Skocz do zawartości

Konkurs z okazji premiery Doom: The Dark Ages - wygraj kod do gry na PC!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[Aktualizacja 16.05.2025]

Ważna wiadomość, otrzymaliśmy trzy dodatkowe kody do gry, więc w sumie rozdamy Wam cztery. Powodzenia!

Witajcie,

Wczoraj swoją premierę miała najnowsza gra od id Software, czyli właśnie DOOM: The Dark Ages. Z tej okazji wspólnie z NVIDIĄ przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym można wygrać kod do tej gry na PC.

image002.thumb.jpg.cad673c22b80dd022e0e48959997495d.jpg

DOOM: The Dark Ages napędzana jest przez najnowszą wersję autorskiego silnika id Software - id Tech 8. Zapewnia on śledzenie promieni (ray tracing) dla globalnego oświetlenia oraz odbić, co jest krokiem naprzód w porównaniu do nowych przygód Indiany Jonesa, gdzie w standardzie jest tylko globalne oświetlenie na RT. Poza tym DOOM: The Dark Ages implementuje wszystkie nowoczesne techniki skalowania obrazu, w tym DLSS 4, która zapewnia mocne przyspieszenie przy najwyższej jakości obrazu. Ponieważ to bardzo dynamiczny shooter, twórcy nie zapomnieli też o technice Reflex, która obniża opóźnienie, będące kluczowym składnikiem udanej rozgrywki. Poza tym niedługo po premierze ma się ukazać łatka dodająca path tracing - karty graficzne już się jej boją :)

Dowiedz się więcej o technikach wykorzystanych w grze.

Zobacz nasz test wydajności w DOOM: The Dark Ages.

Zasady konkursu są bardzo proste, wystarczy odpowiedzieć na poniższe pytania:

1. Jakie efekty (lub jaki efekt) RT są według Ciebie najbardziej przydatne w grach wideo?
  2. Jaki jest Twój przepis na rozgrywkę w tak dynamicznej strzelance? Niższa rozdzielczość czy wyższa? Detale koniecznie ultra czy obniżone? Jakieś wsparcie dopalaczy wydajności, a jeśli tak, to z jakimi ustawieniami?

Ode mnie to wszystko, powodzenia :)

• Like 5
  • Haha 2
  • Upvote 4
  • tomcug przypiął/eła ten temat
Opublikowano

1. Najbardziej lubianym przeze mnie efektem w RT w grach video jest Ray-Traced Global Illumination, naturalne oswietlenie oraz naturalne cienie dodaja niesamowitej glebi obrazu.

2. W dynamicznej strzelance podstawa jest wysoki fps wiec manipulacja detalami tak, zeby osiagnac fps mogacy wykarmic odswiezanie monitora. W tym przypadku w wymagajacych grach wsparcie DLSS4 jest mile widziane w celu zwiekszenia fps.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

ad. 1) Global Ilumination.

ad. 2) Rozdzielczość natywna monitora ;-) - więc mając monitor 4K to DLSS. Detale ustawione tak aby FPS był w okolicach 120 (nie jestem niewolnikiem ultra). Przy takim FPSie mogę jeszcze włączyć FG (mając monitor 240Hz).

Edytowane przez Kabor
Opublikowano

1. Najważniejsze jest Globalne Oświetlenie, czyli RT Global Illumination, to robi największą różnicę, na drugim miejscu są to odbicia RT.

2. Jako, że mowa o singlu to jednak skłaniam się ku Ultra lub minimalnie wysokie na ile pozwala karta graficzna, mając RTX mogę się wspomóc techniką DLSS4, która niewiele "zabiera" z jakości, a może wspomóc dodając trochu FPSów, co za tym idzie płynności przy tak dynamicznej rozgrywce. Przy moim 1440p dałbym Wysokie(ewentualnie miks) + DLSS4 jakość/balans zależnie ile będzie fpsów przy moim monitorze 180hz, czyli przydałoby się mieć te 140fps+ lub minimum 120+ z gsync.

Opublikowano (edytowane)

1. Według mnie efektem który polepsza ogólny wygląd gier to ray traced Reflections.

2. Według mnie 1080p z wysokimi ustawieniami. Może z użyciem dlss na balans, ale bez fg. Frame gen psuje gry fps, zaczynają źle wyglądać.

