Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, możliwe, ale co ma time trial do wyścigu,

To jak agresywny setup qualy do setupu wyścigowego 

W iracing i ACC możesz ustawić auto, które jest mega szybkie, ale trudne do opanowania, wyścig na takim setupie przez częstotliwość popełniania błędów nie ma sensu. 

To napisałem o F1, wyścig na helpach, online na helpach. Time trial? Może bez, nie ma znaczenia. 

Opublikowano

Przecież w wyścigach też jeżdżą bez ABS i TC. Przedkładasz setupy i asysty ponad trening i powtarzalność. Można jeździć ABS i nie zrobić żadnego błędu na torze, kwestia doświadczenia.

Oczywiście zakładam że masz Load Celle, bo bez nich to można F1 odinstalować :E 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Tak, możliwe, ale co ma time trial do wyścigu,

To jak agresywny setup qualy do setupu wyścigowego 

W iracing i ACC możesz ustawić auto, które jest mega szybkie, ale trudne do opanowania, wyścig na takim setupie przez częstotliwość popełniania błędów nie ma sensu. 

To napisałem o F1, wyścig na helpach, online na helpach. Time trial? Może bez, nie ma znaczenia. 

Wiec rozumiem ze opierasz sie o jezdzie na rankingowych wyscigach w grze ktore nie maja komplenie odzwierciedlenia tego jak jest realnie.

Tam poziom jest niski, dolacz do jakiejs ligi i zobacz jak ci bez asyst jezdza vs ci z asystami, gwarantuje ci ze w wyscigu bez asyst dalej oni beda w stanie jezdzic szybciej. Do tego jesli dobrze pamietam, jazda bez asyst moze wplynac na mniejsze zuzycie opon co daje ci znowu przewage. Jazda z TC i ABS mimo ze nie powinna powodowac zwiekszenia zuzycia  kola nie buksuja na wyjsciu czy ich nie blokujesz na hamowaniu, ale aby to zrownowazyc ogolne zuzycie moze byc wieksze, taki kompromis zeby nie bylo za latwo.

a co do tego co ma TT do wyscigu, to dalej pokazuje ze bez asyst jestes w stanie jechac szybciej, bo jesli na TT jestes w stanie tak pojechac to w wyscigu tez, setup na wscig a ten na TT nie rozni sie jakos bardzo zeby to mialo wplyw na to jak sie jedzie bez asyst.

LC do F1 to nie jest jakis wymog, to dalej simcade i bez nich mozna sie obejsc spokojnie.

Mozna jeszcze powiedziec ze na padzie jest szybciej niz na kierownicy ;) czy jazda na taniej kierze jest tak samo szybka jak na DD ;)

Ja jezdzilem z osoba co ma T150 i te standardowe pedaly i mnie objezdzal o sekune na lapie, gdzie moje pedaly byly warte tyle co dwie jego kierownice, nie wspominajac o samej bazie czy kierownicy ;) Czy to znaczy ze na T150 jestes w stanie jechac rownie szybko jak na DD? no nie. Ja mam wiecej sprzetu niz talentu ;) ale to nie zmienia faktu ze na lepszym sprzecie jestem z czasem wyciagnac wiecej bo wiecej czujesz i jestes w stanie byc bardziej powtarzalny (tu akurat glownie dzieki lepszym pedalom)

Edytowane przez Dominix
Opublikowano

Mówicie coś na przykładzie jakichś ludzi, 

Na YT też widziałem filmiki w których starali się udowadniać, że bez TC i ABS jest się szybszym 

Sprawdźcie proszę sami, żeby się przekonać.

Ja mówię jak faktycznie jest, sprawdziłem i zrobiłem testy. 

Opublikowano

No a na przykladzie czego ma to byc? psow? ;)

Masz tutaj pierwszy przyklad: 

Mowisz ze 24 i 25 jest takie samo, wiele osob mowi innaczej ze 25 jest lepsze, co akurat nie jest zaskoczeniem bo 24 bylo slabe,

Mowisz ze jazda z asystami jest tak samo szybka jak bez, tymczasem wystarczy wejsc na https://racenet.com/f1_25 zeby zobaczyc ile osob ma wlaczone asysty i jest w pierwszej 100 i jak widac tak nie jest.

