Skocz do zawartości

Stuttery, spadki - pomoc w diagnostyce i/lub ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

obraz.thumb.png.e8ebd1578fa0ca046500ffa0ec60df9a.png

lel

wyłączyłem synchronizacje, straszna szarpanina obrazu się zrobiła. coś jest grubo nie tak. PoP lekko w 120 mi chodził na 4070s, doom na 5080 też myślę, że powinien, nawet z 5700x3d. przypominam - 1080p. dobra, szukam tych zworek i stawiam znowu system.

aha, bo na razie tylko w biosie przywróciłem ust., zworkami jeszcze nie.

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Ustawienia ramu wyglądają ok a co do wyłączania wszelkich synchronizacji to nie polecam, ja używam freesync + blokada klatek o 3 mniej niż odświeżanie monitora i działa to zdecydowanie najlepiej bez dodakowego v-sync'a, nawet w multi tak gram bo jest zdecydowanie lepsza płynność niż bez mimo to że większość ludzi do multi poleca nie korzystać z żadnej synchro, ale jak dropnie np z tych 177 do 160 to bez freesynca już to cholernie czuć a Z nie ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nie no sync musi być, chyba, że coś sztywno w 120 będzie mi chodzić. teraz dla testu, bo kazali,

Jakiś tam sync, ja miałem w tv włączone vrr/g-sync (nie ogarniam ile jest tego rodzai) i w grze włączałem i wydaję mi się, że było git. Czy dobrze robiłem? Nie wiem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Nom, tylko co dalej po formacie? Bo jestem przekonany, że nic się nie zmieni. 

Mi to już chodzi po głowie, czy nie kupić nowej płyty (nadal am4). Jak jej nie zajadę podczas instalacji, to pogonie ją przy później przy zmianie na am5.

Opublikowano
53 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Wyłączony VSYNC będzie szarpał obraz, to normalne. Ale VSYNC obojętnie czy ON/OFF nie powoduje takich gigantycznych opóźnień jakie masz w Latencymon.

Klatki będą/mogą na siebie zachodziły i stuttering jak ma być to będzie, ale jak zniknie lub zmaleje, to już będziemy wiedzieć więcej.

.. o ile to rzeczywiście płyta.

Opublikowano

Reset cmos, nowy system - nadal to samo 

17 minut temu, CozyHog napisał(a):

o ile to rzeczywiście płyta.

Miałem nadzieję, że postawimy jakaś diagnozę. Może jeszcze się uda. 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałeś w gpu-z, czy boostuje ci pci-e np z 1.1. do 3.0 podczas obciążenia?

Tak tylko zapobiegawczo można sprawdzić.

Jedynie w sumie przepięcie karty do innej płyty by wyjaśniło sprawę..

Edytowane przez CozyHog
  • Thanks 1
Opublikowano

Dobra, nikt się nie wychyla to ja coś skrobnę. Jakiś czas temu pomyślałem, że można było spróbować zainstalować w10, ale teraz byłby to już 3 format.. Sprawa jest niejednoznaczna, bo coś działało i przestało działać. Rozumiem, że próbowałeś starszych sterów, zainstalowałeś tez pełne Nvidia App (ja ostatnio się na nią przerzuciłem), sprawdzałeś kable i łączenia w gniazdach oraz próbowałeś innego gniazda hdmi?

W sumie jedyna opcja żeby ostatecznie postawić diagnozę to przełożenie karty do innego kompa i sprawdzenie. Jeżeli będzie działała bez zarzutu, to płyta albo jeszcze coś z ramem. O ile masz możliwość, to może warto poszukać jakiegoś serwisu w okolicy, zadzwonić do nich i powiedzieć, że wpadniesz z kartą na diagnostykę za jakąś opłatą.

W ostateczności.. nigdy tak nie robiłem, można kupić jakąś B450 (w sumie fajna płytka:)) i sprawdzić czy wszystko będzie ok. Jeżeli tak, to płyta zostaje z Tobą, jeżeli nie to ją odsyłasz..

Opublikowano (edytowane)

Ten PoP chyba jakiś lewy jest. On jeszcze w early access jest.

Odpaliłem Doom, zmieniłem synchronizację z potrójnie buforowanej, na adaptacyjną i nie zauważyłem żadnego stuttera, a latencymon wyglądał podobnie do bourne-a.

Odpaliłem PoP, cięło jak cholera, zmieniłem z trybu pełnoekranowego, na pełny okienkowy (czy coś takiego) i nagle dużo lepiej - stuttery okazjonalnie, a nie co kilka/kilkanaście sec. Do pierwszego stutteru latencymon wyglądał bardzo ładnie, po pierwszym pasek w programie wypełnił się do połowy i taki mniej więcej został. 

Później odpaliłem Drive Rally, zauważyłem jeden stutter na 10min gry, w latencymon chyba ładnie, już nie pamiętam.

Jutro postaram się porobić więcej testów i gpu-z.

