Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.08.2026 o 07:24, galakty napisał(a):

Czemu próbujesz gry które są niewypałem? Mało jest dobrych? 

AMS2, ACC, LMU, ACE, ACR, BeamNG... A Ty ciśniesz w padaki :D 

W dniu 5.08.2026 o 16:00, galakty napisał(a):

Nie wiem bo model jazdy jest tak tragiczny, że nie dałem rady. 

Model jazdy jest zajebisty, znacznie lepszy niż w grach które są biedne w konfiguracji setupu zawieszenia.

I tym lepszy, że ma świetne ustawienia FFB, których także wymienione wyżej tytuły nie posiadają.

Ja w PMR ustawiam analogowe czucie samochodu.

No ale tego w 2 godziny nikt nie poczuje.

image.png.16406e2959071ee84404b584f4b4e674.png

@Godlike

Z tym że jak zaczynasz, to @galakty ma rację w tym, że znane i lubiane tytuły są prostsze w ogarnięciu jazdy, bo łatwiej się prowadzą.

PMR jeszcze nie jest spójny na wszystkich platformach.

Na PC jest super.

Edytowane przez tekkno
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@tekkno no właśnie pograłem dzisiaj kilkadziesiat minut i szczerze powiedziawszy trochę lepiej mi się gra niż w AMS2, do AMS2 napewno wrócę ale póki co chyba PMR wygrał 😅
Mógłbyś się podzielić swoim ustawieniami ffb z gry i bazy? Bo kurcze wieciej ustawiam niż gram i nie mogę jakoś trafić w fajny FFB, także może jakas ściąga pomoże :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)

Siadam zazwyczaj wieczorem, cierpliwości. 

Z tym że musisz to mieć z tyłu głowy, że moje ustawienia kierownicy nie będą tym co w pełni zadziała u ciebie. 

Każdy model ma inny moment obrotowy i to jest Clou ustawień.

Ustawiałem synowi G923 2.5Nm i G RS 8Nm (progres wieku i siły). Moja G PRO 11Nm.

Nie ma innej drogi niż poczuć to w łapach. 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano (edytowane)

To moje bezpośrednie ustawienia.

Global [Input Device Settings]

image.png.032c5c01809e072304cf44976d0b14d6.png

Mercedes AMG-GT3

image.png.fade578b649732957d06757de659181f.png

Dodatkowe ustawienie FFB w samochodzie na torze

image.png.481bfe8a5463c5069c72cfff4cb55943.png

Wypróbuj i się zastanów jakie nadal masz problemy.

Czy czujesz szarpanie czy masło ?

Edytowane przez tekkno
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Z racji aktualnego zamontowania do stołu skręcona na 5nm i do tego koło Neo X. W Forzie jak grałem to zaciągnąłem jakiś tuning do M3 w którym ktoś musiał też mocno zmienić ffb, to miałem zarąbiste czucie na kierownicy i super fun na zielonym piekle i pierwszy wyścig w tej grze który przjechalem bez rewinda 😅 (baza też skręcona do 5nm) wiem, że PMR to zupełnie inny typ gry i inne detale są przekazywane na koło ale właśnie poszukuje jakichś ustawień do tej gry które miałby dla mnie, że tak to ujmę "to Coś" :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)

Jeśli to 18 Nm, to zacznij od tych samych ustawień globalnych,

ale w samochodzie ustaw na początek 0.60 i w pobliżu szukaj akceptowalnych sił.

Moja baza jest ustawiona na 11 Nm dla pełnej dynamiki, we wszystkich grach.

Takie zalecenia dają i producenci kierownic i producenci gier w poradnikach FFB do gier.

Podczas jazdy widzę na display'u kierownicy wartości poniżej 1 Nm na prostej i max 5-6 Nm w zakrętach (jeśli setup prowadzi samochód po sznurku).

W PMR na histogramie FFB maksymalnie siły dochodzą w okolice 0.7 i nie przebijają się w ogóle do czerwonego zakresu.

Ważnym ale różnie interpretowanym aspektem jest tłumienie w sterowniku kierownicy.

W większości poradników znajdziesz, że to ma być nie więcej niż 20%.

Ustawiam tłumienie w sterowniku kierownicy na około 70%.

Ale to może działać różnie w różnych bazach, np. w Logitech G RS ustawiłem 97% i dziwiłem się że tak dużo i kończy się zakres, a ja nadal nie tłumię tak jak w G PRO. Muszę dotłumiać w grze.

Okazuje się że kierownica G RS i kierownica G PRO mają inaczej zrealizowane tłumienie.

G PRO robi to lepiej. Można to porównać do skuteczności hamulców.

Ludzie mają też swoje nastawienie wyniesione z porad internetowych i często wolą tak jak im się wydaje i "miliardy much nie mogą się mylić".

Moje ustawienia prowadzą kierownicę razem z kołami i nie mam nigdy sytuacji "wyrywania z rąk" czy "wyłamywania palców".

Takie coś to właśnie z nie ogarniętym momentem kierownicy, nie zgranym z momentem z gry.

Jeśli widzisz na filmach w YT, że ktoś macha kierownicą jak szalony, to znaczy że nie tłumi momentu obrotowego w sterowniku.

I tłumaczy to tym, że chce czuć kontakt z drogą, żeby czuć kiedy opony zaczynają się ślizgać.

I ja to rozumiem, bo jak inne rzeczy są źle ustawione, to to jest jakiś ratunek.

No chyba że to jest celowe, bo ma być nadsterownie, twardo, reaktywnie, meta, konkurencyjnie.

Cały problem jest w wyczuwaniu sił na styku felgi z karkasem opony.

Te siły u większości simracerów są przesterowane i sygnały stanowiące szum przykrywają właściwą pracę opony na feldze..

Znasz Czarny Album Metalliki ? Tam wycięto gitarę Newsteda (wytłumiono że prawie jej nie słychać). I nie ma basu. Nosz k... nie ma basu.

Ale ponieważ wielu ludzi o tym nie wie, z przyzwyczajenia słuchamy tej płyty z przyjemnością, zwiedzeni wielkością Metalliki.

Edytowane przez tekkno
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No dzięki w końcu jakieś sensowne ustawinia i już jest dużo lepiej, początkowo miałem trochę masło, później trochę szarpało, później  no już mniejsze masło ale to nadal nie było to, a dzięki twoim ustawieniom w końcu mam czego szukam (delikatnie tylko troszkę pod siebie zmienię)😁

Nie wiem tylko gdzie znaleźć ta opcje z poniższego screen?

W dniu 9.08.2026 o 22:19, tekkno napisał(a):

To moje bezpośrednie ustawienia.

Dodatkowe ustawienie FFB w samochodzie na torze

image.png.481bfe8a5463c5069c72cfff4cb55943.png

Wypróbuj i się zastanów jakie nadal masz problemy.

Czy czujesz szarpanie czy masło ?

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)

W zestawie przypisanych klawiszy znajdź Increase FFB, Decrease FFB.

Przypisałem do [].

I to zmienia FFB Gain dla samochodu,  podczas jazdy.

W garażu ustawiasz co 4 jednostki. 

A na torze 0.01 - 1.00

Obie skale nie są spójne.

Ale to działa podobnie do ACC i ACE.

Edytowane przez tekkno
Opublikowano

I mała podpowiedź. 

Jeśli zaczynasz utwardzać zawieszenie oraz zwiększasz ciśnienie w oponach, na kierownicy robi się ciężej/twardziej. 

Warto sprawdzić czy FFB nadal "leży" i ewentualnie skorygować FFB.

• Thanks 1