Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oj korci mnie, żeby nabyć. nie miałem jakoś hajpu, ale jakoś po premierze mi wzróśł. tylko ta cena! 

@Boldwyn opisz wrażenia. 

pamiętam, że przy Anno 1800 nabiłem jakoś 300h i podobała mi się fabuła, która oczywiście była wstępniakiem do endgejmu, - no ale podobała się. 

Opublikowano (edytowane)

Dziś mało czasu, więc ledwo zacząłem kampanię i powoli buduję miasto na 2 poziomie mieszkańców. W porównaniu do bety trochę trochę lepiej zbalansowane dochody (albo domyślnie jest inny poziom trudności). Bugów ani crashy na razie nie stwierdziłem. 

Na pewno na plus w porównaniu do 1800 bonusy jakie dają budynki w okolicy, dzięki czemu nie buduje się wielkich blobów mieszkalnych i osobno przemysłowych tylko bardziej naturalne dzielnice, wojskiem ani w Albionie się jeszcze nie bawiłem.

Poza tym stare dobre Anno, jeśli komuś się podobała 1800 to na pewno warto.

screenshot_2025-11-13-22-51-18.jpg

Edytowane przez Boldwyn
Opublikowano

ja nie wiem, jakoś nie mogę się mentalnie przekonać do tych starożytnych czasów.

Anno 1800 było według mnie idealne, bo fajnie się wchodziło w dośc nowoczesne czasy, magazyny i łancuchy zaopatrzenia... 

w roku 117, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tego... 

Opublikowano

Po rozegraniu 2h kampanii, powiem wam że gra mi się nawet lepiej niż w 1800. Fajne pomysły.. + jescze te technologie i religie.. Najnowsza część jest chyba bardziej złożona (porównując podstawowe wersji gier).

Jedynie co mnie denerwuje to niski poziom trudności w kampanii i za cholere nie da sie zwiększyć :(. Nie lubie.. Ja nigdy nie gram na łatwym. Zawsze uczę się gier na "normalnym", standardowym poziomie. Bo na Easy to zawsze mamy bonusy większe od SI.

Opublikowano
3 godziny temu, CavieZ napisał(a):

Jedynie co mnie denerwuje to niski poziom trudności w kampanii i za cholere nie da sie zwiększyć :(. Nie lubie.. Ja nigdy nie gram na łatwym. Zawsze uczę się gier na "normalnym", standardowym poziomie. Bo na Easy to zawsze mamy bonusy większe od SI.

Przy starcie nie da się wybrać, ale później część opcji (nie wszystkie) można zmienić. Pauza -> Game Setup.

Opublikowano
12 godzin temu, Boldwyn napisał(a):

Przy starcie nie da się wybrać, ale później część opcji (nie wszystkie) można zmienić. Pauza -> Game Setup.

Lepiej chyba grać w grę dowolną. Tam też jest wbudowany samouczek. Te gry są i tak głównie tworzone pod sandbox, a nie dla fabuły :)

Opublikowano
W dniu 14.11.2025 o 19:13, CavieZ napisał(a):

Po rozegraniu 2h kampanii, powiem wam że gra mi się nawet lepiej niż w 1800. Fajne pomysły.. + jescze te technologie i religie.. Najnowsza część jest chyba bardziej złożona (porównując podstawowe wersji gier).

dzień doby, a czy poziom trudności to się czasem nie wybierało w poprzedniej grze poprzez wybranie trudniejszych przeciwników na mapie? 

w anno 1800 bardzo fajnie się grało fabułę, a później gra przechodzi w tryb sandbox, nie mówię nikomu jak grać, ale fajnie też poznać historię w grze. 

swoją drogą w piątek chyba widziałem około 40k graczy, więc galancie jak na grę takiego sortu. 

image.thumb.png.e9b745c0bf1a4298c1ac64fc174b792c.png

Opublikowano

U mnie na 1440p Ultra High + DLSS max quality, bez tilt-shift i z rozszerzonym zasięgiem kamery trzyma 60fps poza większymi miastami - tam przy zbliżeniach potrafi spaść do ~45fps (tyle trzyma na screenshocie). Intel 14600KF + 4070 TI Super. 

screenshot_2025-11-24-00-41-19.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć na pytanie czy gra w wersji Steam będzie miała dostępne dodatki (season pass i inne w przyszłości) zakupione w sklepie Ubisoftu. W Anno 1800 to działało. Tutaj próbowałem się dla pewności skontaktować z supportem i jedyne co, to przerzucam się po raz trzeci z botem bełkoczącym "może tak - może nie". Jestem autentycznie zażenowany, tym bardziej, że ostatnio miałem temat do załatwienia z Amazonem i poziom czatowania tam (żywy człowiek i poczucie dobrej woli i chęci pomocy z jego strony), a tutaj, gdzie wciska mi się upośledzone AI, to jest niebo a ziemia.

Pytanie:

"Czy jeśli posiadam grę Anno 117 zakupioną na Steam (wersja podstawowa) i dokupię do niej season pass (i inne dodatki w przyszłości) w sklepie Ubisoft, to czy otrzymam do nich dostęp w grze? W Anno 1800 tak było, ale wolę się upewnić."

