Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam do Was sprawę bo w temacie sieci/routerów jestem totalnie zielony.
Mam w domu internet 500 mega download (niebawem będzie zmiana na 1000 download).
Szukam routera (taniego) , który postawię koło biurka w drugim pokoju, gdzie mam internet doprowadzony kablem rj45.
Chodzi o połączenie się z tą siecią WIFI w pokoju za pomocą telefonu i tableta (wifi 6e z tego co pamiętam).

Co polecacie?
Czytałem, że ważne, żeby router miał aktualizacje (albo jak open wrt to ,żeby samemu aktualizować ale w to chyba nie chcę mi się bawić bo musiałbym się tego nauczyć a naprawdę urządzenia będą blisko routera) bo to bezpiecznie, łatki bezpieczeństwa są itd.

Jaki router mam wybrać Waszym zdaniem? znajdę gdzieś w ogóle jakieś rozpiski np. polecany routera do 100zł, do 150zł, do 200zł itd. ? W internecie pełno jest testów wszelakich ale nie routerów tylko każdego innego sprzętu.

PS. Było by dla mnie ogromną zaletą gdyby router był możliwie mały ,żeby dużo miejsca na biurku sobie nie zajmować.

Opublikowano

Tani router który nie dość, że ogarnie 1 Gbps po kablu, to jeszcze pewnie po WiFi w 2 pokoju, oraz jest regularnie aktualizowany w łatki bezpieczeństwa za 200 zł? Jak znajdziesz biorę 10! I jeszcze frytki gratis pewnie będą do tego!

Opublikowano
2 godziny temu, under555 napisał(a):

..open wrt ..

Ja kilka miechów temu szukałem swojego pierwszego "niezależnego" routera z możliwością wgrania właśnie openwrt. To nie jest takie proste i oczywiste, bo to openwrt jest całkiem wymagające sprzętowo, a takie routery są odpowiednio droższe.

Opublikowano

To, że router często dostaje aktualizacje wcale nie jest wyznacznikiem bezpieczeństwa, równie dobrze może oznaczać, że producent łata jakieś babole, których inni nie maja. ;)

OpenWRT to już zabawa dla trochę bardziej zaawansowanych użytkowników i też wcale nie ma tak, że wszystko działa pięknie i z każdym "kompatybilnym" routerem.

Ogólnie jeśli chcesz mieć takie prędkości to nie schodź poniżej standardu Wifi6. Takie routery mają już gigabitowe porty ethernet. Może być na przykład Cudy WR3000, albo jeśli nie chcesz chińczyka to jakiś niedrogi Asus (zgodny Wifi6).

W drugim pokoju przez ścianę to raczej nikt nie zagwarantuje, że osiągniesz prędkości bliskie 1Gb, ale kilkaset Mb/s powinno być.

Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Gigabit do tableta/telefonu? Ciekawe ...xD

co w tym ciekawego?

Kurcze, chyba coś się źle wyraziłem.

Router będzie w pokoju, koło biurka , na biurku używam tableta i telefonu i tutaj potrzebuję do nich WIFI - w drugim pokoju stoi główny(słabizna okropna) router. Potrzebuje takiego rozwiązania na dosłownie pół roku bo i tak planuje zbudowanie sieci wifi na swoim routerze a nie tym z UPC

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, some1 napisał(a):

To, że router często dostaje aktualizacje wcale nie jest wyznacznikiem bezpieczeństwa, równie dobrze może oznaczać, że producent łata jakieś babole, których inni nie maja. ;)

OpenWRT to już zabawa dla trochę bardziej zaawansowanych użytkowników i też wcale nie ma tak, że wszystko działa pięknie i z każdym "kompatybilnym" routerem.

Ogólnie jeśli chcesz mieć takie prędkości to nie schodź poniżej standardu Wifi6. Takie routery mają już gigabitowe porty ethernet. Może być na przykład Cudy WR3000, albo jeśli nie chcesz chińczyka to jakiś niedrogi Asus (zgodny Wifi6).

W drugim pokoju przez ścianę to raczej nikt nie zagwarantuje, że osiągniesz prędkości bliskie 1Gb, ale kilkaset Mb/s powinno być.

Super, dobrze, że mi to wyjaśniłeś bo byłem w błędzie.

Wobec tego zapytam może inaczej: na ile w praktyce ważne jest to ,żeby były aktualizacje bezpieczeństwa w routerze?

Ten z UPC mam 7 lat już, nawet nie wiem czy on jakikolwiek update miał.

Jaka firma jest dobra w aktualizacje ale te bezpieczeństwa?

PS. Czy jest w ogóle coś co spełni moje wymagania ale będzie takie nietypowo małe?
coś jak np. wr710N tp link albo GL.iNet GL-AR300M16-Ext ewentualnie.

Albo mój faworyt TP-Link TL-WR1502X tylko nie wiem jak z aktualizacjami

Edytowane przez under555
Opublikowano

Z tego co napisałeś to z nowego routera przy biurku będziesz korzystał w trybie Access point, a routing nadal będzie robił sprzęt od UPS czy na co tam go wymienisz w przyszłości. Więc nie musisz się tak bardzo przejmować aktualizacjami czy zaawansowanymi funkcjami w sofcie, bo to co kupujesz teraz i tak będzie robić tylko za switch+punkt wifi dla 2-3 urządzeń.

29 minut temu, under555 napisał(a):

coś jak np. wr710N tp link albo GL.iNet GL-AR300M16-Ext ewentualnie.

Przestarzałe....

32 minuty temu, under555 napisał(a):

TP-Link TL-WR1502X

Może być. Cudy TR3000 jest chyba trochę tańszy. https://www.morele.net/router-cudy-tr3000-13167643/

Musi toto stać i zagracać biurko? To tylko router, możesz go gdzieś wcisnąć obok komputera, na półce albo przy ścianie, zwłaszcza że nie potrzebujesz dużego zasięgu.

Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Z tego co napisałeś to z nowego routera przy biurku będziesz korzystał w trybie Access point, a routing nadal będzie robił sprzęt od UPS czy na co tam go wymienisz w przyszłości. Więc nie musisz się tak bardzo przejmować aktualizacjami czy zaawansowanymi funkcjami w sofcie, bo to co kupujesz teraz i tak będzie robić tylko za switch+punkt wifi dla 2-3 urządzeń.

Przestarzałe....

Może być. Cudy TR3000 jest chyba trochę tańszy. https://www.morele.net/router-cudy-tr3000-13167643/

Musi toto stać i zagracać biurko? To tylko router, możesz go gdzieś wcisnąć obok komputera, na półce albo przy ścianie, zwłaszcza że nie potrzebujesz dużego zasięgu.

Dzięki za odpowiedź.

No właśnie dlatego chcę kupić mały, żeby jakoś sprytnie go schować :)