Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór, mój obecny komputer składa się z poniższych podzespołów:

- obudowa Tracer Deep ATX/mATX Midi USB3.0

- Zasilacz ZALMAN ZM600-GSII 600w 120mm ATX aPCF

- karta VGA Asus GTX1050ti oc 4gb

- napęd dvd rw lg gh24nsd1 wewnętrzny

- płyta gigabyte ga-h110m-ds2//h110/ddr4/sata3

- procesor i5-7400 kaby lake 3.00GHz 6mb

- wentylator cpu cooler master hyper 212x

- pamięć ram 2x8GB aegis ddr4 3200

- dysk ssd adata 512GB

-monitor samsung syncmaster226bw

Zwracam się z pytaniem czy warto komputer składający się z powyższych podzespołów modernizować czy lepiej odłożyć sobie na całkiem nowy. Ten komputer przeważnie wykorzystuję do: przeglądania internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki oraz grania w gry. Obecnie korzystam z laptopa, gdyż studiuję, ale jednak chciałbym zostawić sobie PC żeby pograć na nim w nowsze tytuły, chociaż nie jestem zapalczywym graczem. Czy lepiej zakupić tylko np. kartę graficzną i może zasilacz, a resztę wymienić w późniejszym terminie?

Opublikowano

Komputer już stary więc tutaj do wymiany praktycznie wszystko. Kwestia jak stoisz z budżetem? Można zacząć od samej karty i zasilacza (i pewnie też obudowy bo ta obecna to piekarnik), ale pod warunkiem, że resztę też wymienisz w przeciągu maksymalnie kilku miesięcy, bo inaczej karta będzie się nudzić.

Opublikowano (edytowane)

@Bezpalcy131Podaj budżet i przykładowe gry na których Ci zależy. Przy małym budżecie lepiej kupić samą kartę i co najwyżej zoptymalizować sobie windows pod gry to wtedy łatwiej będzie utrzymać się ponad 30fps  np. w CP2077.
Tak to wszystko do wymiany, a najtańsza opcja to używana i3 12100f do 200 zł lub ryzen 3600 <200 zł + okazyjna płyta lub z chin AM4 <200 zł, a ram, dysk, zasilacz oraz obudowę sobie zostawiasz. Do tego używany rx6600 <600 zł.
Ale wypada kupić przynajmniej i5 12400f lub  ryzen 5600, jeśli nie chcesz kombinacji.

Jak chcesz jak najtaniej to kup po prostu używanego gtx1660ti / 1660 super za ~300 zł i zbieraj na zmianę płyty oraz procesora, a potem znowu karty. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam windowsa 10 zainstalowanego. Zastanawiam się również nad kupnem monitora, ale na to mam oddzielny budżet. Obecny budżet to 2000 zł. Pierwsze pytanie czy w tym budżecie lepiej szukać podzespołów używanych niż nowych? Drugie czy lepiej uzbierać 3000-4000 zł i dopiero wtedy zrobić cały pc nowy? Trzecie czy warto np. podejść do lokalnego sklepu komputerowego i tam np. zlecić wykonanie przykładowej wymiany kilku podzespołów albo wariat wszystko nowe(obecny pc w tym sklepie zamówiłem i nie miałem z nim żadnych problemów)? Czy warto wymienić obecny monitor na jakiś z rozdzielczością 1080p albo 1440p?

Przykładowe warianty:

a) nowe części:

-z kart graficznych (1000-1500 zł): rx 7600 8gb/rx 7600 xt 16gb/ rtx 4060 8gb/ B580 12gb

-zasilacz (400-500 zł): Thermaltake GF A3 Gold 650W 80 Plus Gold ATX 3.0 /be quiet! Pure Power 12 M 650W 80 Plus Gold/

b) nowe części:

-procesor: AMD Ryzen 5 5600X (500 zł)

-płyta główna: ASRock B550M-HDV (300 zł)

-z kart graficznych (1000-1200 zł): rx 7600 8gb