Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie na stronie wcześniej zaproponowałeś też SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 co ma ponoć te same części i parametry co NM790 a kosztuje tylko 525 zł i też w sumie nad nim myślę :P

Opublikowano (edytowane)

Poza wyższymi transferami syntetycznymi nie będzie to szybszy dysk niż WD. WD ma bardzo sprawne kontrolery z niskim opóźnieniem przez co ich dyski bardzo fajnie wypadają w realistycznych testach.

EDIT. Silicon Power US75 też ma te same komponenty co NM790 czy XP4300 Lite. Jeszcze niedawno one wszystkie kosztowały ~480zł.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

Dołącze sie do tematu: jak to jest obecnie z opcjonalnymi radiatorami w polecanych przez was modelach dysków, czy warto w takie ficzery inwestować w przypadku dysków M2 czy nie

Opublikowano
6 godzin temu, Oldman napisał(a):

Dołącze sie do tematu: jak to jest obecnie z opcjonalnymi radiatorami w polecanych przez was modelach dysków, czy warto w takie ficzery inwestować w przypadku dysków M2 czy nie

Jeśli często kopiujesz dużą ilość danych to warto. Pod taki codzienny użytek typu instalacja gierki raz na jakiś czas + granie to bez radiatora też będzie ok o ile nie masz obudowy-piekarnika.

• Like 2
Opublikowano

dokładnie, zależy co się robi, no i dyski dwustronne, czyli chyba zdecydowana większość, o ile nie wszystkie 2TB się mocniej grzeją

przy normalnym użytkowaniu k2500, czy później kc3000 1TB praktycznie w ogóle u mnie się nie grzeje, a do chłodzenia wystarczył ten listek dodawany do płyty głównej

mam tak u jednego syna kc3000 na b550 tomahawk, użytkowany bardzo intensywne, ale tylko do FN, zimno..

u drugiego kc2500 na b450m, w ogóle bez radiatora, zasłonięty grafiką, obok spore chłodzenie CPU, użytkowany do neta, filmów, szkoły, zimno

u mnie praca, kopiowanie dużych plików między dyskami częste i tu już potrzebne jest dobre chłodzenie, kc3000 1TB w pierwszym slocie, radiator płyty, przy ostrym użytkowaniu ok 50st, tak to nie zobaczy więcej jak 35..

ale w drugim slocie 2TB fury renegade i tu fabryczny listek nie za bardzo, żeby za często nie widzieć takich temperatur jak na screenie, choć to też nie jest jeszcze tragedia, to zakupiłem be quiet mc1 pro , ale takie chłodzenie nie może być w slocie pod grafiką..

kc3000.jpg

fury renegade.jpg

Opublikowano (edytowane)

ze wzlędu na to ze nie siedze mocno w temacie nowych dysków ssd wiec nie wiem jak to jest aktualnie zatem pare pytań:

1) czy obecne polecane dyski ssd dzielą sie na bardziej żywotne i mniej żywotne czy też w praktyce jest to bez różnicy.

2) jesli na płycie jest radiator dla dysku m2 (np polecana ostatnio płyta Gigabyte B650 EAGLE AX AM5) to takie rozwiązanie wystarczy czy kupić coś większego (mam na myli wieksze chłodzenie)

0000005437_0.jpg

Edytowane przez Oldman
  • 2 tygodnie później...