Skocz do zawartości

Ryzen 2600 [Zen+][AM4] - wymiana RAM 16GB -> 32GB i OC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, aktualnie posiadam RAM Crucial Ballistix LT Sport 2x8GB 3000Mhz CL16, które po zakupie komputera właściwie od razu podkręciłem na 3600Mhz CL16. Pełne ustawienia możecie zobaczyć na załączonych screenshotach. Specyfikacja kompa to AMD Ryzen 5 2600 - wszystko na auto i płyta MSI B450-A PRO MAX.

Po sprzedaży drugiego kompa na części przełożyłem tutaj z niego inne kości Ballistix (oficjalnie 3200Mhz CL16), ale na tych samych pamięciach E-Die, więc miałem 4x8GB. Oczywiście nie były w stanie pójść na 3600Mhz CL16, ustawiłem je na profilu XMP na 3200Mhz CL16.

Postanowiłem jednak sprzedać obydwa zestawy i kupić kości 2x16GB, ze względu na to, że nie planuję zmiany kompa jeszcze przez dłuższy czas, a bawię się maszynami wirtualnymi i chciałem dokonać takiej zmiany trochę na przyszłość.

Jeden zestaw Ballistix sprzedałem, ale drugi który był w tym kompie od początku na szczęście jeszcze mam, ponieważ niestety to co kupiłem wydaję mi się, że jest szrotem, a mianowicie Patriot Viper Steel 2x16GB 3200Mhz CL16. Kupione za dobrą cenę bo 195zł, ale nie zrobiłem zbyt dobrze researchu i skuszony starymi i nowymi dobrymi opiniami które jak teraz myślę pewnie dotyczą szybszych wariantów tych kości, popełniłem prawdopodobnie duży błąd.

Kości nie idą na poprzednich ustawieniach 3600Mhz CL16 itd. ale co gorsza praktycznie od razu sypią błędami w TM5 i OCCT nawet na profilu XMP. Ogólnie mało jest informacji na temat tych pamięci, jak można wyczytać z raportu Thaiphoon Burner ma on problem z odczytaniem wszystkich danych, wydaje mi się, że jest to jakiś nowy wypust z kościami Hynix, a może coś starego lipnego i tak to klepią, bo każdy ustawia XMP i działa - nie wiem.

Na szczęście mogę je zwrócić, ale chcę poznać najpierw Wasze opinie, czy ktoś miał z nimi styczność i czy moje negatywne podejrzenia są słuszne, czy może jednak da się z nich coś wycisnąć? Załączam też pełny raport z Thaiphoon Burner i screenshoty z CPU-Z.

Crucial_CPU-Z.png

Patriotl_CPU-Z.png

MSI_SnapShot1.bmp MSI_SnapShot2.bmp MSI_SnapShot3.bmp Crucial BLS8G4D30AESBK.M8FE.html Patriot Memory 3200 Series.html

Edytowane przez JaCube
Opublikowano (edytowane)

Tzn. po przełożeniu kości nastąpił dwa razy restart od razu po uruchomieniu bo było za duże taktowanie i następnie wejście do BIOS. PC zrzucił zegary RAM i wszystkie ustawienia na default (żeby mógł się uruchomić i pozwolić mi wejść do BIOS), ale pozostawił same ustawienia po staremu dla użytkownika aby mógł je skorygować, tak więc wszystkie ustawienia zmieniłem na default (auto) i tylko włączyłem XMP dla tych Patriotów. Resetu BIOS w dosłownym tego słowa rozumieniu nie robiłem, ale na końcu ustawienia wyglądały tak jak po resecie + tylko włączony profil 2 XMP.

Edytowane przez JaCube
Opublikowano

Żeby chociaż załadował 2x32GB to jeszcze rozumiem....

