Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20250527_214654.thumb.jpg.31fce662aebc68e365ec83f64d5fb3ec.jpg

ROG Ally po pół roku... recenzja.

Jako osoba często i dużo jeżdżąca po Polsce często zdarza mi się złapać na tym, że zagrałbym w coś przelotem - ale targanie ze sobą laptopa - o kompie czy konsoli nie wspominając - często jest nieosiągalne. W grę wchodzą jedynie handheldy, ostatnio tak mocno popularyzowane - głównie za sprawą SteamDecka.
Konsolkę Valve miałem przez ponad rok, w wersji LCD - i użytkowanie jej w takim configu bywało czasami ciężkie - gabaryty, kiepskawa bateria, relatywnie bidna kompilacja DeckOSa pod spodem powodowały, że nie była ona w stanie zastąpić mi komputera, a do grania też chwilami już się nie nadawała. Poszła więc na handel, tuż przed premierą PS5 Pro.

20250527_214826.thumb.jpg.c8b197659e77b30a604e5a66638a58c5.jpg

Niespełna 3 miesiące później, podczas weekendowego wyjazdu z Lubą do Londynu ponownie poczułem chęć pogrania w wolnych chwilach. Tym razem wybór padł na sprzęt mocno nieoczywisty - ROG Ally w wersji z procesorem Z1Extreme, a zatem ośmiordzeniowym i szesnastowątkowym. 
Konsolę kupiłem u lokalnego sprzedawcy, za naprawdę dobre funciaki (niespełna 1600zł), z gwarancją na pół roku jeszcze.

Jak się więc użytkuje ROGalika?
Początkowo był zachwyt nad mega responsywnym ekranem, lekką i smukłą konstrukcją, świetymi głośnikami oraz … uwaga! WINDOWSEM :E a konkretniej faktem, że de facto mogę na nim robić co chcę i jak chcę.
Szybko więc wpadła stacja dokująca UGREEN, dodatkowy monitor 16 cali i zamiast laptopa często targałem ze sobą ROGa na wyjazdy.
Co było początkową zaletą po kilku tygodniach stało się kolosalną wadą.
Otóż, największym mankamentem ROGa Ally jest właśnie Windows, o czym przekonałem się w ostatnich dniach przesiadając się na stabilną wersję 3.7.8 SteamOSa, która niedawno została wydana i otrzymała oficjalne wsparcie dla Legiona Go/1 oraz właśnie ROG Ally.
Jakież było moje zdziwienie, gdy z konsoli którą planowałem sprzedać stała się ona na powrót dla mnie głównym sprzętem do giercowania.

No ale po kolei... co właściwie z Windowsem było nie tak? W sumie, wszystko.
ROG Ally ma tylko 16gb ram, który dodatkowo dzieli w APU na ram i vram, więc gry pokroju Indiany czy Spi-Mana 2 na defaultowych ustawieniach albo crashowały, albo nie wstawały zupełnie. Problem potęgowała ociężałość i zasobożerność windowsa 11 oraz kiepskie wsparcie w departamencie sterowników dla APU pod 11. Znaczy, niby są ale ustawienie ich - w dodatku w oparciu o masakryczny Armoury Crate, bywało wyjątkowo trudne. Generalnie tej gehennie nie pomagał nawet niezawodny na moim TUFie Ghelper. ROG Ally pod Windowsem to masakra :/

No i teraz szok. Nieco przyryzykowałem istalacją SteamOSa - bo wciąż mam gwarę a czytałem o uceglonych rogalach na beta wersjach SteamOSa - ale wszystko poszło jak z płatka, a sama instalacja zajęła konsolce dosłownie kilkanaście minut. Później jeszcze dwa dodatkowe pluginy do zarządzania energią i ARGB i cyk, konsola gotowa.

20250527_215008.thumb.jpg.8dd3f9e06902a9362e7047c6afc51347.jpg

Co fascynujące, to z chwilami niegrywalnego paździerza (crashe, klatkowanie, szarpane fpsy, nierenderowanie tekstur bla bla bla) ROG Ally stał się mega wydajnym sprzętem, na którym granie w 1080p na niskich/średnich w nawet relatywne nowości jest możliwa, i ba, jest nawet przyjemna! Taki TLOU2 trzyma przedział 40-60 klatek na niskich, Ghost of Tsushima na średnich spokojnie dobija do 60 klatek, nawet nowy Doom działa bardzo sprawnie.

