Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IMG_6931.JPG

Kable głośnikowe (zdjęcie) mam poprowadzone w listwach przypodłogowych i wychodzą w miejscu gdzie są ustawione głośniki w systemie 5.1
W związku z przesunięciem sobwoofer'a z prawej strony TV, na lewą stronę (2m obok) - dwa kable będą za krótkie o te 2m.
Nie chcę demontować listew (2-3 godz. roboty), aby przeciągnąć kabel, więc myślałem o "przedłużeniu" kabla - zakup 2x2m i zrobić skrętkę kabli. Przejdzie skrętka kabli?
Albo jaką inną formę przedłużenia polecacie? :hmm:

Edytowane przez kanon7
  • kanon7 zmienił(a) tytuł na "Przedłużenie" kabla głośnikowego - skrętka? inaczej?
Opublikowano

Niektóre głośniki montowane w kasetonach czy sufitach lecą normalnie na wago czy kostki :P 

Tutaj tak jak wyżej poradzono, zlutuj i umieść połączenie w koszulce termokurczliwej albo owiń taśmą izolacyjną.

Chyba że chcesz według standardów NASA :D 

Opublikowano (edytowane)

Ten filmik nijak się ma do przewodów głośnikowych, które są wielożyłowe, a nie z pojedynczego rdzenia. Trzeba odciąć te wygibasy z foty w pierwszym poście, które do niczego już się nie nadają i zdjąć kawałek izolacji z obu kabli. Proste druty "zderzyć ze sobą czołowo", tak żeby pojedyncze nici miedzi się poprzeplatały, trochę to skręcić i zalać cyną oraz zabezpieczyć termokurczką. 

Edytowane przez Karister
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Karister z tym NASA to trochę z ironią było, bo chyba logiczne, że do zwykłych głośnikowych wystarczy tak na prawdę każde połączenie, tym bardziej że pisałem nawet o wago i kostkach przy głośnikach sufitowych...

Ale jak tak bardzo się upierasz, że się nie da (uwielbiam ten wszechobecny "niedasizm" :D ) to proszę

@kanon7 co do połączenia o którym pisał @Karister to chodzi o to (wyłącz/przycisz dźwięk, bo muzyczkę to ktoś dobrał fatalnie)