Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Teraz, AudRob napisał(a): No rozumiem jak ktoś ma AF3 wtedy tak . Właśnie ten traktor zastąpiłem 1 1
AudRob 514 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca No i wygląd BQ jakiś tam ma. 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Właśnie ten traktor zastąpiłem No u mnie siedziało Thermalright Phantom Spirit 120 , nie powiem było ok. Ale niestety dość głośno w grach . No i dla karty blokowało wyrzucanie ciepła poza budę. Teraz jest cisza i karta ma tlen😊 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) @AudRobu mnie po zmianie nie tylko na plus cisza, ale i temp, bo pod obciążeniem pełnym przy 155W przynajmniej 6-7 stopni mniej...przynajmniej, bo arctic dobijał do limitu 95 (y-cruncher BBP), więc nie wiem do ilu by wbijał bez niego. Edytowane 12 Lipca przez Krzysiak 1
AudRob 514 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) @Krzysiak no u mnie też jest chłodniej i cicho. Najważniejsze że karta odetchnęła , dyski M2 też a parę ich w płycie siedzi No cała obsadzona. I w czyszczeniu środka z kurzu , więcej miejsca. @Krzysiak ale mi chodziło najbardziej żeby pompa była cicha, dolewkę płynu zawsze można sobie zrobić. Płyn też w komplecie był, hub, wykonanie ok. Czego więcej chcieć. A do 9800X3D w zupełności wystarcza. Edytowane 12 Lipca przez AudRob 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) 5 godzin temu, sideband napisał(a): To może czas wreszcie przerzucić oczy na ekran monitora zamiast lukać tylko na kompa i brędzlować się Ale tu nie ma co oceniać, czy lepszy entuzjasta patrzący tylko na wyniki, czy ten dla którego też i wygląd kompa się liczy Nie o to chodzi żeby się z siebie nabijać...w końcu jedna i druga grupa to entuzjaści...inaczej by nas tu (starych labowych) nie było Sam jeszcze kilka lat temu miałem tak, że byle mobo i graty coś trzymało w kupie, bo liczy się tylko wydajność... ale coś przeskoczyło mi we łbie i stwierdziłem że to jednak ma też wyglądać Edytowane 12 Lipca przez Krzysiak
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Wystarczy tego, Temat wyczyszczony. Można wrócić do rozmowy. Jak ktoś ma jakiś komentarz do mnie, to na PM zapraszam. 1
Doamdor 3 117 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca @Kadajo Kolega najwyraźniej chce na wakacje w Bieszczady. Wracając do tematu, nieźle sobie wycenili chłodzenia. Amazon 240 mm - 932 zł 360 mm - 1059 zł 420 mm - 1186 zł Nawet z czarnymi wentylatorami nie kupiłbym AIO, no chyba, że przesiadłbym się na Intela.
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Spokojnie, jemu się już tyle nazbierało, że jego czas na tym forum dobiega końca. Wracajmy do Noctua
AudRob 514 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Nie tylko , jemu się nazbierało, jak to ktoś określił. każdego czas dobiegnie końca. Ale nie ty jesteś wyrocznią tego forum. Wracajmy do tematu😊
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 17 minut temu, Doamdor napisał(a): 360 mm - 1059 zł No "trochę" za dużo jak na aio oferujące tylko wydajność a nie wygląd czy ekrany Choć fakt, że w tej cenie mogli dać możliwość dolania/wymiany płynu i samego płynu jak BQ.