Mało tego, wszystko jest mega responsywne, konsola grzeje się mniej, szumi mniej i zużywa mniej prądu :E to wprawdzie dalej sprzęt na 90 minut w wymagających grach, ale przynajmniej w trakcie normalnych sesji i z ograniczonymi fpsami dobicie do 2h30 minut w starszych grach jest możliwe.

No i teraz crem de la crem, konsola wstaje w 10s, nie zawiesza się, ba - nawet tryb pulpitu pozwala na podstawowe korzystanie z firefoxa, oglądanie YT czy netflixa.
M I Ó D

20250527_214821.thumb.jpg.8ae0a3f07e1b19661c1b88464d87826b.jpg

Na tym etapie polecam każdemu raz: zakup takiego sprzętu, dwa: wywalenie windowsa i wgranie SteamOSa. Dopiero wtedy ROG Ally na prawdę rozwija skrzydła.

A na deser - film nagrany na świeżo w różnych tytułach, gdzie widać jak na dłoni jak świetnym sprzętem ta konsola się stała.

20250527_214622.jpg

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

To fakt, Valve ciągle rozwija i poprawia SteamOS. Mam od początku Steam Decka i widzę jakie zmiany przeszedł. Dla mnie to obecnie jedna z największych zalet Steam Decka, na konsolki z Windows nawet nie patrzę.

Opublikowano

Każdy ma swoje zdanie więc ja uważam odwrotnie. To jest komputer jak każdy inny więc u mnie nie ma najmniejszych problemów z Windowsem 11 na moim rogaliku. Osobiście zapuściłem sobie czystą instalkę, doinstalowałem ręcznie wszystkie sterowniki i Armory Crate'a. Wadą SteamOSa czy Bazzite jest to, że nie pograsz w gry z AntyCheatem ani nie ma dostępu do Gamepassa. Co dla niektórych osób będzie BARDZO dużym minusem. Kolejny wielki minus to brak AFMF (generator klatek AMD)

Może jeśli ktoś chce mieć taki typowy "console experiance" i wystarczą mu gry ze Steama to fakt faktem taki Bazzite czy SteamOS jest wystarczający. Ale to ciągle jest Linux z jego wszystkimi wadami i zaletami. Żeby grać w jakieś inne gry z innych platform to trzeba posiłkować się dodatkowymi luncherami i kombinować aby móc grać w gry z poza biblioteki Steam. Nie wystarczy prosta instalacja jak na Windzie.

Także oba systemy mają swoje wady i zalety. Dlatego najfajniejszą opcja jak ktoś potrafi jest sobie zrobienie DualBoota. Zapuszczamy sobie i Windowsa 11 i np. Bazzite OS. I w zależności co potrzebujemy to sobie wybieramy system operacyjny przy starcie konsoli. 

Tak w ogóle SteamOS na Rogalika ciągle ma problemy np. w najnowszej wersji błędnie działające gałki. Od siebie polecę za to Bazzite. Na tą chwilę jest lepiej dopracowanym systemem niż SteamOS.

Opublikowano

Ja po Switchu 1 będę się zastanawiał czy iść w dwójkę czy konsolkę ze SteamOS. Winda na pewno odpada, mam na PC i wystarczy :E 

Niby S2 jest spoko (jak wyjdzie OLED), ale czasem brakuje mi opcji zagrania w gry które mam na Steam :F 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, MadDog napisał(a):

Każdy ma swoje zdanie więc ja uważam odwrotnie. To jest komputer jak każdy inny więc u mnie nie ma najmniejszych problemów z Windowsem 11 na moim rogaliku. Osobiście zapuściłem sobie czystą instalkę, doinstalowałem ręcznie wszystkie sterowniki i Armory Crate'a. Wadą SteamOSa czy Bazzite jest to, że nie pograsz w gry z AntyCheatem ani nie ma dostępu do Gamepassa. Co dla niektórych osób będzie BARDZO dużym minusem. Kolejny wielki minus to brak AFMF (generator klatek AMD)

Może jeśli ktoś chce mieć taki typowy "console experiance" i wystarczą mu gry ze Steama to fakt faktem taki Bazzite czy SteamOS jest wystarczający. Ale to ciągle jest Linux z jego wszystkimi wadami i zaletami. Żeby grać w jakieś inne gry z innych platform to trzeba posiłkować się dodatkowymi luncherami i kombinować aby móc grać w gry z poza biblioteki Steam. Nie wystarczy prosta instalacja jak na Windzie.

