JeRRyF3D 1 421 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Od 1999 r. pobierają mi na OFE Generali. 26 lat ;). Co myślicie, co wiecie o OFE? Ma to sens?
JeRRyF3D 1 421 Opublikowano 28 Maja Autor Opublikowano 28 Maja Ej. Bez takich. Serio pytam. A z drugiej strony, może ktoś mi rozjaśni. Jak ukradł (?), skoro od 1999 mi tam coś kapie. O co biegało z tą aferą? Bo mnie to jakoś kompletnie nie obeszło wtedy.
prezydent26 4 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Prawda jest taka, że kiedyś to miało być super – prywatna kasa, inwestują, pomnażają, a na starość będzie co jeść. A potem... wiadomo – 2014 i cyk, połowę zabrali do ZUS. Od tamtej pory mam wrażenie, że to już tylko cień tego, co miało być.
Wercyngoteryx 70 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja A to nie było tak że ten suwak do ZUS odbywał się za zgodą posiadacza? Ja w każdym razie OFE nie mam. Za młody jestem. Ale póki co jadę 3 filarem. W tym roku pewnie dorzucę ike i ikze.
voltq 1 225 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja 14 godzin temu, prezydent26 napisał(a): Prawda jest taka, że kiedyś to miało być super – prywatna kasa, inwestują, pomnażają, a na starość będzie co jeść. A potem... wiadomo – 2014 i cyk, połowę zabrali do ZUS. Od tamtej pory mam wrażenie, że to już tylko cień tego, co miało być. Sikorski coś tłumaczył że te pieniądze które przepłynęły do zusu zostały pomnożone w jakiś sposób i jest ich więcej , szczegóły są w jego wywiadzie na kanale zero z stanowskim
209458 191 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja (edytowane) 16 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a): Ej. Bez takich. Serio pytam. A z drugiej strony, może ktoś mi rozjaśni. Jak ukradł (?), skoro od 1999 mi tam coś kapie. O co biegało z tą aferą? Bo mnie to jakoś kompletnie nie obeszło wtedy. Za Tuska część środków z OFE, która była trzymana w polskich obligacjach została umorzona. Tzn tak jak by te obligacje zniknęły. Oczywiście żadne pieniądze nigdzie nie popłynęły po prostu zmniejszyło się zadłużenie kraju, bo obligacje to dług. W zamian za to kwota z obligacji została "zapisana" na koncie w ZUS i jest w jakiś sposób uwzględniania przy wyliczeniu wysokości emerytury. Ale oczywiście ta kasa nie "leży" na koncie jak w banku. Z kolei to co OFE miało w akcjach to Tuska przetrwało, do tego dobrał się dopiero Morawiecki W międzyczasie jeszcze zmieniano ile z twojej składki emerytalnej trafia do ZUS a ile do OFE. Edytowane 29 Maja przez 209458 1
Rekomendowane odpowiedzi