Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mazda na sprzedaż i decyzja - zakup nowego. 

Są dostępne przedlifty, które wizualnie bardziej mi odpowiadają tak samo jak kwestia sterowania multimediami i mniejszy ekran.

Czy cos poza tymi zmianami wpływa na różnice polift/przedlift?

Silniki 2,5FHEV jak wypadają eksploatacyjne w połączeniu z automatem?

Jak spalanie w cyklu miejskim (Kielce) oraz trasy (krajowe/expresowa) oraz autostrada 140+

1,5EB na trasie palił mi poniżej 8l, miasto koło 10. Duże różnice będą w spalaniu?

Kwestia dynamiki nieistotna, oba mają z lizone osiągi a 1,5 150KM wystarzcza mi całkowicie 

I w nowych Kugach jest 1,5 automat 186KM z osiągami jak 1,5 150KM manual. Gdzie i po co te qnie?

I w grę wchodzi tylko StLine i ogólnie Kuga, ze względu na prowadzenie i ogólnie. Zresztą, sami wiecie także inne auta w grę nie wchodzą.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czy to nie ty jeździłeś jedyną Kugą albo jedną z dwóch Kug na forum? :E 

Tak, przez prawie 3 lata STline1,5 150KM (doposażona pod x bez kilku elementów). Zdałem w październiku. Także auto znam doskonale i nie chce innego niż StLine (utwardzone i obniżone zawieszenie, rewelacyjne prowadzenie jak na tańszego suva).

Patrzę teraz na ofertę vehis i w sumie są w tej samej cenie 2,5FHEV i 1,5 186KM automat. 118tys netto. Także w cenie różnica żadna... Ale obawiam się hybdyry mówiąc wprost a i osiągi lepsze jakieś nie są. No i mniej o 20l w bagażniku + większa masa.

Opublikowano

Zatem chyba już jasne. Szukam STline X 2,5FHEV. W znaczeniu sprawdzić wyposażenie i opcje dodatkowe dostępnych aut. 

Jeszcze dla pewności, czy ktoś na rynku oferuje zbliżona jakość prowadzenia suva, ilość miejsca i fotele AGR? Do 150tys netto? Formentor już mówię, że nie spełnia podstawowych wymogów dot choćby ilości miejsca w środku.

Opublikowano (edytowane)

Nie. Wszystko jest droższe. 

Zamiast decydować, który napęd, po prostu się przejedź i odpowiedz sobie sam. Ja nie jestem miarodajny, bo mam nietypową hybrydę, ale ani mi się widzi wracać do czystej turbobenzyny czy hybryd, gdzie napęd i tak idzie przez silnik spalinowy. 

Jak Nissan nie zbankrutuje i dalej będzie rozwijał ePower, to za dwa lata znowu będzie ten sam napęd 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę by ktoś miał tu jakieś większe doświadczenie z Kugą niż Ty, więc wątek trochę z czapy. Ograniczasz wybór właściwie wyłącznie do jednostki napędowej. Skąd mamy znać twoje preferencje, sposób użytkowania auta, czy możliwości jego ładowania? Skoro szukasz PHEV to zapewne celem oszczędności dla kręcenia się po mieście. O ile dobrze pamiętam nie mieszkasz w domu, więc przede wszystkim weź pod uwagę dostęp do ładowarek i koszt ładowania.

Jeżeli masz brać PHEV bez dostępu do taniego prądu, za ten napęd jednocześnie sowicie dopłacać i wozić dodatkowe kilogramy, to po co to wszystko? Sztuka dla sztuki ;)

Edytowane przez Seeba03
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Skąd jesteś? Jakbyś chciał coś z Vehisa to mogę Ci pomóc.

Z Kielc.

Jednak analizując i kalkulując... Mam obawy wobec zobowiązania na 5 lat w dzisiejszych czasach. Także aktualnie idę w kierunku najmu 24 miesiące. Mam kilka ofert w tym z forda bezpośrednio i wychodzi to nad wyraz korzystnie. Za full opcje obsługi łącznie z wyłączeniem udziału w szkodzie z przelotem 20k/rok i 0% wpłaty mam 1750zl netto co miesiąc wszystkich kosztów. Od tego odlicze podatki itp itd i wychodzi baaaardzo akceptowanie. A opcja wykupu z rozłożeniem na raty jest, także... 

Koszt całkowity również bardzo zbliżony do leasingu.

Czekam jeszcze na ofertę kilku salonów Forda i biorę. 

BTW

Wczoraj byłem się przejechać FHEV, raz jeszcze obadać kuge. I tak jak elektryczne fotele z przedlifta absolutnie mnie do siebie nie przekonały tak te AGR... Cuuudo. Jak na razie jedyne mi pasujące i nie wypychające barków a wiele aut zdążyłem już sprawdzić ;)

Silnik też daje radę, sprawdziłem na obwodnicy (ale super płynna jazda muszę przyznać). I ta kierownica mięsista w idealnym rozmiarze i kształcie. Wysiadać się nie chce :)

IMG_20250508_122956426_HDR.jpg

IMG_20250508_122853005_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

Jest i zwycięska oferta od forda ;)

StLine X z pakietem winter na 18" z wielosezonem. 