Edytowane przez Imrasgor
Opublikowano (edytowane)

1. Dla mnie wszystkie efekty w RT są ważne Global Illumination, Multiple Scattering, Monte Carlo Method, Recursion. Gra ma wyglądać tak że aż chce się w nią grać.

2. Rozdzielczość 4K, detale na maxa, zero kompromisów. DLSS Quality, Frame generation OFF

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano
14 minut temu, Faflucy napisał(a):

1. Dla mnie wszystkie efekty w RT są ważne Global Illumination, Multiple Scattering, Monte Carlo Method, Recursion. Gra ma wyglądać tak że aż chce się w nią grać.

2. Rozdzielczość 4K, detale na maxa, zero kompromisów. DLSS Quality, Frame generation OFF

Zero kompromisów to panie dlss też off. A nie czekaj... 🤭

Opublikowano

1. Moim zdaniem:Ray Traced Audio. Może wydawać się to niepozorne, ale cenię sobię grając na słuchawkach dźwięki, które pozwolą na podejmowanie lepszych i strategicznych decyzji. Warto słyszeć wroga lub wrogów i widzieć, czy coś lepiej zrobić po cichu czy "wjechać na pełnej"✌️

2. Dla mnie nie ma znaczenia grafika, oczywiście jak mam szanse i wydajny sprzęt z dziką rozkoszą gra się na wysokich albo utra. Jednak jestem zwolennikiem lepszej płynności gry niż niewyobrażalnie pięknej grafiki, dla mnie ważniejszy jest fun z gry niż piękno dla oka (lover starszych gier, nie grafika ale kozacka fabuła!). Lepsze stabilne dynamiczne FPS niż klatkujące niestabilne FPS! Wyłączam dodatkowe funkcje np. Cienie,odbicia- żeby osiągnąć płynność i dynamikę.

DOOM jednak wymaga sprawnego oka i szybkiej reakcji. 

Powodzenia innym użytkownikom! Darz Bój!

Pozrawiam również cieplutko dobroczyńców załogę ITHardware i Nividii✌️

Opublikowano (edytowane)

Ray tracing? No... wygląda fajnie, ale w sumie to zżera FPS jak świnia paszę. Jak już coś miałbym zostawić, to może cienie bo są takie bardziej naturalne, lepiej widać gdzie ktoś stoi, ale serio najczęściej i tak wszystko wyłączam, bo chcę mieć stabilne 144 FPS albo i więcej.

Mój przepis na szybką strzelankę?

1. Rozdzielczość:

1080p. Serio. Po co mi 2K albo 4K, jak i tak w locie mam widzieć typa kątem oka? Wolę więcej klatek niż bajerów.

2. Detale graficzne:

- Tekstury na medium albo high, żeby nie wyglądało jak z PS2.

- Cienie nisko.

- Odbicia, ambienty i inne cuda – wyłączone.

- Motion blur? K*rwa nie.

- Film grain? Też won.

- Tylko to, co pomaga: wyraźny obraz, zero rozpraszaczy.

3. Dopalacze:

- NVIDIA DLSS? Jasne, na Performance, jeśli jest.

- AMD FSR? Może być, ale tylko jak nie mam wyboru.

- Reshade z lekkim sharpeningiem? Czasem tak, obraz wyraźniejszy.

- NVIDIA Reflex/Low Latency Mode? Zawsze włączone.

4. HUD i kolory:

- Maksymalny kontrast, niestandardowy kolor przeciwnika (np. czerwony albo jasnoróżowy), żeby walił po oczach.

- Crosshair prosty, jasny żadnych kółek i bajerów.

