Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć ludzie

Szukam informacji, doradzenia mi w sprawie wyboru sprzętu.
Chcę zamontować klimę do ok 50 m2 mieszkanka. Mieszkanie nasłonecznione od wschodu do zachodu słońca.
Możecie mi coś doradzić w wyborze sprzętu? Budżet pewnie od 5k-7k
Ewentualnie fora, lub sprawdzone firmy? (Warszawa)

obraz.png

Edytowane przez Gremlin
Opublikowano (edytowane)

Nie widzę tu okien :) Jeśli ma być tanio i solidnie to typowa markowa klima 3,5 kW zamontowana na ściance z 3 m^2 by wiać w oboje drzwi (na okna żaluzje, ale trzeba je zasłaniać parę razy dziennie, rolety mało dają jeśli nie są zewnętrzne).

Dzięki temu ten wypierdek zostanie porządnie wywietrzony 17 9 i 7,5. Te pozostałe 3 to kurioza dla smerfów (dzięki bańkom na rynku mieszkaniowym i skrajnie niskim stopom). Tam nie będzie zbyt dobrze (szczególnie 3 m^2), ale raczej nie musi. Nie wiem po co te maleństwa? Bo to za małe na kuchnię, nie wiem które to łazienka (ale tam się nie jest długo), w żadnym nie może być sypialni (pewnie 9 m^2). W tych smerfich będzie wyższa temp, ale też obniżona wilgotność więc nawet 26 stopni nie będzie horrorem (poza środkowym 3 powinno być ze 24, a główne po 21-23).

Edytowane przez sino
  • Upvote 1
Opublikowano

3,2 m2 to przedpokój - tu chyba drzwi są widoczne
3 m2 to łazienka
4,3 m2 to kuchnia - okno chyba jest widoczne

17 m2 salon/duży pokój
9 m2 - sypialniany  - okno i drzwi balkonowe chyba widoczne - balkon 1,2m x 1 m  
7,5 m2 mały pokój -sorry tu nie umieściłem okien
Agregat na balkonie, jeden split chcę umieścić w 9m2, drugi w 17m2 w przejściu między 9m2 i 7,5m2

Opublikowano
11 godzin temu, Gremlin napisał(a):

3,2 m2 to przedpokój - tu chyba drzwi są widoczne
3 m2 to łazienka

Sam mam podobną łazienkę i umeblowanie to wyzwanie, ale moim zdaniem jeszcze większym kuriozum jest dawanie do 50-metrowego mieszkania kikunastometrowej łazienki i 10-metrowego przedpokojo-korytarza. A takie też widziałem.

A co do rozkładu, to jak dobrze patrzę balkon jest w tym narożnym na dole po lewej? Bo nie znam się na przepisach, ale wieść gminna niesie, że w bloku jednostka zewnętrzna to chyba tylko na balkonie?

Opublikowano
3 godziny temu, 209458 napisał(a):

Bo nie znam się na przepisach, ale wieść gminna niesie, że w bloku jednostka zewnętrzna to chyba tylko na balkonie?

Ba. Zależnie od przepisów spółdzielni/wspólnoty może być zapis o "zakazie ingerencji w zewnętrzne elementy", która dotyczy również wnętrza balkonu. 

W teorii. Bo w praktyce jak nie masz obok sąsiada który zajrzy i cię podpieprzy to nikt tego nie sprawdzi.

Opublikowano

W bloku nawet anten nie pozwalają montować to co dopiero taką masakrę z wierceniem dziur.

Moja propozycja jest optymalna, zapewnia najwięcej najmniejszym kosztem. Pomysł autora i wianie klimy w drugą stronę jest marny, bo 7,5 m^2 będzie zbyt słabo wietrzone (a to klaustrofobiczne miejsce więc duchota jeszcze bardziej dolegliwa).

Ale obie metody to kontrowersyjnie dużo rur i dziur. U mnie jest prosto, klima na balkonie, jedna duża niewidoczna dziura, rurki niewidoczne w listwach. Tu będzie niezła masakra, dla mnie bez problemu, ale kobieta może marudzić, zaś spółdzielnia może nie pozwolić na nic.

Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, 209458 napisał(a):

Sam mam podobną łazienkę i umeblowanie to wyzwanie, ale moim zdaniem jeszcze większym kuriozum jest dawanie do 50-metrowego mieszkania kikunastometrowej łazienki i 10-metrowego przedpokojo-korytarza. A takie też widziałem.

A co do rozkładu, to jak dobrze patrzę balkon jest w tym narożnym na dole po lewej? Bo nie znam się na przepisach, ale wieść gminna niesie, że w bloku jednostka zewnętrzna to chyba tylko na balkonie?