Jeśli chodzi o to, że działało, a nie działa, to chyba tak nie do końca jest. Okazjonalne stuttery zawsze miałem (choć nie we wszystkich grach) i nie mogłem się zebrać, żeby założyć temat. Niedawno odpaliłem Days Gone i jak zobaczyłem spadki do 30, miarka się przebrała. Z PoP akcja wyszła w trakcie prowadzenia tematu. 

Co do płyty, patrzyłem na taką. Na Pepper ktoś pisał, że dobrze wyceniona. Aha, to micro ATX, nvmd.

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Tia, wiem, że wrzuciłem m-ATX, ale chyba bym ją wziął prędzej niż, tą którą pokazałeś, mimo że masz sporego mid-tower.

Koniecznie kup sobie jakąś starszą grę dx11 z jakiejś kluczykowni i ustaw na 90 kl/s minimum. Przy płynności min >62 fpsy, powinieneś mieć płynny obraz, bez tego zjawiska, ale podczas zmiany i doczytywania lokacji itd, zawsze coś może wystąpić. W ogóle jak instalujesz jakąś grę i tam coś nie tryby, to zawsze w pierwszej kolejności warto zajrzeć na PCGamingWiki i spróbować przedstawionych metod. Takiego Deus EX HR, nie odpalisz poprawnie choćby na Nvidii bez zmiany parametru w rejestrze.. ja przynajmniej wcześniej tak miałem z amd i teraz z nvidią.

obraz.thumb.png.e97af56d9a35c3a61592c15fd1a9a893.png

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, j4z napisał(a):

To w spoczynku było? Nigdy nie robiłem tych logów i trochę trudno mi się je czyta. Próbowałem wrzucić do excela, ale niewiele mi to pomogło.

To PCIe, masz przede wszystkim tutaj. Obok znaku zapytania z prawej strony okienka.

obraz.thumb.png.097c83fc96e031b5d973fc5999f91a76.png

obraz.thumb.png.423962f06d45e12297cd2fbd93e685be.png

obraz.thumb.png.b5035c25ad59bd8040ad8237310352d5.png

obraz.thumb.png.42763156b1f20fc01d07d2d7cc42268e.png

Musiałbym dobrze wczytać plik tekstowy, bo wyszły daty zamiast liczb. Natomiast np wrzesień to będzie pewnie 9 (09?)?

Edytowane przez CozyHog
Opublikowano (edytowane)

Hm, wydawało mi się że resize bar włączałem w biosie. Włączę. Oczywiście xmp dla ramu też włączam. Nadal nie wiem gdzie szukać jakichś opcji oszczędzania energii dla procka w biosie. 😏

A co do płyty to i tak wezmę, i mogę 400zł z  hakiem wydać w Euro, bo dostanę kod za jakiś tydzień. Nie mogłem się zdecydować, co wziąć za niego, akurat wezmę płytę i z głowy. Moja stara płyta już swoje przeszła. Wyrwałem gniazdo USB od panelu frontowego. Coś porty USB z tyłu płyty też mi nieraz świrują, przypomniało mi się dzisiaj, jak mi pada rozłączyło. Mogę wziąć tego TUFa np. 

Z gpu wątpię, żeby było coś nie tak, bo po OC w Steel Nomad nawet ładne wyniki kręciłem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.05.2025 o 14:45, bourne2008 napisał(a):

Wyłączony VSYNC będzie szarpał obraz, to normalne. 

Ja od lat nie miałem nigdy takiego objawu przy wyłączonym v-sync, używam tylko g-sync/freesync + blokada klatek nie łączę tego w parze ze zwykłym v-synciem i jest ok nakładanie na siebie kilku synchronizacji zwiększa tylko laga ;) 

1 godzinę temu, j4z napisał(a):

Dobry wybór, mam taką samą i jestem z niej bardzo zadowolony (dałem  400zł ;)) natomiast co do tego problemu to nie wiem niby jak płyta może być za to odpowiedzialna :hmm: pobierz jeszcze darmowego 3dmarka i zrób test Time Spy - wrzuć screen z wyniku https://www.guru3d.com/download/3dmark-download/ zobaczymy czy cpu i gpu score są takie jak być powinny.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Też w sumie nie wiem, ale ta płyta i tak mnie już denerwuje, a kodu nie będę żałować. To co może być odpowiedzialne? Może zasilacz?

10 minut temu, Send1N napisał(a):

dałem  400zł

Ja dam 40 %-)

Zrobię time spy.

Opublikowano

Ciężko z diagnozą tego typu problemu zasilacz odpada to nie są objawy problemów z PSU, ogólnie problem jest w tym że masz takie wysokie opóźnienia od sterownika nvidii ale skąd to się bierze to ciężko powiedzieć :/ 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wrócę do tematu po zmianie płyty. 

Ogólnie to sporo tutaj miesza synchronizacja i muszę z nią pokombinować i poczytać o jej rodzajach. W jednym indyku, który bez problemu chodzi w 120, jak włączyłem synchronizację, podbiło opóźnienia do poziomu jak na wcześniejszych fotach, bez, były elegancko na zielono. Czy bez nie było żadnych stutterów? Nie wiem, ciężko w tej grze dostrzec. 

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1