Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.09.2025 o 16:01, lukadd napisał(a):

Rower z silnikiem o mocy 3kW jest motorowerem, ponieważ polskie przepisy definiują motorower jako pojazd z silnikiem elektrycznym o mocy do 4 kW (4000 W), a moc 3 kW (3000 W) mieści się w tym zakresie. W konsekwencji, taki pojazd wymaga rejestracji, posiadania ubezpieczenia OC, jazdy w kasku i odpowiedniego prawa jazdy (kategorii AM dla osób niepełnoletnich od 14 lat, dowodu osobistego dla dorosłych)

Kupiłem sobie ostatnio rower ze wspomaganiem elektrycznym gdzie ma silnik 250W i powiem że przydało by mu się trochę więcej mocy. Tak z 350W.

Opublikowano
11 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Kupiłem sobie ostatnio rower ze wspomaganiem elektrycznym gdzie ma silnik 250W i powiem że przydało by mu się trochę więcej mocy. Tak z 350W.

Gorsze to ograniczenie w ustawie. 25km i odcięcie silnika. No to jeździsz 25 wlaczone ,26 wyłączone,25 włączone  🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Nawet ci pisałem, że jak masz górki to silnik centralny, który lepiej przenosi moc mając dużo lepszy moment obrotowy również przy 250W będzie lepszym wyborem. 

Ogólnie limit 250W dotyczy ciągłej pracy silnika. Nowe dobre centralne silniki mają wysoki moment obrotowy, mają chwilową moc nawet 750W. Więc nawet jak jedziesz jakimś trudnym single trackiem i masz ostre podjazdy, przełamania terenu, błota etc. i depniesz to pociągnie rower bez problemu w tych trudnych momentach, 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

Gorsze to ograniczenie w ustawie. 25km i odcięcie silnika. No to jeździsz 25 wlaczone ,26 wyłączone,25 włączone  🤣🤣

Jak rower ma ciulowy sterownik, brak czujników siły nacisku na pedały czyli podstawowy napęd bazujący na kadencji to może to być drażniące. Ale w tych lepszych jest git, albo sobie jedziesz 24-25 lekko pedałując z wspomaganiem, albo ciśniesz powyżej 25km/h siłą własnych mięśni, jak się zmęczysz to znowu zwalniasz do 24-25km/h i dalej jedziesz lekko, a przy tym dalej zauważalnie szybciej niż przeciętny rowerzysta na analogu jest w stanie jechać ciągle, a już szczególnie jak jedziesz pod jakiś wiatr, czy górkę :E 

Teraz, janek25 napisał(a):

Może ma rower który spełnia wszystkie wymagania ustawy i sterownik który nie przepuści chwilowej 750wat

Tani silnik w tylnej piaście, będzie wspomagać, ale względem dobrego centralnego będzie zdecydowana różnica.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie jest lipa tak napisana ustawa i tyle. Znowu jakieś spece się za pisanie wzięli 🤣🤣na szczęście mam rower z ean ale tak sprytnie zrobionym unlokoiem że nikt nie jest wstanie udowodnić że jest 😜

Edytowane przez janek25
Opublikowano

Ja też u siebie mogę zrobić tak, że nikt przy kontroli by nie doszedł, że mam opcję odblokowywania, ale do niczego mi to nie potrzebne, wręcz pasuje mi limit na 25km/h, jak chce jechać szybciej to jadę bez wspomagania :E Zresztą często mimo, że rower cięższy od normalnego to jeżdżę bez wspomagania na trasach, jedynie pod górki, albo, żeby się rozpędzić. W mieście się przydaje, aby dynamicznie ruszać, gdzie dużo świateł i często trzeba startować z miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Nawet te słabe 250W na tylnej piaście po odblokowaniu w większości do ~35km/h po płaskim terenie.

Te mocne centralne po odblokowaniu to zależy od modelu ale większość do 45-50km/h, a są i takie co dają wspomaganie nawet 50km/h+.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Nie ma opcji 35 bo testowałem 😜chyba że na silniku w kole tylnym gdzie nie ma strat na łańcuchu to inaczej działa 

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Te mocne centralne po odblokowaniu to zależy od modelu ale większość do 45-50km/h, a są i takie co dają wspomaganie nawet do 50km/h+.

59 jechałem 

Coś koło 860 wat

Czy 660 ,już nie pamiętam. Mało to ważne.jedzie się przednie a to najważniejsze 

Opublikowano

Ta w USA dopuszczalna ciągła moc silnika wynosi 350W, ale nieraz to są te same silniki tylko na EU zablokowane na poziomie firmware na 250W ciągłej mocy jaka jest u nas dopuszczalna.

Sam mam elektryka z słabym 250W 35nm tylnym silnikiem, jak wyszedł rower i nie było jeszcze do niego chipów odblokowujących, ani nikt nie rozgryzł jak modyfikować firmware, to jedynym sposobem na odblokowanie wspomagania i max prędkości to była po prostu podmianka wyświetlacza na wersję USA, złącza te same, podłączało się display w wersji USA i nagle rower wspomagał do 32km/h :E 

A jeśli chodzi o max prędkość USA to trochę inny świat, inne drogi. Mają jak mają. Na EU i te miasta i ścieżki rowerowe wspomaganie do 25km/h jest optymalne. Zwykły przeciętny rowerzysta na analogu nawet takich prędkości nie utrzyma na dłużej  :E Nie mówiąc już pod wiatr, albo pod jakieś górki. Moim zdaniem jest git te 25km/h, chcesz szybciej to sam pedałuj :E 

Opublikowano (edytowane)

Aczkolwiek w USA już też zaczynają myśleć nad mniejszymi limitami. Szczególnie jeśli chodzi o duże miasta.

W sierpniu tego roku w Nowym Yorku limit prędkości maksymalnej został zmieniony dla rowerów elektrycznych z 20mph na 15mph, czyli z 32 na 24km/h. 

A u nas jest cała masa motorowerów do wyboru do koloru jak ktoś chce jeździć szybciej to droga wolna :E A jak jeszcze szybciej to są motocykle, również elektryczne. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, janek25 napisał(a):

akurat to 25 mi wystarcza. Nie czuje potrzeby mieć szybszej prędkości na rowerze.

4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Nawet ci pisałem, że jak masz górki to silnik centralny, który lepiej przenosi moc mając dużo lepszy moment obrotowy również przy 250W będzie lepszym wyborem. 

Ogólnie limit 250W dotyczy ciągłej pracy silnika. Nowe dobre centralne silniki mają wysoki moment obrotowy, mają chwilową moc nawet 750W. Więc nawet jak jedziesz jakimś trudnym single trackiem i masz ostre podjazdy, przełamania terenu, błota etc. i depniesz to pociągnie rower bez problemu w tych trudnych momentach, 

Myślałem o takim ale najtańszy jaki znalazłem to za 7000zł. A tak to nawet od 10000zł z wyż.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

Subaru nie chodzi o 25 tylko o to załączanie wyłączanie silnika w ciągu sekundy  jak jesteś w pobliże 25km. Chyba że sterownik u ciebie ma to inaczej rozwiązane. Konstrukcje są różne ale wtedy nie masz EAN pewnie 

Także ten zapis powinien w ogóle zniknąć z ustawy,szczególnie żabka może być na tylnym kole bo ma mniejszą bezwładność 

Ten sam problem jest w samochodach elektrycznych ,wielu wymiotuje 🤣

Edytowane przez janek25
  • 2 tygodnie później...