No ale spoko, sprawdziles i dla ciebie to nie ma roznicy.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, MaxxGroo napisał(a):

Mówicie coś na przykładzie jakichś ludzi, 

Na YT też widziałem filmiki w których starali się udowadniać, że bez TC i ABS jest się szybszym 

Sprawdźcie proszę sami, żeby się przekonać.

Ja mówię jak faktycznie jest, sprawdziłem i zrobiłem testy. 

W takim razie dlaczego e-sportowo jeżdżą bez asyst ? Lubię ogladać Patryka Krutyja, on jeżdził dla Mercedesa i w którymś filmiku podczas ustawień, wyraźnie mówi że asysty OFF, bo jest się szybszym, że wspomagacze to zamulacze ;)  Obecnie "objeżdża" F1 25 

https://www.youtube.com/@Patryk_Krutyj

Ja po zmianie manipulatorów na Load Cell, zacząłem jeździć bez TC i ABS, szło mi mizernie bo nie mogłem się dogonić (nadal nie wszędzie mogę) do tego co robiłem  z asystami, ale idzie mi coraz lepiej i już gdzie niegdzie się wyrównałem :) Trening, trening i jeszcze raz trening !!! Tylko czasu nieraz brak a i wiek już nie ten na takie fikołki :E Ale się nie poddaję :puchar:

Edytowane przez maras2574
Opublikowano (edytowane)

Dalej błednie porównujecie siebie i mnie do alienów i jakiejś topki graczy. 

Przykład który wam ułatwi zrozumienie mojego podejścia : ACC Nürburgringu GP, top 1:53:675. 

Mój top to 1:54:xx i byc może jest się szybszym z niższym TC i ABS, albo bardziej agresywnym setupem, 

Ale nie wygra się tak wyścigu przez zbyt czesto popełniane błędy

Teraz przeczytajcie jeszcze raz mój pierwszy komentarz o F1 i helpach. 

W F1 helpy wszystko robią za gracza, zdecydowanie zbyt dobrze to działa, tak dobrze ze gra bez tego traci sens w rywalizacji online. 

To że ktoś potrafi bez helpów i 600h gry w F1 pozwala to wykorzystać w jakimś stopniu, ok. Ale weźcie na przykład siebie i mnie. 

Jest wiele gier w których topka graczy wydziwia cuda, a większość, a być może wszyscy z nas nie poświęca na to tyle czasu. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

Tylko pamiętajcie że dużo zależy od gry :E 

W takim LMU w klasie Hypercar nie ujedziecie bez asysty i to jest OK bo realne wyścigi też używają asyst (w tym przypadku TC, brak ABS).

Ja jestem zwolennikiem jazdy tak jak w prawdziwym życiu. Masz ABS? To używasz. Nie? To nie. Dlatego takie ACC mnie irytowało konkretnie bo tam metą było wyłączanie TC i bardzo niski ABS + walenie hamulca na 100% i trzymanie do końca co jest bzdurą totalną :E 

Jak jest w F1 25 nie wiem, ot taka dygresja.

Opublikowano
40 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Dalej błednie porównujecie siebie i mnie do alienów i jakiejś topki graczy. 

Przykład który wam ułatwi zrozumienie mojego podejścia : ACC Nürburgringu GP, top 1:53:675. 

Mój top to 1:54:xx i byc może jest się szybszym z niższym TC i ABS, albo bardziej agresywnym setupem, 

Ale nie wygra się tak wyścigu przez zbyt czesto popełniane błędy

Teraz przeczytajcie jeszcze raz mój pierwszy komentarz o F1 i helpach. 

W F1 helpy wszystko robią za gracza, zdecydowanie zbyt dobrze to działa, tak dobrze ze gra bez tego traci sens w rywalizacji online. 

To że ktoś potrafi bez helpów i 600h gry w F1 pozwala to wykorzystać w jakimś stopniu, ok. Ale weźcie na przykład siebie i mnie. 

