulnerability (CVE-2025-2884) Fix AMD CPU microcode signature verification vulnerability (CVE-2024-36347), add Ryzen 9000 series CPU support Enhance memory compatibility Stąd można bobrać BIOS: https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/X870E-AORUS-ELITE-WIFI7/support#support-dl Nie wiem czemu nie zrobił tego zaraz po wymianie procesora, ale zaczął od ustawień UEFI. Ja bym jeszcze postawił czystą instalkę systemu + instalacja najnowszych sterowników (dla świętego spokoju) Ostatnio złożyłem jednostkę centralną na AM5, ale z Ryzen 5 9600X na płycie głównej ASUS. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wgranie najnowszego BIOS-u z Pendrive'a USB ponieważ płyta bazuje na B650-E. Też jestem na etapie poznawania platformy z tym że chcę zostawić na ustawieniach fabrycznych bez OC. No może RAM na 6000 zamiast 5600. Ostatnim moim stacjonarnym PC był Core i7 5820K na LGA2011-v3. Zen5, wbrew pozorom, jest zupełnie nową mikroarchitekturą w porównaniu do Zen4, więc do prawidłowego działania wymaga najnowszego BIOS-u i sterowników systemowych z najnowszymi poprawkami(m.in mokrokod) + lepszego wsparcia dla pamięci RAM. Edytowane 1 Lipca przez AMDK11 1
sniper76 155 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca @AMDK11 Teraz już wiemy co jest powodem opisanych problemów BIOS, który nie ma wsparcia dla 9000
AMDK11 35 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca (edytowane) @sniper76 Było już pewne wsparcie, ale od tego czasu wydano kilka poprawek, więc pierwszym krokiem powinno być zainstalowanie najnowszej wersji BIOS-u. Edit: F1 już wspierał Ryzen 9000, ponieważ X870B został wydany z myślą o Zen5, ale F3i nie ma już w bazie danych BIOS-u tej płyty głównej. Są za to F3a, F3h i F3. Może F3i był biosem z poważnymi błędami i go wycofano(tylko spekuluje). Edytowane 4 Lipca przez AMDK11
Rekomendowane odpowiedzi