Także oba systemy mają swoje wady i zalety. Dlatego najfajniejszą opcja jak ktoś potrafi jest sobie zrobienie DualBoota. Zapuszczamy sobie i Windowsa 11 i np. Bazzite OS. I w zależności co potrzebujemy to sobie wybieramy system operacyjny przy starcie konsoli. 

Tak w ogóle SteamOS na Rogalika ciągle ma problemy np. w najnowszej wersji błędnie działające gałki. Od siebie polecę za to Bazzite. Na tą chwilę jest lepiej dopracowanym systemem niż SteamOS.

Zgoda, tylko że nawet czysta instalka 11 to wciąż problemy np. z zarządzaniem ramem, aktualizacją sterowników, uslugą windows update itp.

To są kwestie, do których na codzień czlowiek zdążyl przywyknąć, bo pracuje zwykle w tym środowisku - ale jak idzie o szybką, nieskrępowaną rozgrywkę to ROG Ally z windowsem jest tego antytezą niestety :E 

Co do anti-cheata - nie zgodzę się - AC FoR odpala mi się normalnie na SteamOsie a też korzysta z AC.

Dla mnie np. pozbycie się Armoury Crate dla ROGa to zaleta a nie wada. Tragiczna jest ta wersja nakladki :/ 

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, MadDog napisał(a):

Żeby grać w jakieś inne gry z innych platform to trzeba posiłkować się dodatkowymi luncherami i kombinować aby móc grać w gry z poza biblioteki Steam.

Taa, bo instalacja drugiego launchera który automatycznie podepnie gry z innych bibliotek pod nakładkę Valve to jakiś wielki problem.

Za to akapit wyżej stawianie Windowsa na czysto, ręcznie wszystkie sterowniki, nakładkę i konfigurację, to w końcu nic takiego, zwykły dzień z życia użytkownika Windows :E

Jeśli ktoś musi koniecznie grać w gry z antycheatem albo inne kompatybilne tylko z Win, to trudno, jest skazany na Windows. Na szczęście są tysiące innych gier, które działają na SteamOS.

• Like 1
Opublikowano

Idealnie to by bylo, gdyby asus pozwalal na instalację dwóch ssdków w środku - robisz dualboota, 2x2tb i masz i windę i SteamOSa. 

Tak jak pisalem - o ile do pracy czy użytkowania w ramach np. rzucania slajdów, puszczania filmów etc rogalik na windzie sprawdzal się super, tak jak przyszlo do gry to zawsze coś bylo nie tak  - a najczęstszym problemem niekompatybilność sterowników lub ich stara wersja, konieczność zmiany puli vram wiązaca się z restartem konsoli lub - o zgrozo - mierne zarządzanie profilami zasilania czy inaczej - konflikt między armoury crate i windowsem w tym departamencie :E 

A wisienka na torcie - o której zapomnialem w recce a spowodowala u mnie opad szczęki - problem z prawym bumperem. Na windowsie reagowal na co 3-4 kliknięcie, co bylo wybitnie irytujące, na SteamOS magicznie się naprawil :E a już mialem oddawać konsolę na serwis, bo myślalem ze switch niedomaga ale problemem ewidentnie bylo traktowanie bumpera jako lewokliku myszy w windowsie :/ Dodam, ze sterowniki do wbudowanego pada instalowalem kilkunastrokrotnie, byly tez z 3 reinstalki windowsa i jeden uefi flash :/ 

Opublikowano

Rzeczywiście strasznie trudno postawić Windowsa i zainstalować sterowniki ze strony. Ja Was proszę ..... :E. Jak ktoś nie ma ochoty zrobić sobie samemu czystej instalki to ma przywracanie całego systemu i sterowników w UEFI przecież :). Nic nie trzeba ręcznie instalować przecież. Do wyboru do koloru. Co do aktualizacji Windowsa to Windows sobie sam zaciąga w tle przecież updaty. Sterowniki ogarnia Armory Crate. Nie wiem w czym macie problem. Co najwyżej trzeba tylko restart zrobić jak jest jakaś duża aktualizacja typu 24H2

28 minut temu, some1 napisał(a):

Taa, bo instalacja drugiego launchera który automatycznie podepnie gry z innych bibliotek pod nakładkę Valve to jakiś wielki problem.

