Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie sprawa jest prosta...chcesz top wydajność bez względu na cenę, wygląd, rozwiązania itp bierzesz noctua i po sprawie. No ale życie nie jest tylko kremowo brązowe i dochodzą właśnie te dodatki :E 

Będą tacy, co stwierdzą że jak to kafla za aio bez smartfona na blokopompie? :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

@AudRobdużo zależy od konkretnego CPU, z własnych doświadczeń wiem że przykładowo na 9800x3d przy 155W jest większa różnica między light loop 360 a alf3 360 niż na tym screenie który wrzuciłeś ;) 

Tak , ale zobacz że na tym screenie alf3 jest 420mm😉

Opublikowano
32 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

No "trochę" za dużo jak na aio oferujące tylko wydajność a nie wygląd czy ekrany :hihot:

Choć fakt, że w tej cenie mogli dać możliwość dolania/wymiany płynu i samego płynu jak BQ.

Sprzęt zmieniam regularnie, a chłodzenie niezmienione od kilkunastu lat, bo nie ma po co. :E

Następca 9800X3D raczej nie będzie pobierać 2x więcej prądu, mam AIO 420mm od dawna, które nawet nie użyłem. :hihot:

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ja należę do ludzi, którzy stabilność testują w ekstremalnych warunkach dla CPU (może to źle) i tu nie każde 360mm sobie radzi z 9800x3d :E 

Też kiedyś tak robiłem.

Dzis uwazam ze liczy sie to co sie dzieje w normlanych warunkach a nie katowniu ktorego pewnie nigdy nie doswiadczymy.

Opublikowano (edytowane)

@AudRobtu mi chodziło o to że wedle tego wykresu miedzy light loop 360 a alf2 360 jest 2 stopnie różnicy na 9700x 142W...na 9800x3d 155W jest większa różnica między tymi chłodzeniami :) 

8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Też kiedyś tak robiłem.

Dzis uwazam ze liczy sie to co sie dzieje w normlanych warunkach a nie katowniu ktorego pewnie nigdy nie doswiadczymy.

To mi daje pewność, że w normalnych warunkach nigdy się nie wywali i nigdy nie zbliży się nawet do temp osiąganych w ekstremalnych warunkach. Tak, wiem utrudniam sobie bo mógłbym zapodać "lepszą" curvę przykładowo i zdaję sobie sprawę z faktu robienia sobie pod górę :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja nie z tych co robią stabilność pod gry...choć może oni mają rację przy procach stworzonych do gier  :E 

Teraz, Kadajo napisał(a):

Jak masz dobre chlodzenie i wiesz co robisz to nawet nie trzeba nic testowac ;)

Curvę + zegary trzeba :) 

Chyba że lecisz na stock to ok :) 

Opublikowano
5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Curvę + zegary trzeba :) 

Chyba że lecisz na stock to ok :) 

Chodziło mi o chłodzenie.

9800x3D z optymalizacją curvy jest tak łatwy do chłodzenia, że żeby mu zaszkodzić, to trzeba by mieć albo uszkodzone to chłodzenie albo pasywne.

5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja nie z tych co robią stabilność pod gry...choć może oni mają rację przy procach stworzonych do gier  :E 

Ja też tak kiedyś robiłem, Dziś stwierdzam, że kompletnie się to nie sprawdza potem w praktyce.

Tak, procek jest bardziej stabilny, ale czym jest stabilność ? Tym, że ci się nie wywala.

Okazało się, że w obydwu przypadkach się nie wywala, a w tym "pod gry" mamy znacznie lepszą kulturę pracy i niższe temperatury.

Opublikowano (edytowane)

@KadajoNo po prostu lubię tak a nie inaczej :) Na alf3 360 wbiła 95, ścinał zegary i pa...na bq dobija w tych warunkach do 88-90 i nie  ścina zegarów, do tego nie słyszę pompki, gdy na arctic wyła :) Śpi mi się lepiej z tym...stara szkoła, tego nie przeskoczysz :E 

Tak się nauczyłem, sprawdzałem już kilkadziesiąt lat i z takim podejściem umrę :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@KadajoJa tylko mówię, że w pewnych warunkach do 9800x3d nie tylko air nie wystarczy, ale i nie każde aio :) 

edit

Jak mówię, są różne szkoły, ja akurat trzymam się tej starej :) Czy lepsza? Tego nie twierdzę, wolę ją :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
25 minut temu, Krzysiak napisał(a):

dużo zależy od konkretnego CPU, z własnych doświadczeń wiem że przykładowo na 9800x3d przy 155W jest większa różnica między light loop 360 a alf3 360 niż na tym screenie który wrzuciłeś ;) 

No troche dziwny ten wykres zwłaszcza że miałem be quiet dark rock elite i na 7800x3d był wydajniejszy od pure rock pro 3 a tutaj na wykresie robią z tego badziew, bardzo było wydajniejsze nawet od noctua nh-d15 co nawet u Bartka było już pokazywane na jego wykresach🙆

Opublikowano
9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

edit

Jak mówię, są różne szkoły, ja akurat trzymam się tej starej :) Czy lepsza? Tego nie twierdzę, wolę ją :) 

Obydwie są ok, tak uważam.

Która jest lepsza dla nas, to już kwestia preferencji. :toast:

• Upvote 1