Skocz do zawartości

Ford Kuga przedlift czy polift, 1.5EB czy 2,5FHEV

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)

Tak, dziękuję. 

A co do auta to z autopsji - działa. Zmniejsza odczuwalnie reakcje alergiczne, gdyż kluczem jest oczyszczenie nie tej małej partii powietrza którą mamy pobrać podczas wdechu a wpadła dopiero co przez okno prosto w usta (swoją drogą powietrze najpierw przemieszcza się na tył auta, później zawraca i zderza się z nową partia powietrza z zewnątrz, tworzą się zawirowania ale w tylnej i srodkowej części auta przy oknie otwartym u kierowcy). To małe G ma za zadanie oczyścić powierzchnie w aucie na których osiadły pyłki i dezaktywować je, aby wzniesione ponownie w powietrze już nie uczulały.

Poza tym warto dodać, że pyłek, poza możliwością wywołania reakcji alergicznej sam z siebie (chorobowej poniekąd) jest nośnikiem dla wielu wirusów i bakterii. Często to początkowe oznaki infekcji wirusowej lub bakteryjnej potęgują reakcje alergiczna organizmu. Ale z racji niedużej ilości i rodzaju patogenu z pyłku najczęściej organizm sobie z nim radzi szybko, co nie skutkuje dalszym rozwojem choroby. Są to najczęściej patogeny roslinne nie stanowiące dla człowieka zagrożenia ale mogące wywołać krótkotrwała reakcję organizmu w szczególności, gdy walczy z alergenem.

@bergercs wystarczy?

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

To ja zapytam inaczej. Jak trzeba mi małe przenośne urządzenie do filtrowania powietrza w jednym pomieszczeniu (20m2), to co powinienem kupić. Chodzi mi, że np. w czasie urlopu żona ma jakąś reakcję alergiczną (kicha) i niewiadomo, skąd. Testy alergiczne nie wykazały nic. Dlatego pomyślałem, że może czasami jakiś mały sprzęt na urlop by pomógł. 

Gość Petru23
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, marko napisał(a):

To ja zapytam inaczej. Jak trzeba mi małe przenośne urządzenie do filtrowania powietrza w jednym pomieszczeniu (20m2), to co powinienem kupić. Chodzi mi, że np. w czasie urlopu żona ma jakąś reakcję alergiczną (kicha) i niewiadomo, skąd. Testy alergiczne nie wykazały nic. Dlatego pomyślałem, że może czasami jakiś mały sprzęt na urlop by pomógł. 

Eco box właśnie, ale z dostępnością ciężko. I nie jest tanio.

Mam właśnie ma 20m2, stoi przy drzwiach balkonowych ma regale pod sufitem. Działa 24/7

IMG_20250514_223133889.jpg

IMG_20250514_223243054.thumb.jpg.047b3d11bf9be6a1f80e41bc66e79782.jpg

Mam to w pomieszczeniu z aneksem kuchennym i np. pomidory po 2 tygodnie mogą stać bez oznak pleśnienia itp, poza tym to redukuje gaz etylenowy a to zabójca dla kwiatów i właśnie warzyw i owoców leżących na wierzchu. Także...  Poza tym badania potwierdzają wydłużenie przydatności produktów swiezych do spożycia nawet X2 dłużej, tak samo przechowywania. Mięsa też. Niezależne. Zagraniczne. 

Redukuje też zapachy i ogólnie, jakość powietrza jest nieosiągalna dla innych metod. Jeśli dodamy do tego filtrację HEPA w postaci klasycznego oczyszcza dla frakcji fizycznych - jest super.

Aby właściwie używać technologii trzeba ją poznać. To nie remedium na wszystko a wsparcie 24/7 w utrzymaniu czystości. Niesamowicie skuteczne. 

Btw, sprawdźcie tolerancje histaminy i usuńcie owoce i warzywa z przestrzeni w szczegóły banany i avocado, gdyż ją emitują. Trzymajcie je w zamknięciu. 

U mnie pomogło przy dzieciach, alergii wziewnych również nie stwierdzono.

Zmieńcie też płyn do prania i zmiękczania. Jeśli używacie stałe tych samych potrafią uczulać a reakcja alergiczna kontaktowa nie zawsze kończy się tylko na zmianach skórnych. 

Stwierdzenie braku alergii nie stanowi o braku możliwości jej wystąpienia. Reakcja alergiczna może być wywołana również u nie alergika w sytuacjach skrajnych, tak też nabywa się alergie (są wrodzone i nabyte). Główną przyczyną są pleśnie i grzyby i gwarantuje, że macie ich masę w mieszkaniu - mówię do każdego z nas. Najgorszy okres to od jesieni do wiosny (wilgoć, zmiany i różnice w temperaturze on/out). Później dochodzi mam okres pylenia wiosna - lato. I tak w kółko.

Aha. Macie wentylację mechaniczną? Nawiew, rekuperacja, cokolwiek? Jeśli tak - tam bym szukał. 

Aha, i wyjaśniając za naszym specem od GP.

Aby światło UV miało właściwości biobójcze musi mieć określoną długość fali i czas na "osłabienie" patogenu. Ale każdy patogenu wymaga innej długości fali i czasu poddania pod ekspozycję UV. Stąd właśnie ta dyskusyjna skuteczność. Nie wystarczy poświęcić ultrafioletem ale to nie każdy wie także biznes się kreci ;)

W tym przypadku (ogniwa procesowego ActivePure) światło UV ma tak dobrana długość, aby uzyskać odpowiednią moc elektronową do wytworzenia na powierzchni matrycy dziury elektronowej dla uwolnienia jednego z nich właśnie podczas procesu fotokatalizy przy wykorzystaniu cząsteczek O2 i H2O ale na tyle słaba, aby nie wytworzył się ozon. W tym przypadku UV robi tylko za "zasilenie" procesu w energię. Z właściwościami biobójczymi nie ma nic wspólnego. 

Aha, Kuga zamówiona także wątek do zamknięcia :hihot:

Edytowane przez Petru23
  • Zhao zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...