Tiaaaa, chetnie zobaczę jak zwykły szarak obsłuży bez szukania w necie jak odpalić gry z GoGa czy Epica. Weź zwykłego zjadacza chleba i daj mu do zainstalowania i odpalenia np. Diablo 4 z Battleneta :) na SteamOSie lub Bazzite.

39 minut temu, Qrdello napisał(a):

Zgoda, tylko że nawet czysta instalka 11 to wciąż problemy np. z zarządzaniem ramem, aktualizacją sterowników, uslugą windows update itp.

..

Co do anti-cheata - nie zgodzę się - AC FoR odpala mi się normalnie na SteamOsie a też korzysta z AC.

Ale o jakim zarządzaniu RAMem Ty mówisz w Windowsie? Windows 11 sam sobie normalnie zarządza pamięcią. No chyba, że chodzi Ci o przypisanie RAMu jako pamięci grafiki? Mam rok czasu Rogalika i nigdy nie potrzebowałem grzebać przy RAMie. 

Co to jest AC FoR? Jakaś część gier multi pewnie jest obsługiwana na Linuxie. Ale duża większość gier nie działa. Powodzenia życzę w odpaleniu takich popularnych tytułów jak np. Fortnite czy Destiny 2 :rudolf: 

8 minut temu, Qrdello napisał(a):

A wisienka na torcie - o której zapomnialem w recce a spowodowala u mnie opad szczęki - problem z prawym bumperem. Na windowsie reagowal na co 3-4 kliknięcie, co bylo wybitnie irytujące, na SteamOS magicznie się naprawil :E a już mialem oddawać konsolę na serwis, bo myślalem ze switch niedomaga ale problemem ewidentnie bylo traktowanie bumpera jako lewokliku myszy w windowsie :/ Dodam, ze sterowniki do wbudowanego pada instalowalem kilkunastrokrotnie, byly tez z 3 reinstalki windowsa i jeden uefi flash :/ 

A kalibrację sprawdzałeś w Armory Crate? Trzeba tam zaglądnąć czasami jak jakieś problemy są z bumperami. Ale u siebie nie miałem nigdy takiego problemu. A w Windzie mam prawe bumpery ustawione właśnie jako przyciski myszki.

Opublikowano
10 minut temu, MadDog napisał(a):

Rzeczywiście strasznie trudno postawić Windowsa i zainstalować sterowniki ze strony. Ja Was proszę ..... :E. Jak ktoś nie ma ochoty zrobić sobie samemu czystej instalki to ma przywracanie całego systemu i sterowników w UEFI przecież :). Nic nie trzeba ręcznie instalować przecież. Do wyboru do koloru. Co do aktualizacji Windowsa to Windows sobie sam zaciąga w tle przecież updaty. Sterowniki ogarnia Armory Crate. Nie wiem w czym macie problem. Co najwyżej trzeba tylko restart zrobić jak jest jakaś duża aktualizacja typu 24H2

Tiaaaa, chetnie zobaczę jak zwykły szarak obsłuży bez szukania w necie jak odpalić gry z GoGa czy Epica. Weź zwykłego zjadacza chleba i daj mu do zainstalowania i odpalenia np. Diablo 4 z Battleneta :) na SteamOSie lub Bazzite.

Ale o jakim zarządzaniu RAMem Ty mówisz w Windowsie? Windows 11 sam sobie normalnie zarządza pamięcią. No chyba, że chodzi Ci o przypisanie RAMu jako pamięci grafiki? Mam rok czasu Rogalika i nigdy nie potrzebowałem grzebać przy RAMie. 

Co to jest AC FoR? Jakaś część gier multi pewnie jest obsługiwana na Linuxie. Ale duża większość gier nie działa. Powodzenia życzę w odpaleniu takich popularnych tytułów jak np. Fortnite czy Destiny 2 :rudolf: 

A kalibrację sprawdzałeś w Armory Crate? Trzeba tam zaglądnąć czasami jak jakieś problemy są z bumperami. Ale u siebie nie miałem nigdy takiego problemu. A w Windzie mam prawe bumpery ustawione właśnie jako przyciski myszki.

Nietrudno, ale nie jest to proces ani przyjemny ani szybki - szczególnie przywracanie z serwera ASUSa przez UEFI :boink: (robilem raz w życiu, nigdy więcej :/ ) a szczególnie czekanie aż Windows dociągnie wszystkie poprawki w ramach WU i wreszcie odda Ci zasoby zarówno sieciowe jak i wydajności samego sprzętu.

