Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć ludzie

Szukam informacji, doradzenia mi w sprawie wyboru sprzętu.
Chcę zamontować klimę do ok 50 m2 mieszkanka. Mieszkanie nasłonecznione od wschodu do zachodu słońca.
Możecie mi coś doradzić w wyborze sprzętu? Budżet pewnie od 5k-7k
Ewentualnie fora, lub sprawdzone firmy? (Warszawa)

obraz.png

Edytowane przez Gremlin
Opublikowano (edytowane)

Nie widzę tu okien :) Jeśli ma być tanio i solidnie to typowa markowa klima 3,5 kW zamontowana na ściance z 3 m^2 by wiać w oboje drzwi (na okna żaluzje, ale trzeba je zasłaniać parę razy dziennie, rolety mało dają jeśli nie są zewnętrzne).

Dzięki temu ten wypierdek zostanie porządnie wywietrzony 17 9 i 7,5. Te pozostałe 3 to kurioza dla smerfów (dzięki bańkom na rynku mieszkaniowym i skrajnie niskim stopom). Tam nie będzie zbyt dobrze (szczególnie 3 m^2), ale raczej nie musi. Nie wiem po co te maleństwa? Bo to za małe na kuchnię, nie wiem które to łazienka (ale tam się nie jest długo), w żadnym nie może być sypialni (pewnie 9 m^2). W tych smerfich będzie wyższa temp, ale też obniżona wilgotność więc nawet 26 stopni nie będzie horrorem (poza środkowym 3 powinno być ze 24, a główne po 21-23).

Edytowane przez sino
  • Upvote 1
Opublikowano

3,2 m2 to przedpokój - tu chyba drzwi są widoczne
3 m2 to łazienka
4,3 m2 to kuchnia - okno chyba jest widoczne

17 m2 salon/duży pokój
9 m2 - sypialniany  - okno i drzwi balkonowe chyba widoczne - balkon 1,2m x 1 m  
7,5 m2 mały pokój -sorry tu nie umieściłem okien
Agregat na balkonie, jeden split chcę umieścić w 9m2, drugi w 17m2 w przejściu między 9m2 i 7,5m2

Opublikowano
11 godzin temu, Gremlin napisał(a):

3,2 m2 to przedpokój - tu chyba drzwi są widoczne
3 m2 to łazienka

Sam mam podobną łazienkę i umeblowanie to wyzwanie, ale moim zdaniem jeszcze większym kuriozum jest dawanie do 50-metrowego mieszkania kikunastometrowej łazienki i 10-metrowego przedpokojo-korytarza. A takie też widziałem.

A co do rozkładu, to jak dobrze patrzę balkon jest w tym narożnym na dole po lewej? Bo nie znam się na przepisach, ale wieść gminna niesie, że w bloku jednostka zewnętrzna to chyba tylko na balkonie?

Opublikowano
3 godziny temu, 209458 napisał(a):

Bo nie znam się na przepisach, ale wieść gminna niesie, że w bloku jednostka zewnętrzna to chyba tylko na balkonie?

Ba. Zależnie od przepisów spółdzielni/wspólnoty może być zapis o "zakazie ingerencji w zewnętrzne elementy", która dotyczy również wnętrza balkonu. 

W teorii. Bo w praktyce jak nie masz obok sąsiada który zajrzy i cię podpieprzy to nikt tego nie sprawdzi.

Opublikowano

W bloku nawet anten nie pozwalają montować to co dopiero taką masakrę z wierceniem dziur.

Moja propozycja jest optymalna, zapewnia najwięcej najmniejszym kosztem. Pomysł autora i wianie klimy w drugą stronę jest marny, bo 7,5 m^2 będzie zbyt słabo wietrzone (a to klaustrofobiczne miejsce więc duchota jeszcze bardziej dolegliwa).