A w Kielcach mówili, że poniżej 170tys za taką konfigurację się nie zejdzie ;)

Teraz tylko finansowanie ustalam i Maździe mówię papa

IMG_20250509_151958879~2.jpg

IMG_20250509_153816559~2.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

To auto jest serio tak plastikowe czy tylko na zdjęciach?

Prawie 30% rabatu - sporo. Zastanawiam się, dlaczego ford robi takie dumpingowe oferty leasingu :hmm:

Za 150tys. spoko, ale forda bym nie wykupił :E

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Plastikowe? Nie powiedziałbym, bo nie jest twardo. Cała góra, łącznie z tunelem jest miękka. Listwa karbon twarda. Przód drzwi miękkie aż do wnęki na napoje. 

Tył za to plastikowe ma drzwi ale dla mnie to super, bo dzieciaki Syria strasznie to zawsze szmatą mokrą przecierałem i czysto. Z weluru nie szło do czyścić.

Mnie wnętrze kugi bardzo odpowiada, nie mam uwag że coś spaprali. Może poza trwałością lakieru na przyciskach szyb bo łuszczy się bardzo szybko. Ale dopiero w trzecim roku użytkowania 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Niedlugo tez bede mial Kuge ;) w sumie juz czeka w salonie na odbior - Active X FHEV AWD. Jeszcze dopinam formalnosci z obecnym samochodem abym go sprzedac do salonu i mysle, ze za 2-3 tygodnie bede juz jezdzil forDZIKiem ;)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 11.05.2025 o 23:25, trepek napisał(a):

Niedlugo tez bede mial Kuge ;) w sumie juz czeka w salonie na odbior - Active X FHEV AWD. Jeszcze dopinam formalnosci z obecnym samochodem abym go sprzedac do salonu i mysle, ze za 2-3 tygodnie bede juz jezdzil forDZIKiem ;)

Bo to auto dla Dzików ;)

Przejrzałes akcesoria? Ja dobieram jeszcze owiewki na szyby, bo cena normalna a efekt niezastąpiony.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, trepek napisał(a):

Z akcesoriów hak elektrycznie składany i podwójna mata bagażnika. Nigdy nie rozumiałem sensu owiewek, dają one coś?

O Paaaanie 8:E

Uchylasz szybe i nie wieje i nie szumi w miejskim ruchu a przy większych prędkościach łba nie urywa. Nie pada do środka podczas deszczu i nie paruje. Dodatkowo, jeśli są przyciemnione to przysłaniają słońce świecące z boku i w upały zostawiasz uchylone szyby czego nie widać a w aucie nie robi się sauna. Zdarzyło mi się na noc zostawić (padało nawet) aby wywietrzyć zapach chińskiego żarcia, które wiozłem do domu. I wygląda to imo dobrze.

Dla mnie same pozytywy.

I nie mam Heko ;)

IMG_20250513_203110923.jpg

IMG_20250513_203102846.jpg

IMG_20250513_203135655.jpg

Co do auta decyzja podjęta i wniosek właśnie złożony. 

2 lata po niecałe 2000zl netto (brak wpłaty). Pełen serwis, brak udziału w szkodzie, po 20tys km na rok. 2,5 FHEV StLine X czarna oczywiście + winter + wielosezon na 18, takich jak miałem w starej. 

O, tej ;)

IMG_20240918_164054290_HDR~2.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Petru23 napisał(a):

O Paaaanie 8:E

Uchylasz szybe i nie wieje i nie szumi w miejskim ruchu a przy większych prędkościach łba nie urywa. Nie pada do środka podczas deszczu i nie paruje. Dodatkowo, jeśli są przyciemnione to przysłaniają słońce świecące z boku i w upały zostawiasz uchylone szyby czego nie widać a w aucie nie robi się sauna. Zdarzyło mi się na noc zostawić (padało nawet) aby wywietrzyć zapach chińskiego żarcia, które wiozłem do domu. I wygląda to imo dobrze.

Dla mnie same pozytywy.

O, tej ;)

IMG_20240918_164054290_HDR~2.jpg

Ooo paaniee. Gdyby nie ta Kuga to bym powiedział, że zdjecie zrobione w 2002 roku :E

Też się zawsze zastanawiałem co dają owiewki

Opublikowano
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ooo paaniee. Gdyby nie ta Kuga to bym powiedział, że zdjecie zrobione w 2002 roku :E

Też się zawsze zastanawiałem co dają owiewki

Wycinałem kuge z większego kadru.

Opublikowano
11 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Uchylasz szybe i nie wieje i nie szumi w miejskim ruchu a przy większych prędkościach łba nie urywa.

Z przyczyn alergicznych nigdy nie uchylam szyby w samochodzie :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...