Jest wiele gier w których topka graczy wydziwia cuda, a większość, a być może wszyscy z nas nie poświęca na to tyle czasu. 

Widzisz i bardzo dobrze pokazujesz że jednak bez asysty da się szybciej i wymaga to treningu i tak powinno być i tak jest. Z asystami dalej będziesz wolniejszy nawet jeśli poświęcisz tyle samo czasu bo one są wolniejsze.

Mówimy o F1 nie o ACC. W F1 nie masz TC i ABS czy asysty sterowania. To jest gra żeby ci na padzie mogli pograć, bo prowadzenie bolidów jest dość wymagające, ale ma to swoje kompromisy. Będziesz mógł sobie jeździć po torze a nie poza nim, nie będziesz spinowal co wyjście z zakrętu czy blokował kół, kosztem tempa względem tych co jeżdżą bez asysty.

Wydaje mi się że nigdy się nie byłeś w lidze na dobrym poziomie że twierdzisz że ci z asystami są tak samo szybcy.

Ja ci pokazuje czarno na białym że bez asysty jesteś szybszy, ty masz jakieś swoje teorie że z ABS i pełna trakcja ludzie będą tak samo szybcy.

Jeśli nie masz czasu na trening to jeździ tak jak ci pasuje, nie ma w tym problemu ale nie pisz głupot że z asystami nie ma różnicy w czasach.

Ja sam od roku jeżdżę z linią bo ludzie często kasują tabliczki i były sytuację że kończyłem wyścig na dyfuzorze bolidu z przodu, ale TC i ABS wyłączyłem jak kupiłem kiere, męczyłem się z miesiąc żeby się trochę zbliżyć do czasów z pada aż w końcu się udało i już bez tych asyst jeżdżę.

• Upvote 1
Opublikowano

Wiec tak, przegladajac czasy, osoba co miala 2 asysty wlaczone bo zdazaly sie czasy z tylko jedna wlaczona (TC ale nie wiem na jakim poziomie i ABS) miala czas gorszy od najlepszego o 1 sekunde, osoba co miala 3 asysty wlaczone (tc, skrzynia i abs) byla o 1.1sek wolniejsza.

1 sekunda wolniej w F1 to przepasc, wiec nie wiem co dla ciebie oznacza zbyt mala. powinno byc 5sekund wolniej na asystach vs bez? 

Opublikowano

Dobra, kupiłem. W sklepie EA, pełna kwota, ale płatne za miesiąc (w tym miałem za dużo wydatków). Jest nawet opcja rat 0% jakby ktoś chciał skorzystać. Płatność przez jakąś Klarnę :hmm: Pierwszy raz spotkałem 

Zrzut ekranu 2025-06-14 005849.png

• Sad 1
Opublikowano

Gry na raty :E

Klarna to platforma do płacenia w ratach. 

Ja poczekam jak będzie taniej na steam bo na tym ea dobijanie do lobby jest irytujące, a jedna liga co jeżdżę jest tylko na steam bo lobby z crossplay ma czasami wylew ;)

Oby się dobrze jeździło:) ja się na FM8 przerzuciłem obecnie czekając na obniżkę do F1.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Było lepiej kupić season packa do LMU :E Dali teraz nowy model opon dla GT3, petarda jest. To jak ten deweloper ogarnął grę po roku gdzie na premierę były same negatywy to szok, serio. W lipcu wychodzi AMG GT3 oraz Valkyrie za darmo + zapowiedzieli ELMS :E 

I takie studia warto wspierać, a nie to co EA wyprawia z F1, niech to ktoś przejmie :E  No ale jak ktoś kocha F1 to w sumie wyboru nie ma... 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Było lepiej kupić season packa do LMU :E 

W LMU bez dodatków jest się okrojony z dostępu do połowy lobby? Jak to wygląda? 

Mam RF2 i tam tak dokładnie jest, liga srebrna to już rotacja kontentu którego sie oczywiście nie posiada. Cena wszystkiego porównywalna z ceną iracingu, 

W tamtym czasie wybrałem w RF2 GT3 corvette i w iracingu GT3 i GT4. 

