Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Send1N Jak sprzedawałem 7800 xt to kupujący pytał jak z kulturą pracy. Napisałem, że do 1400 rpm jest ok. Po odebraniu paczki pisze do mnie, że sobie sprawdzi na domyślnych ustawieniach. Odpowiadam, że na domyślnych może być trochę głośno i sugeruję bios silent lub własną krzywą. Po paru minutach widzę coś takiego z komentarzem "Mam wiatraki wyłączone do 45 stopni i max 85% jeżeli wzrośnie do 88" i że wszystko ok :E 

IMAGE2025-11-0811_15_27.thumb.jpeg.dd7ce8d4d68a7f782231000b8f58a611.jpeg

No kurna szok bo u mnie na domyślnych było 62/82/78 przy 2050 rpm. Pytam o wentylację w kompie i sugeruję UV bo to znacznie za ciepło. Odpowiedź "Obudowa ma komplet wentylatorów z poprawną cyrkulacją. Właśnie spróbuje undervolting" Trochę pogadaliśmy i stanęło na tym. Ja nie wiem gdzie ten komp stoi, co to za wentylacja, ale jak ktoś pyta o kulturę pracy a później dla kogoś 2500 rpm jest ok to 🤷‍♂️

IMAGE2025-11-0813_16_38.thumb.jpeg.17b6930fbf74dde94bfc4d1bbea76f27.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo tylko że taka 7800xt  nawet nie jest  blisko tdp 6950xt stock vs stock :E bez UV to nawet w dobrze wentylowanej budzie na XFX merc jest konkretna lipa a co dopiero na referencie ;) u mnie jest bardzo źle na stock (PTM niczego nie zmienił) a na referencie jest wręcz fatalnie jak ktoś nie chce grzebać w ustawieniach (przypominam że w rdna2 musisz dodać ze 40W do tego co jest na papierze i co raportują softy) bo raportowany jest pobór samego gpu a nie całej karty jak od rdna3 w górę.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.11.2025 o 01:51, Send1N napisał(a):

Pod warunkiem że utniesz na starcie minimum 100W poboru względem stock bo inaczej ta wersja nie nadaje się do normalnego korzystania bez:

50137?lastmodified=20250516094010

Idealna karta dla mojego znajomego. Narzeka ze jak tylko zacznie grac, to mu zona papla nad glowa, moze ten referent dalby rade ja zagluszyc. %-) 

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak widać ubija, poprawili tylko troche, skupiając się na nowszej generacji, w cod 6 szybsza jest starsza karta, w 7 nowsza.

To samo można zauważyć u nvidii np. seria rtx 3000 vs 5000, progres jest ale mało widoczny, nowsza generacja coraz bardzie odstaje względem poprzedników.

W moim przypadku z rx 6600 8gb gry działają stabilniej na 25.8.1, bo z 25.12.1 mam same problemy np. wyblakłe kolory w grach, jakby brakowało dodatkowego oświetlenia, oraz zauważalnie mniej stabilnie w grach np. zauważalnie niższe 1% low fps. Widocznie w 25.12.1 skupili się na optymalizacji nowszych kart oraz premierze rozczarowującego fsr redstone, pozostawiając starsze generacje same sobie na starszej niby stabilnej gałęzi sterowników, i takie są tego efekty. :Crash:

Opublikowano

W ogóle komedia z tym wsparciem dla RDNA2. :heu:Wcześniej stwierdzili, że nie będą się skupiać na aktualizacji sterowników i wsparciu serii 6000 🤨(gdzie to ta sama architektura, co siedzi w konsolach PS5/Xboxach), po czym jednak się namyślili i będą dalej ją wspierać:metal:przez ile? Czas pokaże. Moim skromnym zdaniem, jako iż Radeonów nigdy w życiu nie miałem, seria RDNA 2 dobrze znosi próbę czasu i nie odbiega aż tak od RDNA 3, niżeli  porównać to z pierwszą generacją RDNA, gdzie 

Skok był raczej duży na korzyść debiutującej wówczas 2

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Devils1100 napisał(a):