Edytowane przez SEWIXXD12344
Mały błąd
Opublikowano

1. Przydatne? W sumie GI i odbicia. Do tej pory faktycznie oświetlenie punktowe, albo wielopunktowe - ale statyczne - potrafilo w rasterze robić robotę ale faktycznie użycie sprzetowego oświetlenia powoduje, że gry zaczynają po trochu nabierac naturalnych barw i oswietlenia. Zachowują się w sposób zblizony do realu na tyle, że statyczne a dobrze wyrenderowane sceny można już czasami pomylić z fotką. To wszystko super, ale dla mnie od zawsze turbo wazne bylo zachowanie światocienia i jego wplyw na rozgrywkę. W takim staruśkim Splinter Cell chowanie się w cieniu bylo wręcz kluczowe dla gry i postępów. Od dobrych nastu lat regzygnowalo się z takiego budowania gry na rzecz otwartych światów - a teraz, przy coraz częstszej implementacji GI w naturalny sposób da się sceny tak tworzyć, że gra cienia i światla wraca do lask. No i zabilbym za SC na rdzeniach RT :D 

2. U mnie w tego typu grach zawsze chodzilo o miks wizualiów i wydajności - z jednej strony klimat mial byc zachowany, a to się da zrobić tylko odpowiednią grafiką - a z drugiej rozgrywka dopiero stawala się responsywna jeżeli gra osiągala okolo 100 fpsów. Tak więc taki Doom TDA powinien u mnie lecieć na średnio-wysokich w  co najmniej 1080p, w 100 fpsach ale bez sztucznych klatek typu FG lub MFG. Natywny obraz w takiej grze w mojej ocenie to podstawa.

Opublikowano (edytowane)

To są właśnie "poszukiwacze okazji", gdzie coś za darmo to jak muchy do :kupa: najgorsze zawsze były tematy na różnych forach jak i na labie, gdzie się jakieś kluczki za darmo dawało, od zawsze pisałem aby takie coś dawać znajomym użytkownikom albo ze stażem a nie wklejać jako post z kodem, bo przyleci taka mucha nawet bez rejestracji, zgarnie klucz i nawet nie podziękuje. Gorzej niż madki z bombelkami lub horymi curkami :)  z mojej strony tyle w tym temacie. EOT 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Dokladnie. Zazwyczaj jakieś randomy sie lapią na okazje i później jest wypinanie klaty jaki im się to nie przyfarcilo. Na kilkanaście osób tutaj piszących od początku wątku postów randomów jest aż 3, to stosunkowo bardzo duży odsetek.

• Upvote 1
Opublikowano

1. Oczywiście odbicia RT. Szczególnie odbicia świateł na mokrej nawierzchni, błoto z kałużą czy karoseria. 
2. Zależy od rodzaju gry, jeśli gram FPS Singleplayer to suwaki na max z natywną rozdzielczością. Jeśli jest to multiplayer to ustawienia dopasowuje tak by było jak najbliżej odświeżania monitora, ALE z zachowaniem ultra tekstur broni. 

Opublikowano

Odpowiadajac na pytania 

1. Jakie efekty (lub jaki efekt) RT są według Ciebie najbardziej przydatne w grach wideo?

Efekt. Jezeli miałbym wybrać to byłoby to RTGI. Ray Tracing Global Illumination. Poniewaz wpływa na ogólny realizm sceny, widac to w wielu grach choćby takich jak GTA V gdzie mimo starszej gry bardzo odświeża tytuł i znacząco zmienia odbiór wielu scen.

Efekty to odbicia czyli Reflections, przydaje sie jak jest sporo powierzchni odbijajacych światło i również daje wymierny pozytywny efekt odbioru gry. Oraz ray-traced shadows sa lepsze niz cienie mapowe i bardziej naturalne. 

2. Jaki jest Twój przepis na rozgrywkę w tak dynamicznej strzelance? Niższa rozdzielczość czy wyższa? Detale koniecznie ultra czy obniżone? Jakieś wsparcie dopalaczy wydajności, a jeśli tak, to z jakimi ustawieniami?

Trzeba podzielic to na 2 elementy rozgrywki. Z wystarczająca iloscią VRAM i w przypadku braku wymaganej ilości z np. 1GB alokacja ponad wymagany przedział pamieci. 

W przypadku wystarczajacej ilosci VRAM. Wyższa rozdzielczość (1440p lub 4K) jest moim zdaniem ważniejsza niż niższa. W dynamicznej strzelance szybko przemieszczamy się po scenie i często patrzymy na detale w oddali. Wyższa rozdzielczość sprawia, że gra wygląda ostrzej i bardziej szczegółowo, co poprawia celność i ogólne wrażenia wizualne. Cienie wysokie lub ultra - dobre cienie robią wrażenie w dynamicznej akcji. Oświetlenie Ultra - RT GI i inne efekty oświetleniowe są kluczowe dla realizmu. 
Wiec wielu kojarzy idealną rozgrywkę rozdzielczością 1440p lub 4K detalami Ultra (tekstury i oświetlenie), wysokie  RT: włączone, z naciskiem Upscaling: DLSS 4 quality lub FSR 4 quality.

