Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gram głównie w Path of Exile 2, Diablo 2 Ressurected i D4. Nie interesują mnie inne nowe gry. Zauważyłem że moja obecna grafika zaczyna mocno niedomagać w Path of Exile, fpsy lecą z 150 w mieście do 30 jak się sporo dzieje na ekranie.

Zastanawiam się nad sprzedażą obecnej karty graficznej (nie wiem na ile mogę liczyć, może z 900-1000zł?) i zakup czegoś nowego (budżet 2000-2500). Pytanie co sensownego mógłbym kupić aby odczuć największą poprawę.

Obecny zestaw:

MSI Radeon RX 6750 XT Mech 2x OC 12GB

Ryzen 7 5700X3D

Patriot 2x16GB 3600Mhz CL18 Viper Steel

MSI B450 Gaming Plus Max

SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W

Monitor: Iiyama Red Eagle 34" 3440x1440

Opublikowano

Cześć,

Nie znam tych tytułów, a też nie mogę na szybko znaleźć czy lepiej chodzą na kartach czerwonych czy zielonych.
Na mój gust powinieneś celować w RTX 5070 lub RX 9070, z tym, że po promocjach ta pierwsza najbliżej zmieści się w Twoim budżecie.
Np. https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/Inno3D-GeForce-RTX-5070-Twin-X2-12GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3332300
Przy odrobinie szczęścia znajdziesz jakiś model trzywentylatorowy jeszcze taniej.

Opublikowano

Dzięki za rady. Zobaczę za ile uda się sprzedać obecną kartę, ale chyba skłaniał się będę w stronę karty za 2k niż 2700.

Czy taka 5070 nie będzie zbyt mocno ograniczona przez moją płytę główną? Mam slot PCIe 3.0, podczas gdy 7800 obsługuje 4.0, a 5070 już 5.0

Wiem że jest to kompatybilne wstecz, ale czy nie tworzy niepotrzebnych komplikacji? Jeśli chodzi o cały zestaw to nie planuję wymiany procka/płyty/pamięci w najbliższych kilku latach.

Opublikowano

Tu między 3.0 a 5.0 może być nieco więcej, ale to i tak nie ma się co przejmować, bo nikt tego nie zauważy. Chyba, że będziesz jechał na 40fps, to wtedy będzie parcie na każdą klatkę, ale wiadomo jest, że tu tak nie będzie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Niedawno przeskoczyłem z 6700XT na 9070. Ryzen 5800X3D i płyta również z PCIE 3.0 (X470) i rezultatami nie jestem zawiedziony. Akurat w PoE2 nie gustuję, ale przyrost w grach jest ogólnie konkretny ( np. Wukong, Silent Hill 2 rimejk), choć w obu nadal najlepiej z włączonym FSR. No i w końcu po odpaleniu RT można jakkolwiek sensownie pograć

Edytowane przez Frantik
Opublikowano (edytowane)

Na allegro lokalnie wisi 7900XT z gwarancją za 2200, za taki pieniądz brałbym od razu, z nówek zostaje 7800XT za 2k gdzie przyrost raczej nie będzie oszałamiający względem 6750XT.

Ewentualnie zza granicy można polookać za 9070 zdarzały się za ok. 2700zł, no ale to już poza budżetem, generalnie jest spora luka w tym segmencie aktualnie.

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
2 godziny temu, Stannasia napisał(a):

Jak chcesz kupić nówkę, to do 2500zł wybierałabym pomiędzy Radeonem RX 7800 XT od AMD lub RTXem 4060 Ti od NVIDIA. No i myślę, że AMD będzie tu lepszą opcją bo RTX kupisz w tej cenie z pamięcią 8GB, a RX 16GB. Tutaj masz RX 7800 XT DUAL od ASUSA: https://www.komputronik.pl/product/888760/karta-graficzna-asus-radeon-rx-7800-xt-dual-16gb-oc.html

Nie no zakup 7800xt czy o zgrozo 4060ti za 2.5K na obecną chwilę to śmiech na sali :/ najlepiej polować na 7900xt / 9070 jak już inni wspomnieli.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Nie no zakup 7800xt czy o zgrozo 4060ti za 2.5K na obecną chwilę to śmiech na sali :/ najlepiej polować na 7900xt / 9070 jak już inni wspomnieli.