Ale obie metody to kontrowersyjnie dużo rur i dziur. U mnie jest prosto, klima na balkonie, jedna duża niewidoczna dziura, rurki niewidoczne w listwach. Tu będzie niezła masakra, dla mnie bez problemu, ale kobieta może marudzić, zaś spółdzielnia może nie pozwolić na nic.

Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, 209458 napisał(a):

Sam mam podobną łazienkę i umeblowanie to wyzwanie, ale moim zdaniem jeszcze większym kuriozum jest dawanie do 50-metrowego mieszkania kikunastometrowej łazienki i 10-metrowego przedpokojo-korytarza. A takie też widziałem.

A co do rozkładu, to jak dobrze patrzę balkon jest w tym narożnym na dole po lewej? Bo nie znam się na przepisach, ale wieść gminna niesie, że w bloku jednostka zewnętrzna to chyba tylko na balkonie?

Tak, ten w lewym dolnym rogu to sypialnia z wyjściem na balkon.
Jednostka zew musi być na balkonie. Choć podpytywałem się w spółdzielni, jak to możliwe że sąsiedzi mają na zew, to wg administracji mogły byś zezwolenia wcześniejszej administracji po spełnieniu warunków. Pytałem się prawników w firmie jakie konsekwencje będą czekać mnie jak założę bez zezwolenia. wpierw Administracja każe mi usunąć, jak nie pomoże to do sprawa do sądu. I tu jest ciekawie. Nim trafi pod młotek sędziowski, gdy usunę z zew to koszty są po stronie spółdzielni. Pewnie dlatego tyle na "dziko" klimatyzacji.
Ale tu nie będę kombinował - byle by psina miała miejsce do legowania na balkonie.
Będę miał tylko jeden problem - z przewierceniem się do mieszkania. Przez ramy okienne? Wolałbym jedną dziurę w elewacji. Nie będzie widać z zewnątrz.
https://app.sketchup.com/share/tc/europe/o6SFlAh0YUw?stoken=HniRxAtCtz5gMblvX6ZkQcj2-U6N56j6CdhG7-9BcYnBdcH5jqzjN0FwrMFXq643&source=web

a łazienka jest po to by się umyć, zrobić swoje i wyjść
147cm x 204cm - prysznic, umywalka, sedes jest
na schemacie wymiary w metrach, nie centymetrach - 100m a powinno być 100cm

3 godziny temu, sino napisał(a):

W bloku nawet anten nie pozwalają montować to co dopiero taką masakrę z wierceniem dziur.

Moja propozycja jest optymalna, zapewnia najwięcej najmniejszym kosztem. Pomysł autora i wianie klimy w drugą stronę jest marny, bo 7,5 m^2 będzie zbyt słabo wietrzone (a to klaustrofobiczne miejsce więc duchota jeszcze bardziej dolegliwa).

Ale obie metody to kontrowersyjnie dużo rur i dziur. U mnie jest prosto, klima na balkonie, jedna duża niewidoczna dziura, rurki niewidoczne w listwach. Tu będzie niezła masakra, dla mnie bez problemu, ale kobieta może marudzić, zaś spółdzielnia może nie pozwolić na nic.

W tym 7,5m2 jest okno - tylko jeszcze nie umieściłem na schemacie - muszę się dostać i zmierzyć ale na ten czas "umieściłem" przykładowo
i przykładowo umieściłem rozkład rur i splitów - mam nadzieję że widać

I możesz już anteny montować na balkonie - Nie pamiętam czy czasem sąd we Sztrasburgu czy inny na ten temat się wypowiedział.
Być może Gordon podchwyci temat - tak, stary wyjadacz ze starego pclaba ze mnie (Grimix/Ponury)

obraz.png

Edytowane przez Gremlin
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Na balkonie możesz klime bez zgody :) 

co jeśli wspólnota wysyła pismo o demontaż bo istnieje ryzyko utraty gwarancji na elewację budynku? (sprawa u mnie w bloku :) ). Można olać bez konsekwencji?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Na posadzce balkonu jest ta klima? Czy na elewacji?

chociażby musisz się przewiercić przez elewację by poprowadzić rury do splita. Już nie mówię o położeniu samej jednostki.