Tak, ten w lewym dolnym rogu to sypialnia z wyjściem na balkon.
Jednostka zew musi być na balkonie. Choć podpytywałem się w spółdzielni, jak to możliwe że sąsiedzi mają na zew, to wg administracji mogły byś zezwolenia wcześniejszej administracji po spełnieniu warunków. Pytałem się prawników w firmie jakie konsekwencje będą czekać mnie jak założę bez zezwolenia. wpierw Administracja każe mi usunąć, jak nie pomoże to do sprawa do sądu. I tu jest ciekawie. Nim trafi pod młotek sędziowski, gdy usunę z zew to koszty są po stronie spółdzielni. Pewnie dlatego tyle na "dziko" klimatyzacji.
Ale tu nie będę kombinował - byle by psina miała miejsce do legowania na balkonie.
Będę miał tylko jeden problem - z przewierceniem się do mieszkania. Przez ramy okienne? Wolałbym jedną dziurę w elewacji. Nie będzie widać z zewnątrz.
https://app.sketchup.com/share/tc/europe/o6SFlAh0YUw?stoken=HniRxAtCtz5gMblvX6ZkQcj2-U6N56j6CdhG7-9BcYnBdcH5jqzjN0FwrMFXq643&source=web

a łazienka jest po to by się umyć, zrobić swoje i wyjść
147cm x 204cm - prysznic, umywalka, sedes jest
na schemacie wymiary w metrach, nie centymetrach - 100m a powinno być 100cm

3 godziny temu, sino napisał(a):

W bloku nawet anten nie pozwalają montować to co dopiero taką masakrę z wierceniem dziur.

Moja propozycja jest optymalna, zapewnia najwięcej najmniejszym kosztem. Pomysł autora i wianie klimy w drugą stronę jest marny, bo 7,5 m^2 będzie zbyt słabo wietrzone (a to klaustrofobiczne miejsce więc duchota jeszcze bardziej dolegliwa).

Ale obie metody to kontrowersyjnie dużo rur i dziur. U mnie jest prosto, klima na balkonie, jedna duża niewidoczna dziura, rurki niewidoczne w listwach. Tu będzie niezła masakra, dla mnie bez problemu, ale kobieta może marudzić, zaś spółdzielnia może nie pozwolić na nic.

W tym 7,5m2 jest okno - tylko jeszcze nie umieściłem na schemacie - muszę się dostać i zmierzyć ale na ten czas "umieściłem" przykładowo
i przykładowo umieściłem rozkład rur i splitów - mam nadzieję że widać

I możesz już anteny montować na balkonie - Nie pamiętam czy czasem sąd we Sztrasburgu czy inny na ten temat się wypowiedział.
Być może Gordon podchwyci temat - tak, stary wyjadacz ze starego pclaba ze mnie (Grimix/Ponury)

obraz.png

Edytowane przez Gremlin
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Na balkonie możesz klime bez zgody :) 

co jeśli wspólnota wysyła pismo o demontaż bo istnieje ryzyko utraty gwarancji na elewację budynku? (sprawa u mnie w bloku :) ). Można olać bez konsekwencji?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Na posadzce balkonu jest ta klima? Czy na elewacji?

chociażby musisz się przewiercić przez elewację by poprowadzić rury do splita. Już nie mówię o położeniu samej jednostki.

U mnie dwóch ziomków wyszło z założenia, że lepiej prosić o łaskę niż o pozwolenie, ale po piśmie z administracji zmiękła im rura chyba. A ja dumam, bo oni obaj mieli balkony od "patio" więc na widoku, a ja mam loggię na zewnątrz... :E

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
41 minut temu, huudyy napisał(a):

nie wnikam w ich pobudki czy iloraz inteligencji, bardziej mi chodzi o możliwe konsekwencje prawne :E

ciekawe - gdyż przewiercenie będzie i mnie tyczyć - a ciekawi mnie w jaki sposób mam to zrobić
a gwarancja... lata minęły na ocieplenie budynku

Opublikowano

u mnie jest świeży budynek, klucze odebrałem 2024. Teraz jest afera o ludzi, którzy mają ogródki na parterze i otoczyli drewnianymi parkanami :E będą updaty, bo wojna weszła na level grupy mieszkańców na FB :E

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, huudyy napisał(a):

u mnie jest świeży budynek, klucze odebrałem 2024. Teraz jest afera o ludzi, którzy mają ogródki na parterze i otoczyli drewnianymi parkanami :E będą updaty, bo wojna weszła na level grupy mieszkańców na FB :E

Eeee tam, kłótnie na FB. Ja znam przypadek, że ktoś na zebranie mieszkańców przyszedł z siekierą. A chodziło tylko o rozliczenie sprzątania klatki i koszenia trawy dookoła.

• Haha 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...