Z jakiegoś RX 6600/XT może jeszcze spoko by był "upgrade" ale w tym segmencie jest taka zapaść że jedyna sensowna okazja to coś takiego: link do allegro.

Jakbym nie miał już 9070XT to sam bym brał w tych pieniądzach i tysiaka jeszcze miał w kieszeni.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Stannasia napisał(a):

RTXem 4060 Ti

Co ja właśnie przeczytałem XD To już lepiej kupić za ~1000+ w zależności od wersji chłodzenia RTX 3070. Wydajniejszy, nowy DLSS działa, jedynie nie ma generatora klatek. 

• Upvote 1
Opublikowano

Interesuje mnie tylko zakup nówki ze sklepu. Zdecydowałem że jak miałbym wydać 2000-2200 to już wolę jednak trochę dołoży do lepszej karty.

Czekam na rtx 5070 w cenie ~2700 i zamawiam. W ostatnich dniach były wrzucone na neonecie, ale przespałem :)

Opublikowano
6 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

To jest jakiś reklamiarz Komputronika. Wszędzie tylko linkami wali. 

Autor pyta o poradę związaną z zakupem. Odpowiedziałam na pytanie i wysłałam link do konkretnej rzeczy. W czym problem?

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

najlepiej polować na 7900xt / 9070

Polować jasne, że można. Ale jeśli autor nie chce czekać na promocje to wydaje mi się, że nie ma lepszego wyboru. 

Opublikowano
W dniu 13.04.2025 o 10:03, KratosF1 napisał(a):

Gram głównie w Path of Exile 2, Diablo 2 Ressurected i D4. Nie interesują mnie inne nowe gry.

Niczego w życiu nie przesądzaj. Nie wiesz co Cię zainteresuje za rok, dwa.

5 godzin temu, KratosF1 napisał(a):

Czekam na rtx 5070 w cenie ~2700 i zamawiam. W ostatnich dniach były wrzucone na neonecie, ale przespałem :)

Masz monitor 3440x1440 i chcesz brać kartę z 12 GB vram ? Dla mnie to strzał w kolano. Pomijam już fakt że on ma freesync więc pod Radeony. Ja mam RTX 4070 i nie mam najmniejszego zamiaru kupić kolejnej karty z 12 GB vram, bo w niektórych grach aż w oczy kuje ciągłe doczytywanie tekstur. Rób jak chcesz ale jak bym miał dołożyć, jak prawisz, to do RX 9070.

Opublikowano
6 godzin temu, Stannasia napisał(a):

Autor pyta o poradę związaną z zakupem. Odpowiedziałam na pytanie i wysłałam link do konkretnej rzeczy. W czym problem?

Polować jasne, że można. Ale jeśli autor nie chce czekać na promocje to wydaje mi się, że nie ma lepszego wyboru. 

W tym przypadku wygląda to tak, że polecasz byle polecać, by tylko link do tego konkretnego sklepu się zgadzał.

Wszędzie dajesz linki tylko do Komputronika. Nie tylko na tym forum.

Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

7800xt to jeszcze rozumiem ale 4060ti absolutnie nie ;) 

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Chodzi o to, że z kart graficznych od NVIDIA i AMD mamy do wyboru 4060ti i 7800xt w tej kasie. Napisałam że lepszym wyborem będzie 7800xt. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

pisał że czeka na 5070 za 2700...

to mu wczoraj wkleiłem ofertę palita w dobrej wersji w tej cenie, nie musi czekać

dziś w tej samej cenie w kompuszroniku asus prime.. aż dziwne że spamer tegoź sklepu jeszcze nie wkleił :wariat:

czy warto dołożyć względem 4070 S które wkleiłeś z amazona ?  nie wiem..

Edytowane przez miro
  • Upvote 1