W przypadku niewystarczajacej ilosci VRAM. Nizsza rozdzielczość np 1080p upscalowana do 4k. Najpierw odpalamy gre w 1080p. Sprawdzamy jakie tekstury trzeba użyć dla tej rozdzielczosci, jeżeli mamy 4 lub 5 różnych może sie okazac że juz 2 lub 3 od końca są całkowicie wystarczajce. Dobieramy tekstury do rozdzielczości. DLSS 4 czy FSR 4 upscalowany z 1080p do 4k zrobi tutaj niesamowitą robotę i pozwoli na zaoszczędzenie brakującej pamieci VRAM. Reszte efektów możemy nałożyć tak jak w przypadku wystarczajacej ilosci VRAM, i ogólny odbiór sceny będzie bardzo podobny jak w sytuacji opisanej powyżej. Ponadto przy używaniu tego typu upscalera powinniśmy wszystkie ustawienia dostosowac do rodzielczosci 1080p i wtedy DLSS 4 czy tez FSR 4 podniesie jakosc na wyższy poziom. To dobry przepis na udaną rozgrywke jeżeli chcemy cieszyć sie możliwie wszystkimi nowinkami jakie zostały zaimplementowane w grze przez twórców. 

Poza tym, możemy monitorować FPS, pobór energii, użycie GPU w konkretnym tytule, aby lepiej zrozumieć czy nasza karta działa prawidłowo na danych ustawieniach. Możemy eksperymentowac z różnymi ustawieniami tak, aby znaleźć optymalny balans miedzy jakoscia a wydajnoscia, i przedewszystkim zorientowac sie czy mamy wystarczajaca ilosc VRAM i nasza rozgrywka nie jest w żaden sposób ograniczana, ponieważ w niektorych scenach może dochodzic do znacznie wiekszego uzycia VRAM mimo, iż FPS jest ponad przeciętny.

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak wygram to proszę o przekazanie gry mojemu przyjacielowi @Kadajo, ja już gram w swoją gamepassową sztukę 😎

43 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@PiPoLiNiO to jednak człowiek honoru. 😎

Oby wszystkie świerszcze ustąpiły z jego drogi na wieki wieków, Andor.

OOO ustawka z moderacją ban dla obu :E

• Haha 2
Opublikowano
54 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No spoko, ale serio. Dodaj jakieś ograniczenie stażowe bo to jak rozumiem konkurs dla forumowiczów, a nie dla patoli która wpada po fanty.

Racja, nowe konta zalozone pod konkurs nie powinny byc brane pod uwage.

Min miesiac stazu na forum.

Lub konta zalozone do wczoraj przed ogloszeniem konkursu.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Racja, nowe konta zalozone pod konkurs nie powinny byc brane pod uwage.

Co racja to racja porejestrowali się tacy z PCLABA bo konkurs i teraz grę chcą. Nic nie sugeruje ale taki minimum 2 letni staż by wystarczył.

Oczywiście nic nie sugeruję :E

image.png

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

1. Efekty, które są przyjemne dla oka np. zróżnicowana roślinność, oświetlenie, pory roku, przy tym mocno nie obciążające komputera tak jak np. cienie, zbędne odbicia w kałużach, oknach, na które i tak nikt nie zwraca swojej uwagi.
2. Odpowiednia płynność gry min. 120fps, bez przycięć, oraz z niskim opóźnieniem, którą wybieram w przypadku gier sieciowych. Im mniej detali tym lepiej, po co rozpraszać gracza, zbędnymi efektami. Dla mnie dobrym przykładem są konsole np. xbox series s, w której mam włączone wysokie odświeżanie ekranu: 120fps oraz ustawienia graficzne na wydajność. Obecnym problemem są studia, które nie przykładają się odpowiednio do optymalizacji nowych gier, przez co trzeba wyłączyć zbędne, mocno obciążające komputer detale graficzne, oraz obniżać poziom tekstur do niskich lub średnich, żeby gra działała płynnie przy wysokim odświeżaniu ekranu min. 120fps. Sprawdzone na radonie rx 6600 8gb oraz intelu i5 12400. Tak wygląda smutna rzeczywistość w przypadku współczesnych gier: słaba optymalizacja z cyklu jakoś to będzie.

