Skocz do zawartości

Program do nagrywania ekranu z gry bez utraty jakości?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Kiedyś frapsem zgrywałem ekran i plik 30s zajmował około 1 GB, ale teraz mam z nim jakiś problem. Action! wypuszcza jakieś kiepskie video. Czego mogę użyć, żeby zrobić takie próbki z gier w oryginalnej jakości bez kompresji?

Opublikowano

OBS.

Action! daje dobrą jakość, tylko musisz właściwie ustawić preferencje pliku wyjściowego. W zależności od tego jakiego kodowania użyjesz uzyskasz inny efekt.

Jak chcesz najlepszą jakość nagrywaj w avi, ale szykuj się, że pliki będą bardzo duże. 

Gra chodzi w ilu klatkach, a w ilu klatkach nagrywasz?

• Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Kakarotto@skypan@LeBomB

Dzięki chłopaki za szybkie odpowiedzi. Temat z mojej strony przycichł, ale na dniach zamierzam jeszcze raz spróbować swoich sił. Próbowałem MSI Afterburnerem, ale coś mi to nie szło. OBS nie próbowałem. Zacznę jeszcze raz od Frapsa i Action! i tego OBSa.

Wcześniej grałem w okolicach 100 i więcej fps na 1440p bez DLSS itp., teraz po zmianie na 4k celuję w minimum 65-70 z DLSS jeśli zajdzie konieczność jego użycia. Najważniejsze, żeby plik wyjściowy był możliwie bez kompresji oraz w 60 kl/s.

@Kakarotto@skypan@LeBomB@ztx

Możecie rzucić na to okiem.. Nagrane OBSem, ale niestety nie wiem jak i czy da się pozbyć tego laga.. Plik jest w razie czego bardzo mały, ale nie da się go chyba odtworzyć z poziomu przeglądarki. Próbowałem wcześniej już kilu ustawień. Mam pliki po 4 i 16GB, ale niestety nic nie pomaga..

https://mega.nz/file/5ARghILB#AL_P33cqvVRT85Y9J2I3085z5Wbyevd-dX8rQL4ryVk

Edytowane przez CozyHog
Opublikowano

Ok, dzięki! Jeszcze będę próbował, ale nie wiem uda mi się to ogarnąć.. Kiedyś na 1440p nagrywałem FRAPSem takie 30s demka w 60 kl/s i z tego co pamiętam fajnie się to odtwarzało. Dzisiaj frapsem udało mi się już coś nagrać, ale również występuje to rwanie.

Opublikowano
W dniu 18.05.2025 o 12:11, CozyHog napisał(a):

Możecie rzucić na to okiem.

Nie wiem po co bawisz się w kontener Matroska/AVC. Tak to się kończy ;) Prościej i bezproblemowo lepiej użyć kontenera mpeg4 ze sprzętowym wsparciem do HEVC. AV1 ci nie pójdzie bo dopiero od serii RTX 4000 dodali wsparcie. Jak nie mpeg4 to w QuckTime (mov) i też sprzętowe od Nvidii HEVC. Jak HEVC (h.265) za mocno będzie dociskał sprzęt to po prostu wybierz h.264 - też ze sprzętowym wsparciem. Bitrate w przedziale 50000-80000 kbps wystarczy z zapasem. Bitrate dobierz pod siebie. Patrz na drobne detale czy nie tracą ostrości, nie robi się papka. Najlepiej do testów jakieś lasy, liście, trawa. Jak ma coś wyjść to w takiej scenerii od razu zobaczysz artefakty. No i pamiętaj, że zapis najlepiej dać na osobny fizyczny dysk. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki! Zanim przeczytałem Twojego posta udało mi się co nieco dojść do ładu. Jeszcze nie jest idealnie, ale zrobiłem spory progres. Zaraz spróbuję tego o czym piszesz.

Dobra Panowie, chyba wszystko jasne.. do nagrywania 4k i gier takich jak CP 2077 albo Wiedźmin 3 mam za słabą kartę. Żeby nie mieć wątpliwości włączyłem w monitorze 60Hz i V-sync w Wiedźminie lub CP, natomiast nadal mam za mały zapas mocy na GPU. Jakość obrazu co prawda jest chyba bez zastrzeżeń (choć mam wrażenie, że gdzieś tam szczegóły/detale są "zaczernione"), ale występuje stuttering/klatkowanie. Ogólnie brak idealnej płynności 60Hz. Włączyłem za to Fallouta 4 z v-sync. Jakość jest ok oraz zachowana jest płynność ruchu, choć występują delikatne niedoskonałości.

Edytowane przez CozyHog
Opublikowano

@ztx

Ja nagrywałem w ten sposób,

obraz.png.9d61ede76d5031745fe4bcc2bd76cc8d.png

ale dzisiaj sprawdzę jeszcze Twoje ustawienia, bo może nie warto się upierać przy tej jakości.

Jeszcze może dopytam..

obraz.png.51cff1e886c193bafd36da9ee6460dd5.png

Tutaj jako źródła obrazu dodałem 3 gry jako "przechwytywanie gry", ale chyba tylko w fallout i far cry ładnie mi wyświetla okno podglądu i nagrywanie zaczyna się dopiero właśnie po przejściu do okna gry. W innych grach muszę dać "przechwytywanie ekranu". Co może mi pomóc? Próbować Special K i jakoś ustawiać okna bez ramek dla gier? Może problem leży gdzieś indziej?

Opublikowano
27 minut temu, CozyHog napisał(a):

jako źródła obrazu dodałem 3 gry

Zrób sobie po prostu jedną scenę z nagrywaniem ekranu, nie poszczególnej aplikacji. Po co sobie komplikować.

Opublikowano (edytowane)

Tak też można oczywiście, tylko wtedy widać te momenty przejścia choćby z OBS do gry. Special K spróbuję, bo ma ciekawe opcje. Tutaj może też pomoże, a jak nie to najwyżej nauczę się jeszcze może jakiejś obróbki video:P

Ewentualnie jak jest taka opcja to start nagrywania dla kombinacji klawiszy.

edit 2.:

@ztx

Ok, no więc zostaję na ustawieniach mpeg-4 i hevc, ale zmieniam na "wysoka jakość, średni rozmiar pliku". Rozmiar dla 3 minut w takim far cry 5 to i tak 9 GB. Na h.264 mam cały czas tego koszmarnego laga..

Dzięki wszystkim za pomoc!

Edytowane przez CozyHog
Opublikowano
59 minut temu, skypan napisał(a):

2500 kbps sory ale to śmiech a nie bitrate

Ale widzisz, że bitrate jest w sekcji transmisja, a nie nagrywanie i nie ma to znaczenia? Jak streamowalem miałem inny bitrate, teraz mam zainstalowany OBS tylko pod nagrywanie więc tego nie zmieniałem.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, ztx napisał(a):

Ale widzisz, że bitrate jest w sekcji transmisja

Przepraszam. Przeoczyłem. Bitrate do transmisji i nagrywania w OBS można ustawić oddzielnie. Moje niedopatrzenie.

• Upvote 1