Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do zakupu stacjonarki, budżet to 9000zł, ale mogę zwiększyć, jeśli znajdzie się dobry powód.

Będzie używany głównie do gier, rzadziej programowania.

Obecnie 1080p, w niedługim czasie będę zmieniał monitor na 1440p lub 4K.

1. PROCESOR AMD Ryzen 7 9800X3D

2. GPU Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE SFF

3. MOBO MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI

4. DYSK  Patriot SSD 2TB Viper VP4300 Lite

5. RAM GOODRAM DDR5 IRDM 32GB(2*16GB)/6000 CL30

6. ZASILACZ Pure Power 12 1000W ATX3.1 80PLUS GOLD

7. CHŁODZENIE Endorfy Fortis 5 Dual Fan

8. OBUDOWA Be quiet! Pure Base 501 Airflow Black

Raczej celuję w zakup wszystkiego w jednym sklepie i zlecić złożenie - mniej bujania się z przesyłkami, plus nigdy nie składałem kompa, więc zamiast siedzieć nad instrukcjami i filmikami instruktażowymi cały dzień, wolę dopłacić te 100zł i mieć gotowego kompa.

Nie planuję go rozbudowywać, zmieniać karty graficznej za kilka lat, etc - jedyne, co wydaje mi się realne, to ewentualne dokupienie kiedyś dodatkowych 32GB RAMu i kolejnego dysku SSD.

Byłbym wdzięczny za kilka porad:

1. Jakaś różnica w wyborze konkretnej wersji 5070 ti? Ile recenzji i porad nie przeczytam, tyle sprzecznych opinii. Wziąłbym najtańszą dostępną, ale jeśli jest jakaś duża różnica w kulturze pracy, mogę dopłacić ~200zł

2. Czy to chłodzenie procesora ma sens? Wszyscy polecają Thermalright Peerless Assassin 120 lub Thermalright Phantom Spirit 120, ale akurat KRSystem nie ma dostępnych.

3. Totalnie nie wiem czym się kierować w wyborze obudowy. Zupełnie nie zależy mi na RGB (a wręcz przeciwnie, im zwyklejsza i czarniejsza,tym lepiej), zupełnie nie zależy mi na przezroczystej szybie (wręcz przeciwnie, wolałbym zabudowaną z każdej strony). Komputer i tak będzie schowany w kącie pod biurkiem, nawet wolałbym, żeby nie rzucał się w oczy. Pewnie najważniejsze, żeby chroniła przed kurzem i była przewiewna.

A i właśnie, tu kolejne pytanie - "najtańsza" 5070 ti pewnie będzie się nagrzewać, jest sens dokupować dodatkowe wentylatory do obudowy? Kosztują jakieś grosze, z tego co widzę.

4. Jaka płyta główna?

a) nie chcę ASRock, bo się gryzie z 9800X3D (nawet jeśli statystycznie rzadko, to i tak nie widzę powodu)

b) szukałem jakiejś, która ma lepszy kodek audio (ALC4080), ale nie wiem jakie realnie ma to znaczenie przy słuchaniu muzyki na słuchawkach. Ale jeśli mogę dopłacić 100-200zł i mieć ten lepszy kodek, wolę tak zrobić

c) chłodzenie podzespołów ma jakiekolwiek znaczenie w płycie głównej? Natknąłem się na kilka uwag, że płyta X jest lepsza od Y, bo lepiej chłodzi dysk albo RAM, nie wiem na ile to ma realne znaczenie w użytkowaniu

d) powinienem na coś jeszcze zwracać uwagę, biorąc pod uwagę, że będę chciał mieć 2 dyski M2 w którymś momencie? W zasadzie chyba wszystkie płyty mają taką opcję, ale niby w niektórych podłączenie drugiego dysku powoduje obniżenie prędkości odczytu

Z góry dzięki, będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Opublikowano (edytowane)

1. Windforce to biedne chłodzenie, zobacz niżej porównanie do droższego Gaminga, radiator jest dużo mniejszy. Lepsza opcja: https://www.x-kom.pl/p/1326617-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-v1-16gb-gddr7-dlss4.html - niestety jak chwilowo dało się kupić 5070 Ti w lepszej cenie, to dzisiaj drożyzna więc zostaje albo dopłacić albo poczekać na jakieś promki.

