Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, szukam zastępstwa dla mojego wiekowego, bo już ponad 15 letniego zelmera który odmówił ostatnio posłuszeństwa. Co będzie lepsze żelazko czy generator pary? Budżet okolice 400-500 złotych. Prasuje raz na dwa tygodnie większą ilość rzeczy, rodzina cztero-osobowa. Zastanawiałem się nad Generator pary PHILIPS PSG6026/20, ale nie wiem co o nim myśleć, opieram się tylko i wyłącznie na opiniach innych. Nie znam się na tym, na co patrzeć, jaka marka jest najlepsza. Nie szukam czegoś co wymienię za rok czy dwa tylko w miarę realiów na dłuższy okres. Chociaż podejrzewam, że sprzęt produkowany w dzisiejszych czasach nie dorównuje temu sprzed kilkunastu lat wstecz. Dzięki wszystkim za odpowiedź. 

Opublikowano (edytowane)

IMO nie wyprasujesz tym dobrze niektórych materiałów i ciuchów. Vide damskie ciuszki z falbankami. Ja mam Tefal Ixeo i zapomnij o wyprasowaniu niektórych rzeczy. Do męskich koszul - owszem - super. Nie szedłbym też w Philipsa. Jeden z ich produktów pryskał mi wodą i plamił ubrania.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 15:30, kszaku napisał(a):

Co będzie lepsze żelazko czy generator pary?

Generator pary - o wiele lżejsze od żelazka (mniejsze zmęczenie ciężarem i szybsze prasowanie) plus większy zbiornik. 

500 troszkę mały budżet, więc trzeba iść na kompromisy, w tym budżecie chyba ten Philips będzie najlepszym wyborem.

Do kompletu polecam zainwestować w dużą deskę - np Vileda XXL (sama deska pod parę ma dodatkową warstwę folii "odbijającej" parę) - natomiast duża powierzchnia prasowania  mega przyśpiesza  prasowanie (nie trzeba "przesuwać" tyle razy prasowanego elementu).