Skocz do zawartości

Śrubokręt do mini śrubek kart graficznych - tutaj RX Radeon 6600 XT Sapphire

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Masz jakieś testy by pokazać, że to nie szajs? Bo co tanie to wiesz.

Wcześniej używałem po prostu PTM'a od sidebanda z aukcji a od jakiegoś czasu używam tego gelida i wszystko jest tak jak być powinno, położyłem go już na rtx 2060 i do kilku laptopów ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Keller napisał(a):

77 C. Od 70+ grzeje mi dyski za bardzo, a nie chcę by mi padły

Ale wiesz, że od wymiany pasty i zbicia temperatury rdzenia, ilość wydzielanego ciepła przez kartę się za bardzo nie zmieni? Poprawi się jedynie transfer ciepła na radiator.

Nie mówię że nie trzeba, ale nie ze względu na dyski.

• Upvote 1
Opublikowano

Ten test oczywiście pokazuje różnicę jak kryonaut jest zdegradowany  po czasie bo po świeżej aplikacji zapewne wynik byłby taki sam przez dwa dni :E w lapkach gamingowych gdzie panują wysokie temperatury zwykła pasta degraduje się nawet po kilkunastu godzinach ciągłego obciążenia ;) 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Keller napisał(a):

Co to za PTM? Ja całe życie używam tak:

- grizzly jak mam za dużo kasy

- gelid gc extreme jak jest z tym średnio

- jak w ogóle nie mam to pactum pt3

Zobacz mój temat gdzie RTX4090 podchodził do 105st na IHS i to na kagańcu uv.

Zmiana na PTM spowodowała opad szczeny, jak to zbiło temperatury i hałas, które do chwili obecnej utrzymują kartę na podobnym poziomie (lato i nieco wyższe)

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 2
Opublikowano
16 godzin temu, tom36816 napisał(a):

Ale wiesz, że od wymiany pasty i zbicia temperatury rdzenia, ilość wydzielanego ciepła przez kartę się za bardzo nie zmieni? Poprawi się jedynie transfer ciepła na radiator.

Nie mówię że nie trzeba, ale nie ze względu na dyski.

Ale jeśli karta ma np 60 C bo gram na niższych ustawieniach, to wtedy i nie grzeją się dyski. Więc ewidentnie liczy się temperatura tutaj. Jakoś trzeba ją zbić. A jak nie, to coś z dyskami, by były zimniejsze. 

Opublikowano (edytowane)

Dysk M.2 nad kartą graficzną będzie zawsze cieplejszy od reszty. Można spróbować dać inny, większy radiator, z wentylatorkiem. Chińczyki mają nawet takie podświetlane jak lubisz :D

Ja kupiłem zwykły, ale jeszcze nie montowałem. Wyglada solidnie.

COOLLEO M.2 2280 NVMe SSD Radiator 2 rurki cieplne Chłodnica SSD z podkładką termiczną 14,8 W/mk

https://a.aliexpress.com/_EwXbe2q

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Keller napisał(a):

Ale jeśli karta ma np 60 C bo gram na niższych ustawieniach, to wtedy i nie grzeją się dyski. Więc ewidentnie liczy się temperatura tutaj. Jakoś trzeba ją zbić. A jak nie, to coś z dyskami, by były zimniejsze. 

Ale przy tych 60 stopniach masz taki sam pobór prądu przez kartę? czy może dlatego ma niższą temperaturę bo jest niepełne użycie gpu? i ilość wydzielanego ciepła do otoczenia jest mniejsza stąd chłodniejszy dysk :Up_to_s:

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Dysk M.2 nad kartą graficzną będzie zawsze cieplejszy od reszty. Można spróbować dać inny, większy radiator, z wentylatorkiem. Chińczyki mają nawet takie podświetlane jak lubisz :D

Ja kupiłem zwykły, ale jeszcze nie montowałem. Wyglada solidnie.

COOLLEO M.2 2280 NVMe SSD Radiator 2 rurki cieplne Chłodnica SSD z podkładką termiczną 14,8 W/mk

https://a.aliexpress.com/_EwXbe2q

Ja mam HDD i o nich mówię, są w kieszeni po prawej strony od grafiki. Nie ma za bardzo miejsca na wentylator, jakichś innych chłodzeń do HDD nie widzę w Polsce.