2. Nieco lepszą opcją będzie: https://www.krsystem.pl/be_quiet_pure_rock_pro_3_black-item-78025.html

3. Obudowa 501 jest ok, ale warto dokupić jeszcze jeden wentylator na przód - https://www.krsystem.pl/wentylator_pure_wings_3_140_mm_pwm-item-73261.html

4. 

a) ok, są inne opcje

b) zależy jakie to słuchawki, zależy też jak rozbudowana jest sekcja samej płyty bo sam kodek to nie wszystko. Na Tomahawku widać tam jakieś dodatkowe kondensatory, nie ma natomiast wzmacniacza więc jak słuchawki bardziej wymagające to może brakować mocy

c) płyta nie chłodzi dysku ani RAM-u, jak już to może mieć dodatkowe radiatory na dysk albo ich nie mieć, ew. dysk może być w lepszym lub gorszym miejscu (jak jest pod GPU to może się nieco mocniej nagrzewać ale też nie zawsze)

d) przy tylko dwóch dyskach nie masz się czym przejmować

Reasumując: wybrany Tomahawk to bardzo dobra opcja

W kwestii zasilacza dorzuciłbym raczej do https://www.krsystem.pl/be_quiet_power_zone_2_850w_80_plus_platinum-item-78026.html - 850W daje ci i tak ogromny zapas mocy, a sam zasilacz jest lepszą jednostką od Pure Powera, ma wyższą sprawność, lepsze parametry elektryczne, większy i lepszy wentylator + pracę półpasywną.

Chyba, że nie musi byc z jednego sklepu, to mozna jeszcze lepszy zasilacz znalezc w tej kasie.

Jak planujesz ekran 4K to zdecydowanie lepiej będzie wziąć tańszy procek, a w zamian dorzucić do RTX 5080. Ryzen 7 7700 i masz 1200 zł w kieszeni które mozesz dorzucić do 5080-tki.

9800X3D przy 4K będzie mocno się nudzić z 5070 Ti w duecie.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, gw1 napisał(a):

b) szukałem jakiejś, która ma lepszy kodek audio (ALC4080), ale nie wiem jakie realnie ma to znaczenie przy słuchaniu muzyki na słuchawkach. Ale jeśli mogę dopłacić 100-200zł i mieć ten lepszy kodek, wolę tak zrobić

https://www.krsystem.pl/asus_rog_strix_b650a_gaming_wifi_1xhdmi_1xdp_4xsata_6gbs_ports-item-71205.html

PCI-E 5 dla dysku i dodatkowy wzmacniacz dla wyjścia słuchawkowego.

20 godzin temu, Dirian napisał(a):

9800X3D przy 4K będzie mocno się nudzić z 5070 Ti w duecie.

Chyba że w strzelankach.

Opublikowano

@Dirian  Dzięki za szczegółową odpowiedź! Zgodnie z Twoją sugestią, poszukałem "lepszej" wersji 5070ti, zamówiłem Asus Prime OC z Komputronika za 3,5k.

Wziąłem pod uwagę porady odnośnie chłodzenia i zasilacza.

Myślałem o zrezygnowaniu z procka na rzecz 5080, ale >5k za kartę graficzną to przesada. Na razie zostanę na obecnym 1080p, plus pewnie będę używać tego kompa ostatecznie nie tylko do grania, procek się przyda, zostanę przy 9800X3D.

Przejrzałem jeszcze "rankingi" polecanych obudów, wybrałem Antec Flux.

@kalderon Dzięki za odpowiedź, po przemyśleniu, dorzuciłem do płyty głównej. 

Ostatecznie zamówiłem taki zestaw:

1. AMD Ryzen 7 9800X3D

2. ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC

3. MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI AM5 4DDR5 ATX

4. Patriot SSD 2TB Viper VP4300 Lite

5. GOODRAM DDR5 IRDM 32GB(2*16GB)/6000 CL30

6. be quiet! POWER ZONE 2 850W 80 PLUS Platinum

7. be quiet! Pure Rock Pro 3 Black

8. Antec Flux Black

Razem ze złożeniem w sklepie zamknąłem się w 9k brutto.

Dzięki, właśnie pomogliście człowiekowi złożyć wymarzonego kompa :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, gw1 napisał(a):

Myślałem o zrezygnowaniu z procka na rzecz 5080, ale >5k za kartę graficzną to przesada. N

Ponad 2k za procesor pod gierki to też gruba przesada, ale jednak jakoś dziwnie przyjęło się, że to normalne ;)  

No ale koniec końców, zestaw bardzo solidny a GPU zawsze można kiedyś tam wymienić jakby brakło mocy. Procek pewnie starczy na dobrych kilka lat.

• Upvote 1