Skocz do zawartości

PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2, Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 i pewnie innych płytach B650 nie posiadających oficjalego wsparcia

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Johnny Tomala Jak już wspominałem - niedawno próbowałem odpalić PCI-E 5.0 x16 na mobo Gigabyte B650 Eagle AX ze świeżym biosem (przedostatnim) i nie było takiej możliwości.
Znowu na ostatnich biosach ASRocka przycięli trochę realną prędkość PCI-E 5.0 x16 ale opcja dalej jest dostępna i działa stabilnie (używam 5.0 na codzień w przypadku GPU).

• Upvote 1
Opublikowano

Można to jakoś przetestować,czy działa to jak powinno? Ewentualnie czym to przebenchmarkować? Ktoś tam pisał,że ma jakąś niepełną prędkość 5.0

W gpuz mi pokazuje Pcie x16 5.0 @x16 5.0

Hwinfo pcie link speed 32.0 GT/s

Czym to jeszcze można sprawdzić?

Opublikowano

Zaraz zaraz. Przecież PCI-E 5.0 wymaga droższych płyt, aby sygnał się nie "gubił" po ścieżkach. Tyle o tym czytałem wypowiedzi producentów płyt i nie tylko.

I nagle na B650 miałoby to działać?

Moim zdaniem nie warto się w takie coś bawić, chyba że jak pyta Wallz wyżej - jest jak to realnie przetestować, ale realnie, a nie "realnie". W sensie - kto zagwarantuje, że w grze która obciąża w jakiś konkretny sposób kilka komponentów na raz, nie wyjdzie jakiś babol za np. rok?

• Upvote 1
Opublikowano

jeśli wam się nawet wcześniejszych postów nie chce przeczytać to po co się produkować

na pierwszej stronie kolega autor tematu pokazał co i jak pod konkretnym obciążeniem

Godzinę temu, VRman napisał(a):

nie wyjdzie jakiś babol za np. rok?

tak, juz wychodzi... z nowymi biosami, bo obcinają/blokują tą funkcjonalność

na b450 tez było pcie 4.0 i działało.. tylko i wyłącznie skok na kasę

Opublikowano

tak jak kolega @miro wspomniał - poczytajcie temat, kwestia poruszona dogłębnie.

W skrócie: na którymś z poprzednich biosów PCI-E 5.0 x16 działało mi na pełnej prędkości, teraz na 3.25 mam trochę wolniej ale to nadal wartość bliżej PCI-E 5.0 jak 4.0.
Jak widać wzięli się na to i przynajmniej Gigabyte blokuje.
U mnie póki co stabilnie jak skała.

Odnośnie programu dobrze się sprawdza do dokładnych odczytów ten z 3DMarka:
PCI-E.thumb.png.54934f30a5e7cbd69711a607062bbdf5.png

Więcej info w temacie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, VRman napisał(a):

Moim zdaniem nie warto się w takie coś bawić, chyba że jak pyta Wallz wyżej - jest jak to realnie przetestować, ale realnie, a nie "realnie". W sensie - kto zagwarantuje, że w grze która obciąża w jakiś konkretny sposób kilka komponentów na raz, nie wyjdzie jakiś babol za np. rok?

Asus którego miałem (siedzi teraz w kompie syna) przy obciążeniu ścinał do pcie 4.0, w sensie raz szło 5.0, raz 4.0 i w sumie nie wiadomo czemu raz ta a raz tak :E  Może chipset AMD nie lubi się z gpu AMD :rotfl2:

@mirono nie do końca zawsze i wszędzie to działa ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Update w temacie.

Jak już wspominałem, jakiś czas temu (na wakacjach) montowałem zestaw na Gigabyte B650 EAGLE AX. Mobas posiadał BIOS bodajże z maja i PCI-E 5.0 x16 nie było możliwe uruchomić.
 Dzisiaj do mnie dotarła płyta główna Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 czyli dokładnie ta: https://www.gigabyte.com/pl/Motherboard/B650-EAGLE-rev-10

Egzemplarz który otrzymałem miał wgrany BIOS w wersji F35 (AGESA 1.2.0.3e PatchA) i pierwsze co zrobiłem to wgrałem jej najnowszy BIOS w wersji F36b (AMD AGESA 1.2.0.3f)
Ku mojemu zdziwieniu możliwość wyboru PCI-E 5.0 x16 była na liście więc ją wybrałem:
B650EAGLECFG.thumb.jpg.1f6c5515c7d28b72ef680f105a729065.jpg

Odpaliłem system, CPU-Z + GPU-Z oraz Benchmark w tle (aby obciążyć GPU):
EAGLEB650PCI-E5.0.thumb.png.ffbe1ebc1f8b3ac6619b4002ed61fb3e.png

No i
 doszedłem do wniosku: "To działa!"

Odpaliłem jeszcze test prędkości PCI-E x16 aby finalnie się upewnić:

EAGLEB650PCI-E5.0test.thumb.png.f49d40b5436be174c471748d4f8c6d44.png

Jest ta sama anomalia co miałem na płycie ASRocka.

PCI-E 4.0 x16 w tym teście ma przepustowość 32GB/s
PCI-E 5.0 x16 w tym teście ma przepustowość 64GB/s

Na którymś ze starszych BIOSów ASRocka miałem pełne 64GB/s, a od wersji bodajże 3.25 zmalało to do 57GB/s.
Tutaj widzę jest to samo, czyli mamy rzeczywiście prędkość PCI-E 5.0 x16 jednakże minimalnie przyciętą (o te 7GB/s).

Tak czy siak sukces :)

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
  • Lameismyname zmienił(a) tytuł na PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2, Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 i pewnie innych płytach B650 nie posiadających oficjalego wsparcia
Opublikowano (edytowane)

@tomcug Po doświadczeniu z B650 Eagle AX (w sumie mobas różni się tylko posiadaniem Wifi) oraz po tym co udało mi się szczątkowo wygrzebać w internecie myślałem, że to tylko formalność aby stwierdzić zablokowanie opcji z 5.0. Tutaj naprawdę miło się zaskoczyłem.

Pogram w parę gierek to zobaczymy jak ze stabilnością - na ASRocku chodziło stabilnie jak skała ale czasem ludzie piszą o problemach z 5.0 x16.

EDIT: Aż się poczułem, założyłem konto na reddicie i napisałem pierwszego posta w tym temacie xD 

Edytowane przez Lameismyname