Dociąganie aktualizacji przez Armoury Crate to też katorga jest, a i czekać nieraz trzeba i 2-3 tygodnie jak bylo ostatnio przy aktualizacji sterowników graficznych.

Jest to więc potencjalnie dużo bardziej upierdliwe niż kliknięcie jednego czy dwóch menusów w nakladce SteamOS (zakladamy, że mamy już wersję oficjalną, do pobrania np. ze strony ASUSa z instrukcją - bo instalacja taka jak moja powyżej trudna nie byla, ale chociażby szukanie w biosie secure boot czy wcześniej wylaczenie szyfrowania bitlockerem niektórych może jednak polamać.)

A o takim zarządzaniu, że np. TLOU2 czy Indiana Jones wymagają co najmniej 6gb vram, a najlepiej 8. Przydzielonych na stale - bo inaczej crashują lub nie wstają zupelnie. Więc jak na stale ustawisz 8gb dla vramu to dla systemu zostaje 8gb. Do 11tki to o 4gb za malo do nieskrępowanej pracy na dluzszych sesjach. System zaczyna wypychać swapa to raz, dwa niektóre inne gry jak np. FH5 jęczą, że mają za malo ramu :E i kolo się zamyka. Chcesz w FH5 -> wchodzisz do AC, zmieniasz zarządzanie vramem na default, restart. Pograsz pol godziny, chcesz indiego - ta sama operacja. Ani to wygodne, ani przyjemne.

Armored Core Fires of Rubicon. W esportkówki nie gram na handheldzie, w sumie w ogóle nie gram ale jak znam siebie to 8 calowy ekran w niskich fpsach bylby dla mnie ostatnim wyborem do takiej rozgrywki :E 

A sprawdzalem, od tego zacząlem. 

Opublikowano

VRAM mam ustawiony na sztywno na 6GB. FH5 nigdy mi nie wypluła, że mam za mało pamięci. Może i jakieś wymagające tytuły mogą być problematyczne na Rog Ally. Dlatego wypuścili Ally X, który ma już więcej pamięci. 

Tak czy siak mamy wybór. I ani Windows ani Linux nie są idealnymi systemami. Każdy ma swoje wady i zalety. Dlatego przez jakiś czas miałem zrobionego DualBoota Windowsa z Bazzitem i taką konfigurację polecam od siebie jak ktoś chce mieć dostęp do wszystkiego. Ja sumarycznie po miesiącu zabawy z Bazzitem wywaliłem go aktualnie z dysku i zostałem na razie na własnoręcznie instalowanym Windowsie bez całego bloatewaru, który funduje nam przywracanie z UEFI. Dla mnie osobiście instalacja, gier i programów jest po prostu dużo wygodniejsza niż babranie się np. z Lutrisem. Ale to moje osobiste zdanie. Tyle ode mnie.

Peace \w/ 

Opublikowano

Przy 6 nie marudzi, ale przy 8 już tak :/ a tymczasem taki Spider-Man 2 nawet na 6 klatkuje jak wariat. Coś z czym na SteamOSie nie ma praktycznie problemu, bo sam system zużywa o polowe mniej zasobów.

Opublikowano

Z grami to różnie jedna będzie lepiej działać na Windzie a inna lepiej na Linuxie. Ale trzeba pamiętać też, że na Windzie mamy dostęp do AFMF 2.1 co jest duuużym plusem.

Opublikowano
44 minuty temu, MadDog napisał(a):

Tiaaaa, chetnie zobaczę jak zwykły szarak obsłuży bez szukania w necie jak odpalić gry z GoGa czy Epica.

Widzisz, trochę śmiesznie to brzmi jak z jednej strony robisz problem z instalacji gier spoza Steam, a z potem jednym tchem polecasz zrobić dual boota, wrzucić custom distro i czystą instalkę Windows. Bo pierwsze co zrobi zwykły szarak po zakupie handhelda to przeora cały system od zera. :D

Akurat jeśli chodzi o gry z Epica i Goga na Steam Decku to już nie może być prościej. Instalujesz Heroic Launcher z wbudowanego sklepu z aplikacjami, logujesz się, wybierasz grę do pobrania, i już. Kafelek z grą doda się do nakładki Steam automatycznie i od tej pory można ją uruchamiać jak każdą inną grę pobraną przez Steam.

