Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

1. Szukam porady od bardziej doświadczonych osób. Rozważam sprzedaż mojego obecnego urządzenia. Chciałbym zapytać o moje szanse na jego sprzedaż oraz o realistyczną cenę, jakiej mógłbym się spodziewać (szacunkowo). Nie chcę sprzedawać urządzenia w tym miejscu – i tak jeszcze nie mogę go sprzedać.

2. Możecie też doradzić w kwestii podejścia Asusa do klientów i gwarancji. Chciałem wysłać im swoje urządzenie, może nawet dołączyć wydrukowaną kartkę z opisem wszystkich problemów. Czy powinienem zaznaczyć, które usterki nie zostały spowodowane przez użytkownika? Kojarzę, że czytałem kiedyś o przypadkach, gdzie Asus odrzucał reklamację i domagał się opłat za naprawę, ponieważ "klient sam spowodował uszkodzenia" (wyrazili się w stylu – "tak, istnieje błąd po naszej stronie, ale jest też usterka spowodowana przez Ciebie, więc należy się opłata, inaczej odsyłamy").

Moje obecne urządzenie:
- Laptop 2-w-1: Asus Zenbook 14 Flip OLED UP5401ZA-KN037W (16 GB RAM, 12. generacja Intel Core i5-12500H)
- Gwarancja wygasa 2026-01-19. Jest to rozszerzona gwarancja, zakupiona przeze mnie w zeszłym roku przez MyAsus
- Kupiłem ten laptop jako nowy u oficjalnego polskiego partnera Asusa / w jednej z lokalnych sieci RTV około dwa lata temu. Cena początkowa wynosiła około 5600 PLN
- Rysik działa. Sprawdza się wystarczająco dobrze do notatek i prostszych rysunków

Obecne problemy:
- Żałosne wsparcie sterowników. Nie spotkałem się z tej strony z problemami, jednak wsparcie jest marne.
- Drobne uszkodzenia zewnętrzne: wygięty metal z tyłu ekranu i z jednej strony
- Klawisz „C” rejestruje tylko ok. 50% naciśnięć, mimo sprawnej mechaniki
- Problemy z profilem kolorów: kilka miesięcy temu nastąpiło nagłe zmniejszenie nasycenia kolorów we wszystkich trybach kolorów w MyAsus. Podejrzewam błąd oprogramowania Asusa lub Windowsa. Przeciętny użytkownik raczej by tego nie zauważył, ale ja zajmuję się projektowaniem i to widzę. Dla większości osób ekran nadal wyglądałby świetnie i ogólnie nadal mi się podoba. Nie ma żadnych efektów halo/fringing, wypaleń, wszystko jest ostre
- Słabe chłodzenie od nowości. To ewidentnie urządzenie biurowe. Lekkie granie działa, ale laptop robi się bardzo ciepły w dotyku. Normalne zadania i Photoshop nie powodują problemów z temperaturami
- Przycisk zasilania jest lekko przekrzywiony i luźny, co spowalnia odczyt linii papilarnych. Było tak od początku zakupu
- Ładowarka ma częściowo otwarty kabel (guma przy końcówce wyszła z obudowy)
- Od drugiego dnia użytkowania wentylator wydaje czasem dźwięki z powodu drobinki w wlocie powietrza (słychać latającą tam drobinkę). Nie spowodowały tego żadne upadki ani uderzenia – myślę, że coś tam wpadło lub ukruszył się plastik

Plany:

Skorzystam z gwarancji Asusa, żeby naprawić i przywrócić urządzenie do ustawień fabrycznych, a następnie sprzedam je na Allegro lub OLX (preferuję Allegro), a jeśli się nie uda – wystawię na eBayu.

Nie podoba mi się ilość usterek i bardzo wysoka cena początkowa. Poza tym to solidny laptop biurowy, z możliwością lekkiego grania i dość komfortowego korzystania z Photoshopa. Wydaje mi się, że ktoś będzie z niego zadowolony po naprawie.

Edytowane przez Jan Nowak Lord Vader
Opublikowano

Na olx masz teraz nówkę z mocniejszym cpu za 4250 i używany ze starszym cpu za 2200. Oba ogłoszenia wiszą miesiąc. Jak swój naprawisz, to może za około 2000 się sprzeda.

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, some1 napisał(a):

Na olx masz teraz nówkę z mocniejszym cpu za 4250 i używany ze starszym cpu za 2200. Oba ogłoszenia wiszą miesiąc. Jak swój naprawisz, to może za około 2000 się sprzeda.

