Skocz do zawartości

Stuttery, spadki - pomoc w diagnostyce i/lub ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę ci napisać tylko tyle że mam 5800x3d czyli ten sam procesor z wyższym taktowaniem rdzeni i l3 i żadnych stutterów nigdy nie miałem a mam go ponad 2 lata, sporo osób je ma tutaj na forum też i sobie chwalą.

• Upvote 2
Opublikowano

Problem musi leżeć gdzie indziej. Czytając temat dochodzę do wniosku, że autor jest przewrażliwiony na tym punkcie. Nikt nie twierdzi, że stutterów nie ma bo to zależy od samej gry, jej silnika czy nawet monitora (VRR, G-Sync). Szczególnie obecne nowe gry mają z tym co raz częściej jakieś problemy.

Ze swojej perspektywy powiem, że na co dzień nie doświadczam takich akcji. Ale np. gry na Unrealu 5 potrafią stutterować - ostatnio z nowości, które ogrywałem to najbardziej pamiętam przypadek Silent Hill 2 Remake, gdzie bywało to czasami upierdliwe ale do zniesienia bo gra nie była z gatunku tych "ruchliwych - dynamicznych".

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko to już drugi, dość długi temat właśnie z prockiem X3D gdzie jest stutter :) .

Więc zasada że u jednego działa jak należy, a u drugie nie ma się dalej dobrze :E 

Grunt to zrobić factory reset BIOSu i zresetować profile zasilania.... Najlepiej przeszczepić z czystego systemu. Do tego sterowniku chipsetu itp itd. 

Jak się zostawi stare śmieci to problemy gwarantowane, sam tak miałem, albo nie widzi wszystkich wątków, albo taktowanie świruje, albo właśnie profile zasilania.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie no testy w grach UE5 to można od razu do śmieci wywalić, szkoda zachodu.

Ja lubię testować albo w jakiś FPSach które wiem że działają dobrze (a są takie poza CS? :D ) albo wyścigi, tam zazwyczaj jest dużo klatek i łatwo wychwycić przy dynamicznej rozgrywce.

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Grunt to zrobić factory reset BIOSu i zresetować profile zasilania.... Najlepiej przeszczepić z czystego systemu. Do tego sterowniku chipsetu itp itd. 

To wszystko było robione. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, j4z napisał(a):

Dobrze, że nie sprzedałem starego procka. Przyjdzie płyta i nadal będzie to występować, wsadzę tego 3600 na testy.

Rtx 5080 + 3600 to będzie połączenie niczym Splendora FX-8350 z rtx 3070 :E wiele możesz z tego nie wywnioskować bo bottleneck będzie potężny ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

wiele możesz z tego nie wywnioskować bo bottleneck będzie potężny ;) 

jeśli nie będzie miał stutterów, to co do tego ma bottleneck?

12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Mogę ci napisać tylko tyle że mam 5800x3d czyli ten sam procesor z wyższym taktowaniem rdzeni i l3 i żadnych stutterów nigdy nie miałem a mam go ponad 2 lata, sporo osób je ma tutaj na forum też i sobie chwalą.

albo ich nie jesteś w stanie zauważyć! dla przykładu - mam kolegę, dla którego gra w 40 klatkach chodzi płynnie i to nie jest żaden problem

10 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Jeśli to jest Call of Duty, a tym bardziej gówniane Warzone to nawet mnie to nie dziwi bo tam wszystko zależy dodatkowo od warunków sieciowych, ilości graczy na mapie itd.

a wyobraź sobie, że są na świecie komputery, które stutterów w grach nie mają, niezależnie od warunków sieciowych, ilości graczy na mapie itd

Opublikowano (edytowane)

Tak z pewnością nie byłem ich w stanie zauważyć :E masz rację xD 

Słaby jak na te czasy procek typu r5 3600 też może powodować stutter przez falujący frametime i regularne dropy klatek.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

jeśli nie będzie miał stutterów, to co do tego ma bottleneck?

Dokładnie. Odpalę indyka, w którym występują stuttery, który pójdzie na 3600.

7 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

mam kolegę, dla którego gra w 40 klatkach chodzi płynnie i to nie jest żaden problem

Oczywiście nie chce tu nikomu umniejszać, chcę, żeby to było jasne. Do mnie kiedyś przyszedł kolega, jak była beta Nioh jedynki. Na pro były dwa tryby: performance (60) i quality (30). Facet dawno temu wypadł z obiegu, gra tyle co u mnie, ale... Zupełnie nie widział różnicy w płynności. Kazałem mu zwrócić na to uwagę - nic. Powiedział tylko, że ten drugi ładniej wygląda (quality). 

Edytowane przez j4z
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 11:54, caleb59 napisał(a):

Migotanie, czarne ekrany i Bóg wie co jeszcze to obecne problemy RTX 5xxx w grach. W pierwszej kolejności podejrzewałbym właśnie kartę grafiki i to nie pod kątem uszkodzeń ale problemu ze sterownikami czemu nie jest winny user ale sama Nvidia, trzeba czekać na poprawki.

MqGnls.gif

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.05.2025 o 21:21, galakty napisał(a):

Możesz dać RTX priorytet na High czy jaki tam jest najwyższy, ale raczej to nic nie da... Aczkolwiek spróbować nie zaszkodzi. 

Jak ustawie w tej apce, mogę później ją usunąć? Ustawienia zapiszą się gdzieś?

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Możesz ustawić i wywalić tą apkę z dysku a ustawienie będzie zachowane do momentu aż nie przeinstalujesz sterownika ;) 

10 godzin temu, j4z napisał(a):

Co tu się dzieje, to nie mam pytań... 

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-ready-drivers/13/

Widzę, że nie jestem sam. 

Miałem w pn iść do serwisu, żeby podpieli moja kartę, ale chyba nie ma sensu...

Cyrk, cyrk na kółkach

Sprawdzałeś starsze stery o których sideband pisał? (572.47) :Up_to_s:

• Thanks 1
Opublikowano

Ktoś, gdzieś napisał: sterowniki karty bierze się ze strony producenta karty, w końcu on najlepiej wie, które najlepiej działają z jego produktem. xD

Co szkodziło spróbować... Dead Island 2 tak mnie przywitało. xDDD

IMG_20250615_184904174_MP(1).thumb.jpg.b68c77fc957a123e314e74812455d029.jpg

Opublikowano

Nie no rękojmia, towar niezgodny z umową i niech zabierają to gówno, oddają producentowi albo se pomiędzy nogi wsadzą. Ale jestem wściekły. Już wolałbym używaną 4090 kupić, dokładając, bo ceny na portalach są kolejnym nieśmiesznym żartem. 

• Upvote 1