Opublikowano (edytowane)

@some1Polecam co uważam, że warto zrobić jak ktoś potrafi to zrobić. Z komputerami mam do czynienia 35 lat i wierz mi, że szukałem informacji jak odpalać gry z Epica. Niech ktoś mi powie, że zwykły zjadacz chleba po zainstalowaniu SteamOSa będzie wiedział jak to zrobić bez szukania w necie.

Co do instalacji gier .... skąd szary zwykły człowiek ma wiedzieć, że trzeba używać Heroica to pierwsze. Po drugie Heroic obsłuży tylko Goga/Epica/Amazona. Tak jak powiedziałem - weź teraz kogoś z ulicy, kto nie ma doświadczenia w Linuxie i każ mu zainstalować Diablo 4 :) czyli grę Blizzarda. I co wtedy? Powiedz mi jeszcze, że to jest prostsze niż instalacji gry na Windzie :D

34 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Sztuczne klatki, jeszcze przy tak niskim natywnym fps, to taki jednak średni pomysl :/ 

Nie przesadzajmy. Większość gier będzie miało te 40-50 fpsów. Tak wiem, nie będzie to idealne do AMFM ale zawsze można się tym podratować. Zwłaszcza jak odpalisz sobie konsolę na normalnym zasilaniu i masz dostępną całą moc konsoli.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MadDog napisał(a):

Tak jak powiedziałem - weź teraz kogoś z ulicy, kto nie ma doświadczenia w Linuxie i każ mu zainstalować Diablo 4 :) czyli grę Blizzarda. I co wtedy? Powiedz mi jeszcze, że to jest prostsze niż instalacji gry na Windzie :D 

Zwykły zjadacz chleba wpisze "Diablo IV" na Steam i kupi oraz pobierze grę prosto ze sklepu Valve :E

Albo użyje google'a.

Bo brak bezpośredniego, preinstalowanego dostępu do innych launcherów "prosto z pudełka" nie jest przecież winą Linuksa czy SteamOS, tylko skutkiem polityki Valve, które nie ma żadnego interesu w tym, żeby klienci kupowali gry poza Steam. W sumie ciekawie jak to będzie rozwiązane przez innych producentów sprzedających handheldy ze SteamOS, w końcu nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zintegrować dostęp do różnych launcherów z nakładką na system, tak jak jest w Armoury Crate.

A wracając do tematu, porównanie ten sam hardware, dwa systemy: 

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano

Generalnie jeżeli nawet Lenovo już wypuszcza swój sprzęt zamiast z Windowsem instalując nań Steam OS, to o czymś to świadczy.

Po kilku dniach użytkowania:

- wydajność gier praktycznie w każdym wypadku in plus, i to czasami znacznie

- konsolka pracuje wyraźnie ciszej i grzeje się mniej, pomimo ustawień TDP po korek

- praktycznie nie spotykam się z problemami z kompatybilnością, wywalaniem gier etc. Steam OS jest zaskakująco stabilny.

- przełączanie między wersją desktopową i full picture działa mega sprawnie, zero problemów

- wersja desktopowa, a konkretniej jej kompilacja OSa, no mega. Zasadniczo zrobiłem z niej pełnoprawny system operacyjny, na którym działa mi 99% tego z czego korzystam na windzie - szczególnie w podróży - więc wprawdzie odpadają jakieś cieższe apki czy programy, no ale nie po to ten komputer jest. Na 11 i tak nie korzystałem z renderowania czy modelowania 3D.

- bezproblemowa obsługa generalnie wszystkiego co mam w domu na BT, po sieci. 11tka potrafiła być kapryśna, tutaj wszystko - włącznie z drukarkami po sieci - poszło niemalże tak sprawnie jak na macos.

- dawno nie siedziałem na linuxowym OSie, więc pozytywnie zaskakuje mnie customizacja tego systemu :D 

na minus:

- chyba tylko kapryśne ustawienia pada w niektórych grach ? :D 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

A jak wydajnościowo się sprawuje? Jest szansa zastąpić PC na kanapie/w podróży? Mam co prawda Switcha 1 OLED, ale mocy brakuje i myślę czy pójść w dwójkę czy może jednak coś na SteamOS ;) 

Jak masz na myśli korzystanie z PCta do przeglądania netu, pisania, jakiegoś netflixa czy pracy w chmurze - to jak najbardziej tak.

• Upvote 1