2000 zł pomoże w moich obecnych wydatkach, więc spróbuję. Oczywiście smutne jest sprzedawanie urządzenia wartego 5600 zł dwa lata temu za 2000 zł, ale trudno. Rozumiem, że od momentu wydania minęło sporo czasu i jest to główny powód. Drugi raz nie zakupię podobnego urządzenia.

Ewentualnie chętnie wymienię taki laptop na dobre używane GPU, jednak nie wiem gdzie takich ofert szukać. Najpewniej byłoby z tym ciężko (wymiana konkretnego laptopa za GPU to chyba rzadkość).

Odnośnie OLX - Ja osobiście się nim nie sugeruję. Myślę, że ogólnie tak to tam wygląda. Nawet atrakcyjne oferty leżakują tam bardzo długo. Jednak na allegro ludzie czują się pewniej. Przynajmniej w moim odczuciu - Na allegro monitor OLED przenośny oraz handheld ROG Ally sprzedałem po tygodniu od wystawienia aukcji. Na olx oferty leżakowały przez miesiąc czasu i za niższe pieniądze, bez rezultatu. Na olx muszę zawsze obniżyć cenę dodatkowo aby zainteresować ludzi, a i tak mało kto się odzywa.

Opublikowano
Godzinę temu, Jan Nowak Lord Vader napisał(a):

2000 zł pomoże w moich obecnych wydatkach, więc spróbuję. Oczywiście smutne jest sprzedawanie urządzenia wartego 5600 zł dwa lata temu za 2000 zł, ale trudno. Rozumiem, że od momentu wydania minęło sporo czasu i jest to główny powód. Drugi raz nie zakupię podobnego urządzenia.

A co powiesz na to, że niektórzy kupują lapki za np. 17k, a po kilku latach są one warte 11-12k mniej? Elektronika traci strasznie na warto, a lapki to już w ogóle.

Ewentualnie chętnie wymienię taki laptop na dobre używane GPU, jednak nie wiem gdzie takich ofert szukać. Najpewniej byłoby z tym ciężko (wymiana konkretnego laptopa za GPU to chyba rzadkość).

Nierealnie. Musiałbyś trafić na konkretną, chętną osobę na taki deal. Nawet jakby się udało, to znalezienie chętnego może potrwać kupę czas.

Odnośnie OLX - Ja osobiście się nim nie sugeruję. Myślę, że ogólnie tak to tam wygląda. Nawet atrakcyjne oferty leżakują tam bardzo długo. Jednak na allegro ludzie czują się pewniej. Przynajmniej w moim odczuciu - Na allegro monitor OLED przenośny oraz handheld ROG Ally sprzedałem po tygodniu od wystawienia aukcji. Na olx oferty leżakowały przez miesiąc czasu i za niższe pieniądze, bez rezultatu. Na olx muszę zawsze obniżyć cenę dodatkowo aby zainteresować ludzi, a i tak mało kto się odzywa.

Na olx jest tak, że gdy się trafi ceną to chętni walą drzwiami i oknami. Jeśli coś długo wisi i cena wydaje się dobra, to albo jest za wysoka albo nie ma akurat nikogo chętnego na dany przedmiot w tej cenie.

Allegro przegląda więcej potencjalnych klientów i łatwiej tam sprzedać coś. Ponadto niektórzy tam mają klapki na oczach i lubią przepłacać. Nieraz widziałem podbijanie ceny na aukcjach tak, że by się dało kupić dany przedmiot od razu i taniej.

Jeśli naprawią wszystkie usterki w ramach gwarancji, to za lapka raczej dostaniesz mniej niż 2k na olx (wystawić można na start za ok. 2,5k). Na allegro może więcej. Być może licytacja byłaby najlepsza, ale też nie ma pewności czy akurat trafią się licytatorzy.

Jeśli serwis będzie płatny, to będziesz jak wyżej, ale będziesz już stratny o koszt naprawy.

Jeśli spełni się najgorszy scenariusz, to z usterkami pójdzie znacznie niższej 2k.

Powyższe ceny to tylko moje szacunki, według tego, co znalazłem obecnie z używanych lapków na allegro i olx.

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

A co powiesz na to, że niektórzy kupują lapki za np. 17k, a po kilku latach są one warte 11-12k mniej? Elektronika traci strasznie na warto, a lapki to już w ogóle.

(...)

Jeśli naprawią wszystkie usterki w ramach gwarancji, to za lapka raczej dostaniesz mniej niż 2k na olx (wystawić można na start za ok. 2,5k). Na allegro może więcej. Być może licytacja byłaby najlepsza, ale też nie ma pewności czy akurat trafią się licytatorzy.

