Uasek 0 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) Witam. Myślę nad zakupem procka i7 11700k pod zestaw w załączniku. Karta graficzna to RTX 3080. Myślicie, że warto? Odczuję różnicę? Edytowane 17 Kwietnia przez Uasek
voodoo34 21 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia Rożnicę odczujesz i to sporą. W tym zestawie pomyśl o rozbudowie pamięci do 32 GB
Uasek 0 Opublikowano 24 Kwietnia Autor Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Zamieniłem na 11700f oraz dorzuciłem 16gb ramu i szczerze nie widzę dużej różnicy. Czym może być to spowodowane? Edytowane 24 Kwietnia przez Uasek
Dirian 357 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia A gdzie testujesz? Różnicę powinieneś odczuć głównie w grach które wykorzystują mocno procesor, w innych może być niewielka bo może limitować cię karta graficzna a nie CPU. Ogólnie taka wymiana raczej nie miała wielkiego sensu, wg mnie strata kasy chyba że zrobileś to budżetowo. Kolega wyżej trochę przesadził z tą "sporą" różnicą.
voodoo34 21 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja (edytowane) W dniu 24.04.2025 o 22:32, Dirian napisał(a): Kolega wyżej trochę przesadził z tą "sporą" różnicą. Nic nie przesadziłem. W grach można zyskać nawet ponad 50% tylko że mowa była o 11700K nie F z niskim power limitem i obciętymi zegarami. Tu są testy to potwierdzające: https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i7-11700k-vs-amd-ryzen-7-5800x-tansza-wersja-intel-core-i9-11900k-a-skoro-nie-widac-roznicy?page=0,1 Edytowane 3 Maja przez voodoo34
kalderon 576 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Nie zapomnij o wymianie chłodzenia na dobre AIO, 200W ciepła trzeba odprowadzić.
Rekomendowane odpowiedzi