U mnie dwóch ziomków wyszło z założenia, że lepiej prosić o łaskę niż o pozwolenie, ale po piśmie z administracji zmiękła im rura chyba. A ja dumam, bo oni obaj mieli balkony od "patio" więc na widoku, a ja mam loggię na zewnątrz... :E

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
41 minut temu, huudyy napisał(a):

nie wnikam w ich pobudki czy iloraz inteligencji, bardziej mi chodzi o możliwe konsekwencje prawne :E

ciekawe - gdyż przewiercenie będzie i mnie tyczyć - a ciekawi mnie w jaki sposób mam to zrobić
a gwarancja... lata minęły na ocieplenie budynku

Opublikowano

u mnie jest świeży budynek, klucze odebrałem 2024. Teraz jest afera o ludzi, którzy mają ogródki na parterze i otoczyli drewnianymi parkanami :E będą updaty, bo wojna weszła na level grupy mieszkańców na FB :E

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, huudyy napisał(a):

u mnie jest świeży budynek, klucze odebrałem 2024. Teraz jest afera o ludzi, którzy mają ogródki na parterze i otoczyli drewnianymi parkanami :E będą updaty, bo wojna weszła na level grupy mieszkańców na FB :E

Eeee tam, kłótnie na FB. Ja znam przypadek, że ktoś na zebranie mieszkańców przyszedł z siekierą. A chodziło tylko o rozliczenie sprzątania klatki i koszenia trawy dookoła.

• Haha 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 26.04.2025 o 18:47, GordonLameman napisał(a):

Siema Grimix! 

Na balkonie możesz klime bez zgody :) 

Balkon jest częścią wspólną budynku. Tak samo jak elewacja. 

Wiem, że to brzmi głupio, bo z reguły tylko jedno mieszkanie ma dostęp do balkonu, ale tak jest 

Wymagana jest zgoda na montaż klimatyzacji na balkonie. 

Ja nawet nie mogłem sobie małego daszka zamontować, aby gołębie u sąsiada nie ptakały mi na poręcze. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, michasm napisał(a):

Balkon jest częścią wspólną budynku. Tak samo jak elewacja. 

Elewacja tak, balkon niekoniecznie.

Jeżeli masz balkon, którego jedynie część wystaje poza obrys budynku, to ta wystająca część może być uważana za część wspólną, natomiast ta niewystająca jest powierzchnią wliczoną w powierzchnię całkowitą mieszkania, często nawet wliczona w opłaty i podatek. Tak samo jak loggia, tylko loggia nie ma części wystającej poza obrys budynku. 

Zatem jak ktoś zamontuje część zewnętrzną instalacji przy lub na podłodze, albo poniżej barierki (tak żeby nie było go widać na elewacji) to niekoniecznie musi mieć pozwolenie na montaż. Tylko że jak jednostka zewnętrzna będzie głośna, to sąsiedzi mają prawo się skarżyć o przekroczenia norm emisji hałasu np. nocą.

Tu najlepiej przejrzeć sobie regulaminy spółdzielni lub wspólnoty i zobaczyć czy nie ma w tej sprawie dodatkowych zapisów i jak są traktowane balkony.

Edit: w sumie moja odpowiedź to na przyszłość, bo w sytuacji przedstawionej przez autora wątku wychodzi, że balkon w całości wystaje poza obrys, więc w całości będzie częścią wspólną ;) 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@LeBomB 

Wyrok SN z 21 lutego 2013 r., sygn. akt V CSK 129/12:

„Loggia, choć przynależna do konkretnego lokalu, pozostaje elementem konstrukcyjnym budynku i nie może być traktowana jako część wyłącznie przynależna do lokalu .”

Logia wciąż jest częścią elewacji I jeść częścią wspólną. Nie mkzna bez pozwolenia wspólnoty nic do niej montować. Tak samo płyta balkonu, barierki, "sufit" (płyta "sąsiada z góry"). 