A nie myślałeś żeby władować chociaż 5700X3D tam? Sporo problemów z RAMem rozwiąże, bo nie będzie większego sensu żyłować (a i kontroler dużo lepszy, 2600 to niestety złom :/ ) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Miałeś ustabilizowane 4x8gb to po co zmieniałeś na 2x16 aby mieć taką samą pojemność? :E chyba tylko po to aby sobie zabawy od nowa dołożyć ;) pokaż screena z https://zentimings.com/ może ustawienia płyta złe wbija do dla 2x16 dualrank i trzeba skorygować.

Chciałem mieć ustawienia tak jak poprzednio czyli 3600 CL16 co przy 4x kościach jest niemożliwe u mnie, ale fakt, jak teraz myślę, to chyba bym się zadowolił 3200Mhz i sprawdzonymi stabilnymi Ballistix'ami :E.

50 minut temu, galakty napisał(a):

Żeby chociaż załadował 2x32GB to jeszcze rozumiem....

A nie myślałeś żeby władować chociaż 5700X3D tam? Sporo problemów z RAMem rozwiąże, bo nie będzie większego sensu żyłować (a i kontroler dużo lepszy, 2600 to niestety złom :/ ) 

Władować to ja bym chciał wiele rzeczy, ale na razie 2600 daje radę. Jedyna gra która mnie obecnie interesuje czyli TLOU2 chodzi elegancko na tym PC w FullHD na high/medium :D

ZenTimings_Patriot_XMP2.png

Opublikowano

Ale po co jak to niczego do wydajności nie wniesie :E miałeś 2x8 3600mhz single rank i przy takich 4x8 3200 będzie taka sama wydajność jak na 2x8 single rank 3600 bo 4 moduły podnoszą wydajność nawet ciut lepiej niż dwustronny zestaw 2x16... Zmniejsz napięcie na SOC z do 1.1v, procODT przestaw na 60 i RTT_NOM z disabled na RZQ/7(34) zapisz zmiany, wejdz do systemu i daj jeszcze raz screena z zentimings.

Opublikowano (edytowane)

Tm5 puszczony w ten sposób że 3 cykle trwają niecałe 10min i tak niczego nie powie, musisz odpalić profil np anta777 extreme pobierz najlepiej najnowszą wersję https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 odpalasz program, zakładka testing , wybierasz anta extreme czy tam anta absolut i cały test automatycznie uruchomi się na 2 godziny, jeżeli wyskoczy chociaż jeden error to sam się zatrzyma i nie będzie leciał dalej. Poluzuj TRCDRD na 21 zamiast 20.

Edytowane przez Send1N
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.04.2025 o 18:39, Send1N napisał(a):

Tm5 puszczony w ten sposób że 3 cykle trwają niecałe 10min i tak niczego nie powie, musisz odpalić profil np anta777 extreme pobierz najlepiej najnowszą wersję https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 odpalasz program, zakładka testing , wybierasz anta extreme czy tam anta absolut i cały test automatycznie uruchomi się na 2 godziny, jeżeli wyskoczy chociaż jeden error to sam się zatrzyma i nie będzie leciał dalej. Poluzuj TRCDRD na 21 zamiast 20.

Zwróciłem dziady i wróciłem poinformować (i pewnie dać kolejny powód do śmiechu), że udało mi się dokupić identyczne kości na OLX czyli Ballistix Sport LT i na ten moment mam ponownie 4x8GB, a po krótkiej zabawie siedzą na 3200MHz CL14. Na razie po krótkich testach w TM5 i OCCT stabilnie i bez błędów. Dzięki za link do nowego TM5, zapuszczę w takim razie na dłużej żeby być pewnym, że na tych ustawieniach będzie to siedzieć 100% pewnie. Jak kiedyś właduję 5600 to pewnie pójdą wyżej :D. Dzięki za wszystkie porady, jak są jakieś uwagi do obecnych ustawień to dajcie znać.

ZenTimings_Crucial_4x8GB_3200MHz_CL14.png

Edytowane przez JaCube
  • Upvote 1