Odpowiedź:

"Dziękujemy za kontakt z pomocą techniczną Ubisoft. Widzimy, że chcesz kupić dodatek do gry Anno 117: Pax Romana w sklepie Ubisoft Store i że posiadasz również grę podstawową Steam. Chętnie się tym zajmę. Należy pamiętać, że zakup gry i dodatkowej zawartości od innego dystrybutora cyfrowego może powodować problemy z kompatybilnością. Zawsze zalecamy zakup gry i wszelkich dodatków DLC na tym samym kliencie. Dzięki temu będziesz mieć dostęp do całej zawartości. Więcej informacji znajdziesz w poniższym artykule: (...) Zamkniemy tę sprawę, ale nie wahaj się z nami skontaktować, jeśli potrzebujesz dalszej pomocy, wysyłając odpowiedź lub tworząc nową sprawę."

Dopytuję:

"Mam konkretne pytanie - "Czy jeśli posiadam grę Anno 117 zakupioną na Steam (wersja podstawowa) i dokupię do niej season pass (i inne dodatki w przyszłości) w sklepie Ubisoft, to czy otrzymam do nich dostęp w grze?" - powyższa odpowiedź tak w zasadzie nią nie jest i nie wyczerpuje tematu. "Może powodować problemy" - ale czy powoduje je w tym konkretnym przypadku? W Anno 1800 to działało. Czy tak jest też tutaj?"

Kolejna odpowiedź:

"Dziękujemy bardzo za pozostanie w kontakcie i cierpliwość w trakcie całego procesu! Przepraszamy, że nasza poprzednia odpowiedź nie zawierała dokładnych informacji, których Pan szukał. Niestety, nie możemy potwierdzić, czy Twoja zawartość będzie dostępna z poziomu gry Steam gry podstawowej, jeśli zakupisz DLC lub inną zawartość w sklepie Ubisoft. Zasadniczo, każda dodatkowa zawartość uzyskana na innej platformie niż gra podstawowa (z wyjątkiem kilku tytułów) będzie niekompatybilna z uzyskaną zawartością. Z tego powodu, choć rozumiemy, że chcesz otrzymać odpowiedź twierdzącą lub przeczącą, w takim przypadku możemy jedynie zasugerować Ci pobranie dodatkowych treści za pośrednictwem Steam aby upewnić się, że wszystko działa poprawnie po Twojej stronie. Będziemy śledzić Twoją prośbę, na wypadek gdybyś miał dalsze pytania lub potrzebował pomocy w innej sprawie. Ponieważ zamkniemy tę prośbę, możesz ponownie otworzyć sprawę, odpowiadając na nią za pośrednictwem strony Pomocy lub tworząc nową prośbę, jeśli to konieczne."

Po raz kolejny dopytuję:

"Nie chciałbym aby moja odpowiedź zabrzmiała w jakikolwiek sposób niegrzecznie, ale czy naprawdę nie posiadacie wiedzy w jak sposób działa i funkcjonuje Wasza własna gra, żeby jasno odpowiedzieć na moje pytanie?"

Kolejna odpowiedź:

"Dziękujemy za aktualizację pomocy technicznej Ubisoft. Widzę, że pytasz o możliwość zakupu dodatku DLC do Anno 117 na innej platformie niż podstawowa wersja gry. Choć chcielibyśmy odpowiedzieć na Twoje pytanie twierdząco lub przecząco, ze względu na problemy ze zgodnością, mogą wystąpić problemy z poprawnym dostarczeniem zawartości, jeśli gra podstawowa i dodatek DLC nie są dostępne na tej samej platformie. Możliwość wystąpienia problemu to jedyna informacja, którą możemy technicznie potwierdzić. Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem sprawę. Ponieważ rozpatrzyliśmy tę prośbę, oznaczamy sprawę jako zamkniętą. Jeśli masz dalsze pytania lub potrzebujesz pomocy, możesz ponownie otworzyć sprawę lub założyć nową."

I znowu ja:

"Bardzo mi przykro, że nie otrzymałem konkretnej pomocy w moim pytaniu, tym niemniej życzę dnia i pozdrawiam(...)  P.S. Czy na przyszłość w przypadku problemów jest możliwość pisania z żywym pracownikiem czy tylko botem?

Support:

"Dziękujemy za szybką odpowiedź i sprawne rozpatrzenie sprawy! Możemy potwierdzić, że obecnie komunikujesz się z prawdziwymi agentami, ale przepraszamy, jeśli nasze odpowiedzi wydają się powtarzalne lub sprawiają inne wrażenie. Oczywiście wiemy, że otrzymanie bardziej bezpośredniej odpowiedzi byłoby idealne i przepraszamy, że nie możemy podzielić się z Tobą bardziej szczegółowymi informacjami. Ponieważ Anno 177 zostało wydane stosunkowo niedawno, mamy nadzieję przetestować tego typu scenariusze w przyszłości. Potraktujemy Twoją prośbę jako opinię i mamy nadzieję, że uda nam się odpowiedzieć bardziej bezpośrednio, gdy tylko informacje będą dostępne. Będziemy monitorować Twoją sprawę i możesz dać nam znać, jeśli będziesz mieć dodatkowe pytania. Na razie, po zrealizowaniu Twojego zgłoszenia, zamkniemy je. Pamiętaj, że możesz je otworzyć w dowolnym momencie na stronie Portalu Pomocy. Jeśli potrzebujesz dodatkowej pomocy, skontaktuj się z nami w dowolnym momencie i otwórz nowe zgłoszenie, jeśli zajdzie taka potrzeba."

Edytowane przez ChrisBgnr
uzupełnienie
Opublikowano

Dla bezpieczeństwa najlepiej zakupić dodatki na tej samej platformie. Kiedyś z Assassynami był problem, że ludzie kupili DLC na uplayu, to nie działała z podstawką na Steamie.