ACC przy tych grach to arcade. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Dominix napisał(a):

GT3 i te lmp mnie nie interesują za bardzo.

Głównie F1 i teraz to FM na chillu.

To do marasa było bo już LMU ma :P 

10 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

W LMU bez dodatków jest się okrojony z dostępu do połowy lobby? Jak to wygląda? 

Masz darmowe pojazdy więc jestes w stanie w każdej klasie jeździć, ale co z torami to nie wiem. No i nie ma ligi jeśli na tym Ci zależy, trzeba suba kupić. W lipcu dopiero premiera 1.0, będą to rozwijać.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
9 godzin temu, galakty napisał(a):

Masz darmowe pojazdy więc jestes w stanie w każdej klasie jeździć, ale co z torami to nie wiem. No i nie ma ligi jeśli na tym Ci zależy, trzeba suba kupić. W lipcu dopiero premiera 1.0, będą to rozwijać.

dive bomb na 1st corner  ?

Jakiś system reptuacji graczy, cokolwiek ?

Opublikowano
17 godzin temu, galakty napisał(a):

Kupiłem full pakiet ze wszystkimi DLC, 

Jak trochę poznam grę to można ustawić się na jakieś wspólne jeżdżenie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.06.2025 o 10:00, Dominix napisał(a):

Gry na raty :E

No a jak :E Za chwilę gry będą kosztowały 500+ (od GTA VI się zacznie), to opcja jak znalazł :D

W dniu 14.06.2025 o 10:00, Dominix napisał(a):

Ja poczekam jak będzie taniej na steam bo na tym ea dobijanie do lobby jest irytujące

Też wolałbym na Steam, EA bywa irytujące, jakoś przeżyję ;) Lig nie jeżdżę więc jakoś dam radę ;) 

W dniu 14.06.2025 o 13:41, galakty napisał(a):

Odinstalowane póki co ;) Raz że nie ma PL, dwa że trzeba tam płacić za auta, tory (też chyba?) :( Może w lipcu w wersji 1.0 zainstaluję.  I tak jednak wolę F1 

Edytowane przez maras2574
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak beda za 500+ to sie poczeka na obnizke i kupi za 100+ ;) 

Dzisiaj EA wypuscilo "roadmap" do F1 z ktorego nic nie wynika co bedzie :D

Gdzies cos widzialem ze chyba maja dodac wiecej torow skanowanych tym LIDAR, ale nie wiem gdzie to widzialem wiec nie jestem pewien. To bylo by juz cos gdyby wszystkie tory wygladaly jak prawdziwe, przynajmniej z 2024 bo jak cos nowego bylo w tym roku to juz pewnie tego nie maja jak zrobic.

Bardziej i tak z tego wszystkiego interesuje mnie sprzdaz na przykladzie poprzednich wersji, pamietajac te slupki po premierze 24 i jak tam bedzie z licencja.

image.thumb.png.9ab0e16eece9bac122920e7339a74a56.png

Opublikowano
28 minut temu, Dominix napisał(a):

Jak beda za 500+ to sie poczeka na obnizke i kupi za 100+ ;) 

Taaaa, jak będzie już nowa wersja chyba ;) Oczywiście że lepiej gdyby takich cen nie było. Gry na raty ? Pewnie że to śmieszne, ale..... masakra :E

Opublikowano
W dniu 16.06.2025 o 19:46, maras2574 napisał(a):

Odinstalowane póki co ;) Raz że nie ma PL, dwa że trzeba tam płacić za auta, tory (też chyba?) :( Może w lipcu w wersji 1.0 zainstaluję.  I tak jednak wolę F1 

Po co Ci PL? xD 

Płacisz za DLC albo season pack i masz wszystko, ale bez nich też się możesz ścigać, są GT3 za darmo i HY. Co do torów nie wiem ;) W 1.0 wejdzie AMG GT3 + Valkyrie za free. 

@Dominix Szkoda że LFM nie chce/nie może ogarnąć F1, to byłoby najlepsze wyjście na lobby moim zdaniem.