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ale przy tych 60 stopniach masz taki sam pobór prądu przez kartę? czy może dlatego ma niższą temperaturę bo jest niepełne użycie gpu? i ilość wydzielanego ciepła do otoczenia jest mniejsza stąd chłodniejszy dysk :Up_to_s:

No oczywiście że mniejszy pobór prądu, gdy nie jest pełne użycie GPU. Ale to jest zagrywka tymczasowa.Realnie chciałbym porównania przy 100% użyciu gpu przed i po zmianie pasty czy pada.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
6 godzin temu, Keller napisał(a):

Ale jeśli karta ma np 60 C bo gram na niższych ustawieniach, to wtedy i nie grzeją się dyski

Tu chodzi o mniejsze wydzielanie ciepła z powodu niepełnego obciążenia gpu a nie że jest to 60 czy 70 stopni na rdzeniu.

A ile stopni łapią te dyski?

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Keller napisał(a):

No oczywiście że mniejszy pobór prądu, gdy nie jest pełne użycie GPU. Ale to jest zagrywka tymczasowa.Realnie chciałbym porównania przy 100% użyciu gpu przed i po zmianie pasty czy pada.

No to nawet jakbyś miał 50c z takim samym poborem prądu jak przy 70c to dysk chłodniejszy nie będzie bo ilość ciepła idąca do góry będzie taka sama, fizyki nie oszukasz ;) 

Opublikowano
11 minut temu, tom36816 napisał(a):

A ile stopni łapią te dyski?

48. Kiedyś mi się dysk popsuł gdy miał tyle, więc teraz jestem ostrożny.

5 minut temu, Send1N napisał(a):

No to nawet jakbyś miał 50c z takim samym poborem prądu jak przy 70c to dysk chłodniejszy nie będzie bo ilość ciepła idąca do góry będzie taka sama, fizyki nie oszukasz ;) 

No nie wiem, jeśli byłoby 50 C to nie byłoby tyle ciepła, wentylatory by pracowały wolniej, mniej by wypychały ciepło.

Opublikowano (edytowane)

To już jakaś nowa teoria zaczyna powstawać widzę LOL od temperatury owszem rośnie pobór prądu ale jeżeli będziesz miał np 200W na 50c i 200W przy 80c to ciepła będzie lecieć tyle samo, jedynie będzie szybciej rozpraszane z rdzenia o czym już było wyżej pisane ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dla HDD to dużo ale tragedii nie ma. Tu musisz pokombinować z rozmieszczeniem komponentów i cyrkulacją w obudowie, innej rady nie ma

12 minut temu, Keller napisał(a):

No nie wiem, jeśli byłoby 50 C to nie byłoby tyle ciepła, wentylatory by pracowały wolniej, mniej by wypychały ciepło

Widzę głębokie niezrozumienie tematu :D

Wyobraź sobie nagrzany zapalniczką kawałek drutu do powiedzmy 900*C

W pokoju masz też, załóżmy wielki kaloryfer 180x60, ale ten ma tylko 90*C

Czym bardziej ogrzejesz mieszkanie? 

Edytowane przez tom36816
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tom36816 napisał(a):

Dla HDD to dużo ale tragedii nie ma. Tu musisz pokombinować z rozmieszczeniem komponentów i cyrkulacją w obudowie, innej rady nie ma

No nie da rady, obudowa jest otwarta, tu już się nic nie da zrobić. Kiedyś kupiłem inną, to było jeszcze gorzej a miała 6 wentylatorów. Więc nie wiem o co biega.

Dla mnie jedyne wyjścia to zmniejszenie temperatury CPU i GPU.

18 minut temu, tom36816 napisał(a):

Widzę głębokie niezrozumienie tematu :D

Wyobraź sobie nagrzany zapalniczką kawałek drutu do powiedzmy 900*C

W pokoju masz też, załóżmy wielki kaloryfer 180x60, ale ten ma tylko 90*C

Czym bardziej ogrzejesz mieszkanie? 

No wiadomo, że grzejnikiem. Czyli Tobie się wydaje, że rdzeń to ten kawałek drutu? A moim zdaniem nie, bo on wpływa na radiatory i backplate przez co temperatura się rozprasza na większy kawałek. A gdy rdzeń jest zimny, to radiatory zimne, backplate zimny, nie ma gorącego powietrza aż tyle. Nie bardzo rozumiem co ma pobór mocy do tego jeśli jest chłód.

F12DE0FD-C799-4140-ABA3-8F1426AF1F45.png.01dda944236b61623b359d73350aa30a.png

Edytowane przez Keller
  • Confused 1