Moim skromnym zdaniem, jako iż Radeonów nigdy w życiu nie miałem, seria RDNA 2 dobrze znosi próbę czasu i nie odbiega aż tak od RDNA 3, niżeli  porównać to z pierwszą generacją RDNA, gdzie 

Skok był raczej duży na korzyść debiutującej wówczas 2

Skok względem 1gen rdna był bardzo duży ponieważ topowe modele rdna2 szły łeb w łeb z topką nvidii (6800XT/6900XT/6950XT) - (3080, 3080Ti, 3090) natomiast w przypadku rdna1 gdzie topowym modelem był 5700xt mógł co najwyżej rywalizować on ze średnim segmentem od zielonych. Moja 6950xt radzi sobie do tej pory na tyle dobrze że nie zmieniam :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Send1N napisał(a):

Skok względem 1gen rdna był bardzo duży ponieważ topowe modele rdna2 szły łeb w łeb z topką nvidii (6800XT/6900XT/6950XT) - (3800Ti,3090) natomiast w przypadku rdna1 gdzie topowym modelem był 5700xt mógł co najwyżej rywalizować on ze średnim segmentem od zielonych. Moja 6950xt radzi sobie do tej pory na tyle dobrze że nie zmieniam :E 

Fakt jak mam byc szczery seria 3000 Nvidi byla dla mnie chyba jedną z gorszych serii a twój 6950XT daje kopa w sumie to najmocniejsze GPU z RDNA 2🙂

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano
34 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Moim zdaniem jak na swoje czasy rdna2 była na razie najlepszą serią z wszystkich rdna ;)

Jeżeli chodzi o potencjał na rywalizację z wysokim segmentem NVIDII, to na pewno tak było. Ale jednak RT kulało w tej generacji wybitnie mocno, a osobiście mam takie odczucie, że śledzenie promieni wtedy było nawet ważniejsze, niż jest teraz. Obecnie wychodzi masa produkcji na UE5, gdzie RT ma dosłownie ledwie kilka. Tak więc nowy silnik Epica w pewnym sensie uśmiercił RT w grach xD

Opublikowano (edytowane)

Ja powiem tak :E posiadając na dzień dzisiejszy 6950XT z monitorem 180Hz 1440p nadal jestem w stanie grać w hunt showdown na najnowszej wersji cry engine bez rozmydlaczy w stałych 177fps bez żadnych dropów poniżej tej wartości gdzie znajomi z którymi gram wszyscy maja karty NV i mają masę problemów z ta grą typu dropy klatek po 2-3 godzinach bez restartu czy znikające tekstury po dłuższym czasie rozgrywki 5H+ (gra ma ostry problem z wyciekiem pamięci) ale jakoś u mnie jest to wieeele łagodniejsze :hihot: AMD jak wino xD :hahaha:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Po 10 godzinach nie wyłączania gry to już nie masz połowy mapy na NV :E najlepsze jest to że na ich starym silniku może i był problem z renderowaniem obiektów na większy dystans ale od update engine w sierpniu 2024 do tej pory nie ogarnęli problemu z memory leak, ludzie zaczęli wpadać na świetne pomysły i zostawiali grę zminimalizowaną będąc po prostu w menu na kilka dni i już mało co tekstur zostawało xD z tym że na nvidii to jest nieporównywalnie bardziej nasilone, i często to bardziej przeszkadza niż pomaga bo np widzisz gościa oddajesz kilka strzałów a tu nic się nie dzieje bo okazuje się że przed nim tak naprawdę jest skała której nie widać :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, tomcug napisał(a):

Raczej nawet w 1080p trzeba było się wspomagać DLSS, ale tak czy inaczej się dało, a na Radku nie bardzo.

Już nie pamiętam dokładnie, wiem że w 1440p na pewno korzystałem, w 1080p też na pewno grałem ale już nie pamiętam... możliwe że też włączałem :)

W każdym razie razie byłem zły że wywaliłem 3k i nie dało się z tym mitycznym RT grać w normalnej rozdzielczości 😆🤣