Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim masz o wiele mniej "syfu" na starcie działającego w tle względem standardowej jedenastki która jest potężnie zasyfiona, chociaż i tak bęz ręcznych cięć że tak powiem jest tego sporo nawet w ltsc, zerknij jak chcesz wiedzieć więcej od człowieka któremu nikt nie zapłacił za opinie :E 

• Like 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja używam tego systemu od prawie roku z filmiku wyżej i mam zamiar na nim zostać jeszcze długo, chyba że amd/nv przestaną robić stery pod w10 któregoś dnia :E Jedyne co to musisz dociągnąć sobie język PL i spolszczyć cały system, reszta jest cacy.

Opublikowano
23 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ja używam tego systemu od prawie roku z filmiku wyżej i mam zamiar na nim zostać jeszcze długo, chyba że amd/nv przestaną robić stery pod w10 któregoś dnia :E Jedyne co to musisz dociągnąć sobie język PL i spolszczyć cały system, reszta jest cacy.

i wszystko smiga i nie masz jakis dziwnych akcji z grami i programami?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko działa po prostu ten system ma znacznie mniej preinstalowanych rzeczy i reklam ale wszystko możesz dograć we własnym zakresie, z grami problemu nie ma bo to jest przed ostatni build w10 (nie zaktualizujesz go do 22h2 jak coś) ;) Tylko jak chcesz wsparcie do 2032 to musi być to wersja z dopiskiem IoT link: https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Po świeżej instalacji, są jakieś programy, windowsowe usługi, lub sterowniki które trzeba samemu doinstalować po przesiadce z windowsa 10 home?

Np. DirectX 11 lub 12? net framework? antywirus windows defender?

Spolszczenie skąd pobrałeś?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nic nie doinstalowywałem mało tego jeszcze dodatkowo szły cięcia z mojej strony mimo że to ltsc :E;) defendera masz normalnie (u mnie on oczywiście wyleciał) MS Store nie masz musisz sam doinstalować. Język dodajesz standardowo: Ustawienia > Czas i język > Język > Preferowane Języki > Dodaj Język, znajdujesz PL i pobierasz, aby system był w pełni spolszczony musisz kilka opcji zmienić ręcznie: Panel Sterowania > Region i ma to tak wyglądać:

1.png

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Pawcio napisał(a):

Po świeżej instalacji, są jakieś programy, windowsowe usługi, lub sterowniki które trzeba samemu doinstalować po przesiadce z windowsa 10 home?

Np. DirectX 11 lub 12? net framework? antywirus windows defender?

Nic nie trzeba, to jest normalny Windows tylko bez sklepu (MS Store) i jego gównianych aplikacji, wszystkie podstawowe elementy systemu są identyczne jak w wersjach konsumenckich. A gdyby ktoś potrzebował MS Store (nie wiem po co) to można go doinstalować. Co ciekawe wersje LTSC i tak posiadają cały backend do obsługi sklepowych aplikacji appx, i można je instalować z powershella (Add-AppxPackage), też przy pomocy WinGet po doinstalowaniu Microsoft.DesktopAppInstaller.

Edytowane przez Kandelabros
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pavel87 napisał(a):

Tak się zastanawiam nad przejściem na 11 i lepiej wrzucić to LTSC czy standardowy obraz + skrypt czyszczący taki jak tutaj? Jak sądzicie? 

ltsc nie ma microsoftowego syfu ze sklepu co powoduje ze uzycie skryptu w tej kwestii jest niekonieczne, wiec jakbym mial wybierac to bym wybral ltsc bo ma domyslnie jakas czesc do ktorej bys musial uzyc skryptow

edit

@SweetDreams

na filmie w tej minucie widac ze hyper-v mozna doinstalowac jako pakiet wiec wsl pewnie tez dziala 

Edytowane przez Pan Mateoo
edit
  • Upvote 3
Opublikowano

Kupiłem klucz produktu do W10 21H2 IoT LTSC na początku były problemy ale później licencja normalnie się aktywowała poprzez CMD problemu też nie będzie jak przeniose dany system na nowy sprzęt.