Skocz do zawartości

Kto jest twoim ulubionym reżyserem gier?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Których z tych twórców szczególnie cenicie?

• Hideo Kojima (Metal Gear Solid, Death Stranding)
    • Hidetaka Miyazaki (Dark Souls, Bloodborne, Elden Ring)
    • Neil Druckmann (The Last of Us, Uncharted 4)
    • Todd Howard (TES: Skyrim, Fallout 3/4/76, Starfield)
    • Sam Lake (Max Payne, Alan Wake, Control)
    • Yoko Taro (NieR: Automata, Replicant)
    • Shinji Mikami (Resident Evil, Evil Within)
    • Chris Avellone (Planescape: Torment, KOTOR 2)
    • Fumito Ueda (ICO, Shadow of the Colossus, The Last Guardian)
    • Casey Hudson (Mass Effect, KOTOR)
    • Amy Hennig (Uncharted 1 - 3, Legacy of Kain)
    • Ken Levine (BioShock, System Shock 2)
    • Inny (napisz jaki)
    • Toshihiro Nagoshi (Yakuza 0-6, Judgment, Lost Judgment)
    • Hisayoshi Takeiri (Trails - Sky, Azure, Zero, Cold Steel, Kuro)
      0
    • Daniel Vavra (Mafia, Mafia II, Kingdom Come: Deliverance and Kingdom Come: Deliverance II)
    • Swen Vincke (Divinity seria, Baldur's Gate 3)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Inny (napisz jaki)

piszę :D :

Dan Houser, Michael Unsworth i Rupert Humphries - Red Dead Redemption 2

monumental video dla tych co grali i nie grali :D 

Edytowane przez Liber8
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

No i przez to, że utknąłem na tej wyspie na dłużej, to potem już średnio chciało mi się robić cokolwiek innego, a tylko fabułę pchnąć dalej. 

Ja już sobie dałem z nią spokój, wbiłem S rank, zrobiłem jedną wizytę gości, wychodzę łączenie z 800k na koncie za wszystko i więcej nie wracam. Trudno, nie będzie mnie stać na 90% rzeczy w sklepach, ale nie wyobrażam sobie kiblowania na tej wyspie przez kolejne 5-10-15h żeby zarobić kasę na itemki. Poroniony pomysł z brakiem możliwości zdalnego managementu. Cała otoczka wokół tej minigierki jest rozwleczona ponad wszelką miarę - te wszystkie aktywności, cutscenki, potrzeba wejścia do domu żeby zakończyć dzień, prezenty, reklamy, ciągłe kręcenie się po lokacji i nawalnie tych kolesi co niszczą budynki, udawanie się nad podwyspę i usuwanie śmieci - kompletnie brakuje w tym płynności, która powinna cechować minigierkę. Nie będę też ukrywał, że spodziewałem się znacznie lepszej kasy - wizyta S Vipów, kręciłem się wokół nich jak pokręcony, wszyscy happiness na maxa, zarobiłem w przeliczeniu jakieś 150k dolarów.  Absurd. Musiałbym to chyba powtórzyć x30 razy (ten sam schemat, aż do usrania), żeby wyciągnąć z tego sensowną kasę. Nie chcę sobie psuć radości z gry, albo wejść w fazę znudzenia, która przełoży się później na warstwę fabularną.

Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

A może po prostu dlatego, że tym razem akcja dzieje się w USA i… no wiesz, nie ma "ładnych pań", żeby nikogo nie urazić.  :E 
Ale i tak największy hit to to, że grasz w Yakuzę, jesteś na Hawajach, a wszyscy tam gadają płynnym japońskim - nawet jakiś czarny glina. :E 

No jest to absurdalne, i psuje odbiór jak cholera. Już byłoby lepiej, żeby przy Ichibanie zawsze kręcił się ktoś kto zna oba języki i tłumaczł, zamiast tego że nagle 3/4 ludzi na Hawajach gada po japońsku. Odklejka i tyle. Na ten moment bardzo średnio oceniam tą grę będąc szczerym. Minigierek nawalonych do znudzenia, ilość przypadkowych walk wręcz przytłaczająca, side-questy na raty (do niektórych się powraca nawet na 3-4 fazy żeby ukończyć), cała fabuła mi się przez to rozmywa. System walki to jedyne co w tej odsłonie poszło do przodu, ale większość innych elementów to albo krok wstecz albo skręt w stronę, która nie do końca mi odpowiada. Pod tym nowym reżyserem Yakuza traci sporo z tego, co w niej najbardziej lubiłem. Jestem trochę w szoku, jak bardzo to odeszło tematycznie i gameplayowo od Lost Judgment, który został wydany niecałe 2 lata wcześniej. 

Mam jednak nadzieję, że to się fabularnie jeszcze ruszy i mnie pozytywnie zaskoczy. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano

Zdania są chyba podzielone. Na Reddicie czytałem, że ludzie raczej chwali, że to jedna z lepszych minigierek i szybki sposób na dorobienie się.  Mi też siadła, o wiele lepsza niż to przeklikiwanie się przez menusy z zarządzanie firmą w poprzednim LaD (robiłeś to w ogóle?). Jak już się ogarnie rutynę, to te zadania z wyspy lecą ekspresowo. 
Swoją drogą, nie zdziwię się, jak pomysł na "DLC” z piratami wyciągnęli właśnie z tej minigierki. W końcu tam też się tłucze piratów przy czyszczeniu wyspy.  I nawet jest side quest. :E 

A walka? No tu to już naprawdę poszli do przodu. Te ataki synchroniczne i możliwość przestawiania postaci po całym polu to gamechanger - znacznie większa dynamika, pełna swoboda ruchu i sporo opcji taktycznych. Więcej tu głębi niż w całym Clair 33, gdzie nie ma żadnego myślenia. :) 

Co do fabuły: coś tam na PCL mnie zgrzytało i pamiętam, że parę razy kręciłem głową, ale teraz to już wszystko wyparowało.:(  Mimo to jestem pewien, że jeszcze nie raz się pozytywnie zaskoczysz...

Opublikowano
3 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Co do fabuły: coś tam na PCL mnie zgrzytało i pamiętam, że parę razy kręciłem głową, ale teraz to już wszystko wyparowało.:(  Mimo to jestem pewien, że jeszcze nie raz się pozytywnie zaskoczysz...

Oby, bo na ten moment jest bardzo słabo. Chapter 6 który właśnie robię jest kompletnie o niczym, biegam od miejsca do miejsca i szukam tej matki, mnóstwo słabych dialogów i w zasadzie nic się nie dzieje.