Jeśli serwis będzie płatny, to będziesz jak wyżej, ale będziesz już stratny o koszt naprawy.

Jeśli spełni się najgorszy scenariusz, to z usterkami pójdzie znacznie niższej 2k.

Powyższe ceny to tylko moje szacunki, według tego, co znalazłem obecnie z używanych lapków na allegro i olx.

Dzięki za dokładną odpowiedź. Masz rację, że z laptopami sytuacja jest ciężka. Więcej podobnego błędu nie popełnię - Kupiłem 2-in-1, bo chciałem sprzęt również do rysowania. Jednak to błąd amatora. Najlepiej kupić po prostu dodatkowo ekran do rysowania mający dużo lepsze parametry i stylus. Mając taki ekran mogę mieć każdy komputer- Teraz planuję załatwić sobie PC typu desktop, bo jestem stacjonarny. 

Jeśli nawet będzie to 2000 zł to też dobrze, może być nawet odrobinę mniej. Zawsze pomoże to w zadaniu zakupu / montażu komputera typu desktop. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Jan Nowak Lord Vader napisał(a):

Dzięki za dokładną odpowiedź. Masz rację, że z laptopami sytuacja jest ciężka. Więcej podobnego błędu nie popełnię - Kupiłem 2-in-1, bo chciałem sprzęt również do rysowania. Jednak to błąd amatora. Najlepiej kupić po prostu dodatkowo ekran do rysowania mający dużo lepsze parametry i stylus. Mając taki ekran mogę mieć każdy komputer- Teraz planuję załatwić sobie PC typu desktop, bo jestem stacjonarny. 

Jeśli nawet będzie to 2000 zł to też dobrze, może być nawet odrobinę mniej. Zawsze pomoże to w zadaniu zakupu / montażu komputera typu desktop. 

Sama koncepcja zakupu laptop do pracy mobilnej/biurowej czy gamingowego do grania, nie jest zła. Tylko, że trzeba uwzględnić wszystkie zalety i wady takiego zakupu. Zakładam, że Twoja koncepcja też miała sens, ale trzeba było się najpierw skonsultować z kimś przed zakupem (tak jak to robisz teraz w kwestii stacjonarki) i pewnie byś już dawno na pececie siedział. :D

Jeszcze w kwestii rozszerzonej gwarancji, nie ma sensu tego wykupywać. Nie dość, że nie było to tanie, to i tak teraz masz zmartwienie, czy obejmie naprawę w/w usterek.

Co do ceny, tak jak wyżej pisałem. Może to być to 2k, ale też i trochę więcej albo i mniej. Może też być duże zaskoczenie z ostateczna ceną sprzedaży, pozytywne lub negatywne. Słowo "gwarancja" w tytule ogłoszenia też nieraz pomaga. 

Z drugiej strony jak, po sprzedaży coś walnie to będą korowody, ponieważ z tego, co wyczytałem, w Asusie gwarancji nie można "przepisać" na kolejnego właściciela.

Na Twoim miejscu skontaktowałby się z Asusem, według ich procedur, potem przeanalizował ewentualny wynik wyceny np. tu na forum, jeśli będą jakieś opłaty i czy warto płacić, a potem wrzucił ogłoszenie na olx/allegro.

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano
9 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Z drugiej strony jak, po sprzedaży coś walnie to będą korowody, ponieważ z tego, co wyczytałem, w Asusie gwarancji nie można "przepisać" na kolejnego właściciela.

Właśnie, to utrudnia sprawę. Jedyne co mogę w tej kwestii zrobić to:
- Kontakt z Asus i prośba o przepisanie gwarancji na kupca. Na 90% zawiedzie.
- Obiecanie, że pomogę w realizacji gwarancji. Jeśli kupiec będzie miał kłopot to można skorzystać z gwarancji przeze mnie. Osobiście chętnie człowiekowi pomogę. Chociaż tutaj muszę być ostrożny, bo nie mogę po prostu dać mu swojego konta Asus.
- Mogę zmienić email w moim koncie Asus, na którym jest gwarancja. Zmieniając je na email klienta. Za zakup płaciłem kartą, imię raczej nie podawałem prawdziwe (coś w stylu Jonatan Private).

Opublikowano

@Jan Nowak Lord VaderJa tam zawsze z opcji nr 2 korzystam, gdy sprzedaję coś na gwarancji. Żaden kupujący nie miałą z tym problemu, ale też z drugiej strony, dotychczas nigdy nic nie padło nikomu.

Czego nie wybierzesz, coś tak czuję, że i tak czeka Cię niełatwa przerwa z serwisem Asusa, choć może akurat pójdzie jak z płatka. :D