Jak chcesz robić splita to musisz wiercić w ścianie, więc nie da rady bez pozwolenia. 

Osobny problem to odpływ. Jak ktoś ma salon z aneksem to może to puścić do odpływu. Nawet zrobić osobny syfon Czy podpiąć do syfonu zlewu. Z racji na spady nie będzie to wyglądać mega ładnie, ale się da. 

Teraz są agregaty Co robią max 45dB. Jak się tego nie używa w nocy to nie powinno nikomu przeszkadzać. Wszystko jest teraz smart, więc nawet jak ktoś wraca do domu w nocy to może sobie wcześniej odpalić chłodzenie. 

Nie zmienia to faktu, że splita w bloku bez zgody nie można montować. 

Zajrzałem tu, bo też zacząłem myśleć o klimie. Na forum pclab pewnie było znacznie więcej infirmacji na ten temat. 

• Haha 1
Opublikowano

@michasm

Przeczytaj art 3 ust. 2 ustawy o własności lokalu i przestań pisać te brednie. 

Skad masz treść tamtego orzeczenia? Ja takiego nie widzę w Lexie. Jest tylko postanowienie z 6 lutego pod tą sygnaturą. 

Czyżby było z AI? Jedno z wielu orzeczeń pochodzących z halucynacji? 

Opublikowano

@GordonLameman pewnie z AI, bo pod tą sygnaturą tak jak piszesz, jest postanowienie dotyczące wniosku Tauronu o jakąś tam nieruchomość czy coś.

@michasm loggia a także część balkonu niewystająca poza obrys budynku jest wpisana w księgach wieczystych do metrażu mieszkania i płaci się normalnie od tego podatek do urzędu i od tej powierzchni zarządca (wspólnota lub spółdzielnia) nalicza pozostałe opłaty. Zatem jako taka powierzchnia, nie może być częścią wspólną. Do tego można wyłącznie zaliczyć to co wystaje poza obrys budynku. 

Osobne wewnętrzne regulacje wspólnoty lub spółdzielni mogą ewentualnie odnosić się do elewacji jako spójności wizualnej budynku, ale to sprawa drugorzędna.

W prawie budowlanym masz natomiast:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-budowlane-16796118/art-29

Cytat

4.  Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, wykonywanie robót budowlanych polegających na:

3) instalowaniu:
a) na obiektach budowlanych stanowiących albo niestanowiących całości techniczno-użytkowej urządzeń, w tym antenowych konstrukcji wsporczych i instalacji radiokomunikacyjnych, a także związanego z tymi urządzeniami osprzętu i urządzeń zasilających, o wysokości nieprzekraczającej 3 m,

d) wewnątrz i na zewnątrz użytkowanego budynku instalacji, z wyłączeniem instalacji gazowych,

Zatem zgodę wspólnoty czy spółdzielni trzeba mieć wtedy gdy chce się takie urządzenie zainstalować na elewacji budynku, np. chciałbyś walnąć sobie na zewnętrzną część budynku, np. tak

image.thumb.png.43218678ff0090e37795158cd3c819a0.png

albo tak

image.png.20a9a09e3e9be7809a8ae4c12f47a48c.png

W innych przypadkach gdy tego urządzenia nie widać w mojej opinii nie jest wymagane pozwolenie.

Natomiast żeby mieć "czyste sumienie" to dobrze mieć informację dotyczącą parametru takiego jak emitowany hałas, potwierdzenie prawidłowego montażu i uruchomienia i regularne przeglądy, choćby ze względu na bezpieczeństwo ppoż. 

Jak ktoś bardzo chce, to uzyskanie zgody nie zawadzi, ale wtedy pewnie znajdą się tacy, którym już na zapas będzie przeszkadzało. Tak to większość nawet nie wie że ludzie takie rzeczy mają.

Jak ktoś mieszka w budynku zabytkowym, wtedy podlega pod inne przepisy i tam owszem, wygląda to inaczej.

• Upvote 1