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Noctua przede wszystkim oferuje wysoką kulturę pracy. I w każdej recenzji jest to podkreślane.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca No z kulturą to właśnie różnie słyszę...pompkę ponoć słychać. W kwestii wydajności nie neguję
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Zobacz na testy, wszędzie w znormalizowanych testach do 30 czy tam 33 dB(A) Noctua niszczy konkurencję. Jest CICHO i WYDAJNIE. Jak na AIO oczywiście. I właśnie za to się płaci w Noctua.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Ale jest też mowa że na 100% słychać, nie pasuje mi do kompa i jest drogie Choć jak mówię było blisko, ale na szczęście 9800x3d nie wymaga top wydajności od chłodzenia, więc mogłem wybrać coś co na luzie ogarnie, pasuje lookiem i kosztuje połowę noctua...do tego niesłyszalna pompka Dlatego uważam, że jest świetne jeśli idzie o wydajność...ale też nie jest dla każdego, nawet pomijając cenę Edytowane 12 Lipca przez Krzysiak 1
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca No ale nikt tego nie bedzie używal na 100%, tzn. osoba swiadoma nie bedzie bo nikt nikomu przeciez nie zabroni Ja np. nie wchodzę w AIO, bo nie toleruję żadnego dodatkowego hałasu, jaki generuje pompa, a zawsze ją słychać, no chyba że ją wyłączymy, ale wtedy wiadomo, co się stanie. Dla mnie kilka stopni więcej na CPU nie ma znaczenia, a liczy się idealna cisza w idle i poniżej 28 dBA w obciążeniu. Co do wyglądu, to jałowa dyskusja. Ale ogolnie jesli budujesz PC pod wygląd to sam sobie stwarzasz potencjalny problem z doborem komponentów, to nie jest wina producentów
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Teraz, Kadajo napisał(a): Co do wyglądu, to jałowa dyskusja. Ale ogolnie jesli budujesz PC pod wygląd to sam sobie stwarzasz potencjalny problem z doborem komponentów, to nie jest wina producentów Żadna jałowa, można zrobić ładnie i wydajnie, przecież nic na przeszkodzenie nie stoi Potencjalny problem to wybór białych komponentów...coś o tym wiem
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Chodziło mi o to, co się komu podoba. Przecież można zbudować fajne setupy na kolorach Noctua i też są ładne. A to, że się komuś akurat takie nie podobają, niczego nie zmienia.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Przecież można zbudować fajne setupy na kolorach Noctua i też są ładne. Przecież sam podałem wyżej przykład, gdzie bez zastanowienia bym w to szedł Problem z ich produktami dla wzrokowców się pojawia, gdy już trzeba dokupić chłodzenie do kompa który jest tu i teraz i nie jest gotów na kolorystykę (pomijam czarny) Ogólnie nie działała na mnie nigdy magia tej marki...choć nt-h2 sobie chwaliłem Edytowane 12 Lipca przez Krzysiak
sideband 3 386 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 2 godziny temu, Krzysiak napisał(a): Ale tu nie ma co oceniać, czy lepszy entuzjasta patrzący tylko na wyniki, czy ten dla którego też i wygląd kompa się liczy Nie o to chodzi żeby się z siebie nabijać...w końcu jedna i druga grupa to entuzjaści...inaczej by nas tu (starych labowych) nie było Sam jeszcze kilka lat temu miałem tak, że byle mobo i graty coś trzymało w kupie, bo liczy się tylko wydajność... ale coś przeskoczyło mi we łbie i stwierdziłem że to jednak ma też wyglądać Głowa siwieje dupa szaleje Akurat w tym chłodzeniu nie ma co się czepiać wyglądu bloko-pompki, ale z założonym wentylatorem to już wygląda śmiechowo w sumie daje tyle co nic. Czepiać to się można wentylatorów i kablowiska przy takiej kwocie to powinno być rozwiązane na tip top najlepiej powinny zaprojektowane specjalne nowe wentylatory pod to AIO z magnetycznym połączeniem i pochowane wszelakie kable. 1
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 2 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Przecież sam podałem wyżej przykład, gdzie bez zastanowienia bym w to szedł Ogólnie nie działała na mnie nigdy magia tej marki...choć nt-h2 sobie chwaliłem Wiesz jak to jest, zaraz sie znowu tu zlecam i zaczna pisac o srakach i gownach Tu nie chodzi o żadną magię. Oni są po prostu dobrzy w tym, co robią. Czyli chłodzenia, które są wydajne i bardzo ciche.
AudRob 514 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 12 minut temu, Krzysiak napisał(a): Ale jest też mowa że na 100% słychać, nie pasuje mi do kompa i jest drogie Choć jak mówię było blisko, ale na szczęście 9800x3d nie wymaga top wydajności od chłodzenia, więc mogłem wybrać coś co na luzie ogarnie, pasuje lookiem i kosztuję połowę noctua...do tego niesłyszalna pompka Zobacz jaka jest niewielka różnica między BQ a Noctua . Taka sama wielkość chłodnicy jak Twoja.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca @sidebandja akurat się wyglądu blokopompki nie czepiam...no ale wiem że się niektórzy czepiają
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 1 minutę temu, sideband napisał(a): powinny zaprojektowane specjalne nowe wentylatory pod to AIO z magnetycznym połączeniem i pochowane wszelakie kable. Dopiero by cene wywalilo na orbite
Kadajo 10 732 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 3 stopnie różnicy to kosmos w chłodzeniu. Gdzie różnice zazwyczaj są w 0,1 stopnia.
Rekomendowane odpowiedzi