Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

przespałem wymianę płyty głównej i nie wiem czy coś teraz znajdę i czy w ogóle jest sens do 12600kf, żeby trochę z niego wycisnąć. 
Zasilacz to Krux 850w 

Czy może wymienić podstawę na coś innego i może z DDR5? 

Opublikowano

DDR5 + mobka na Z790. Maja wyjść Bartlety pod koniec tego roku (już to widzę :P ) Jest tutaj paru cichych Intelowców, którzy czekają właśnie na Brtleta 10, może 12 P-core :red:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To ma być jakimś intelowski przełom czy póki co to wróżenie z fusów? 
Tak do 4000zl coś z 32gb ddr5 znalazłoby się? Nie wiem czy czekać na to? 
Generalnie nie spieszy mi sie

Edytowane przez Choryski
Opublikowano
7 minut temu, Choryski napisał(a):

Tak do 4000zl coś z 32gb ddr5 znalazłoby się?

Tak do 4kzł to wywal tego gruza, kup 9800X3D z płytą i pamięcią i ciesz się najwydajniejszym prockiem na rynku, oszczędnym i bez żadnego podkręcania.

• Haha 2
  • Upvote 3
Opublikowano
21 minut temu, kalderon napisał(a):

Tak do 4kzł to wywal tego gruza, kup 9800X3D z płytą i pamięcią i ciesz się najwydajniejszym prockiem na rynku, oszczędnym i bez żadnego podkręcania.

Najlepsza opcja :thumbup: problem jest taki że niektórzy mają swoje "przywiązania" :E wyczuwam tutaj niebieską stronę mocy u autora ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Pytanie czy jest sens, bo nawet nie wiemy jaką autor ma kartę.

Na ten moment rx 6950xt, ale polecono mi czekać na odświeżone 5080 w wersji super czy tam rx 9080 

Czy to AMD czy Intel to dla mnie bez różnicy. Jedynie nie chciałbym się martwić, że np za 2/3 lata proc będzie odstawał :) Tutaj trochę dałem ciała, bo w sumie komp był mało używany i tak zapomniałem o tym, że ten proc można kręcić... ale życie pisze różne scenariusze i teraz mam więcej czasu dla siebie.

Edytowane przez Choryski
Opublikowano
1 godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

@leven odnoszę wrażenie na tym forum że obciachem jest mieć Intela xD

Obciachem jest inwestowanie dużych pieniędzy w niezbyt wydajny procesor na starej/martwej platformie.

Godzinę temu, Choryski napisał(a):

i tak zapomniałem o tym, że ten proc można kręcić... ale życie pisze różne scenariusze i teraz mam więcej czasu dla siebie

Jakkolwiek go nie wykręcisz nawet nie zbliżysz się do 7800X3D czy 9800X3D.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, kalderon napisał(a):

Obciachem jest inwestowanie dużych pieniędzy w niezbyt wydajny procesor na starej/martwej platformie.

Jakkolwiek go nie wykręcisz nawet nie zbliżysz się do 7800X3D czy 9800X3D.

Dobrze, a polecasz jakiś konkretny zestaw? Niestety nie wiem na co patrzeć. 

Opublikowano
4 godziny temu, leven napisał(a):

Dla mnie przywiązanie do klubu jest szacunkiem.  Ryzykownie jest skazywać niebieskich na wieczna porażkę. 

Ja tam niczego nie skazuje ani nie krytykuje ;) najlepiej po prostu brać to co lepsze na dany moment i do danej kwoty  i z bani :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Choryski napisał(a):

No dobra, napisałeś, że te lga 1700 jest martwa/ stara platforma. 
A co z AM5? Jest coś na horyzoncie? Na szybko widziałem, że ma niby obsłużyć ZEN 6

1700 nie tylko jest martwe, ale jego następca też jest martwy. AM5 nie tylko obsługuje najwydajniejsze procesory do gier na rynku, ale właśnie ma też obsłużyć jeszcze jedną generację, a Zen 6 ma mieć 12 rdzeni w jednym chiplecie, a więc nawet zwykłe wersje będą miały więcej cache i szykuje się skok wydajności w grach.

• Like 1