Edytowane przez Pawcio
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Od czasu akcji hanukowej Pan Braun zobaczył, że na takich akcjach niszczenia czegoś można zrobić sobie dużą darmową reklamę... Ale kto to nakręca? Dzieci co w domku siedzą u rodziców i dostają kieszonkowe, a życie znają jedynie z filmów i to kiepskich jakie dzisiaj są. Te dzieci masowo na studniówkach zaczęły sobie robić eventy gaśnicowe. Powstało wiele gadgetów upamiętniających to jakże "wiekopomne" dzieło Pana Brauna... Może część tych dzieciaków coś tam z polityki wiedziało, ale najwięcej to sobie dla jaj zrobiło no bo starszy Pan zniszczył świece w Sejmie... Niestety te dzieci od gaśnic znów dla jaj wybrały Pana Nawrockiego na Prezydenta....   Braun zobaczył, że 1,5 roku później poparcie z błędu statystycznego mu skoczyło do 6%... Czekamy więc aż coś odwali w synagodze albo może jakiegoś Rabina albo osoby LGBT obleje jakimiś substancjami... To mu nakręca rozgłosu bo taki mamy świat, że im coś bardziej kontrowersyjne tym lepiej się sprzedaje, także politycznie... W takim 1946r. to by nikt tego nawet nie zauważył, ale mamy tak bardzo ugrzeczniony świat, że dzieciakom potrzeba wrażeń...   Jak dla mnie to taki 1900 r... Za 14 lat te dzieci wywołają wojnę światową... Ponieważ kompletnie nie zdają sobie sprawy z niczego... Podobnie było w okolicach 1900r kiedy świat był w miarę stabilny i bezpieczny, aż dzieciom zachciało się iść na wojnę... Wtedy to była motywacja romantyczna, żeby coś przeżyć, żeby zaimponować dziewczynom... Teraz to będzie motywacja gamingowa, żeby przeżyć coś co ma się w grach... Niestety wojny rządzą się swoim prawem i dynamiką i niejako skutkiem IWŚ była już bardzo brutalna i krwawa IIWŚ... A teraz jeszcze mamy atom w rękach państw.
    • Wybuchy są w całym Iranie, izraelskie samoloty latają bezkarnie niczym na ćwiczeniach. https://edition.cnn.com/world/live-news/israel-iran-strikes-news-06-12-25-hnk-intl Wygląda na to, że Iran póki co jest bezbronny. 
    • Hmm... ciekawe. Sam mam zrobione tak, że korzystam z konta lokalnego, które utworzyłem przy instalacji systemu. Dodatkowo w sklepie MS zalogowałem się na swoje konto i wybrałem opcję logowania wyłącznie do aplikacji (pojawia się wtedy pytanie czy tylko właśnie do aplikacji czy dodać również do systemu). Tak mam aby mieć dostęp do swoich zakupionych rzeczy jak Office czy dwie () gry na Xboxie.   Taki patent stosuję już od lat i działa.
    • Gigabyte nie miał dobrego modelu r390, w sumie dziwne bo abstynent gtx 970 miał wersje z trzema wentylatorami. Dzisiaj ogarnąłem Ti4200, wentylator już ktoś wymieniał, zamontowany na klej ale już ledwo chodził więc założyłem chłodzenie z aliexpress, na tylną blachę chciałem założyć termopady do chłodzenia pamięci ale niestety 0.5mm pad i montaż na tylko dwie śruby po przekątnej i pomysł się nie powiódł. Karta kolorystycznie pasuję idealnie do płyty głównej i chyba już tutaj zostanie, teraz jakie radiatory zamontować? moim faworytem są miedziane ale niebieskie aluminiowe też fajnie wyglądają. @RemiKo Niestety bartek nie jest w stanie wykręcić nawet zbliżonego wyniku do pięknie skrojonego Turiona, u mnie rdzeń max 285mhz, pamięci idą 600mhz. Sterownik 44.03 i wyniki poszły do góry.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...