Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawda jest taka, że kiedyś to miało być super – prywatna kasa, inwestują, pomnażają, a na starość będzie co jeść. A potem... wiadomo – 2014 i cyk, połowę zabrali do ZUS. Od tamtej pory mam wrażenie, że to już tylko cień tego, co miało być.

Opublikowano
14 godzin temu, prezydent26 napisał(a):

Prawda jest taka, że kiedyś to miało być super – prywatna kasa, inwestują, pomnażają, a na starość będzie co jeść. A potem... wiadomo – 2014 i cyk, połowę zabrali do ZUS. Od tamtej pory mam wrażenie, że to już tylko cień tego, co miało być.

Sikorski coś tłumaczył że te pieniądze które przepłynęły do zusu zostały pomnożone w jakiś sposób i jest ich więcej , szczegóły są w jego wywiadzie na kanale zero z stanowskim 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ej. Bez takich.
Serio pytam.

A z drugiej strony, może ktoś mi rozjaśni.
Jak ukradł (?), skoro od 1999 mi tam coś kapie.
O co biegało z tą aferą? Bo mnie to jakoś kompletnie nie obeszło wtedy. 

Za Tuska część środków z OFE, która była trzymana w polskich obligacjach została umorzona. Tzn tak jak by te obligacje zniknęły. Oczywiście żadne pieniądze nigdzie nie popłynęły po prostu zmniejszyło się zadłużenie kraju, bo obligacje to dług. W zamian za to kwota z obligacji została "zapisana" na koncie w ZUS i jest w jakiś sposób uwzględniania przy wyliczeniu wysokości emerytury. Ale oczywiście ta kasa nie "leży" na koncie jak w banku. 

Z kolei to co OFE miało w akcjach to Tuska przetrwało, do tego dobrał się dopiero Morawiecki :E W międzyczasie jeszcze zmieniano ile z twojej składki emerytalnej trafia do ZUS a ile do OFE.

Edytowane przez 209458
  • Thanks 1