Skocz do zawartości

7800X3D vs 9800X3D (przesiadka na ZEN5 + nowe "bebechy") - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Doamdornie widzę sensu zmiany 7800x3d przy 9070xt i 3440x1440 ;) Poza tym znów bym wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle, bo musiałbym sprzedać za grosze R5 7600 z kompa syna a jemu dać swojego proca...już 6950xt na tej zasadzie oddałem w marcu za 800zł (za RX6600)  :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Doamdornie widzę sensu zmiany 7800x3d przy 9070xt i 3440x1440 ;) Poza tym znów bym wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle, bo musiałbym sprzedać za grosze R5 7600 z kompa syna a jemu dać swojego proca...już 6950xt na tej zasadzie oddałem w marcu za 800zł (za RX6600)  :E 

Ja byłem cały czas napalony na 9800X3D zamiast 7800X3D i cały czas chciałem 9800X3D ale jak cena "poszła w kosmos" to "zgłupiałem", w końcu sprzedałem R5 7600 i kupiłem za 1600 w MediaExpert 7800X3D.

Tu chodzi też, że na FC się wyśmiewają, że 9800X3D to król i że cienias jak inny CPU się kupi, w tym 7800X3D.

Edytowane przez mikogoth
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

@mikogothu mnie po drodze sprzedaży mojego sprzętu są 2 kompy synów...stąd moje graty daję im, a sprzedaje ich. Choć starszy na szczęście po wakacjach planuje mnie przeskoczyć ze sprzętem, więc zostanie 1 komp po drodze  :E 

Ja byłem cały czas napalony na 9800X3D zamiast 7800X3D i cały czas chciałem 9800X3D ale jak cena "poszła w kosmos" to "zgłupiałem", w końcu sprzedałem R5 7600 i kupiłem za 1600 w MediaExpert 7800X3D.

Tu chodzi też, że na FC się wyśmiewają, że 9800X3D to król i że cienias jak inny CPU się kupi, w tym 7800X3D dlatego "nie chciałem się czuć gorszym" ale zostanę przy moim i kupię na jesieni 9070XT i poczekam na ZEN6.

Opublikowano
Teraz, mikogoth napisał(a):

Tu chodzi też, że na FC się wyśmiewają, że 9800X3D to król i że cieniasem jest ktoś jak weźmie inny CPU, w tym 7800X3D dlatego "nie chciałem się czuć gorszym" ale zostanę przy moim i kupię na jesieni 9070XT i poczekam na ZEN6.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@Krzysiak Do twojego zestawu nic więcej nie potrzeba, jak będziesz zmieniał procesor, to zmień też kartę graficzną. 

No taki jest plan, zen 6 x3d i nowe GPU wtedy.

29 minut temu, mikogoth napisał(a):

kupiłem za 1600 w MediaExpert 7800X3D.

Ja 7800x3d to kupiłem prawie 2 lata temu gdy jeszcze nikt nawet nie myślał o 9800x3d, teraz po premierze co prawda (jeszcze na 6950xt) korciło na zmianę dla zmiany na 9800x3d, ale kubeł zimnej wody i nie korci (wolałem zmienić 6950xt na 9070xt) :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Miałem zapał w dniu premiery...nawet już był w koszyku xkom i wystarczyło tylko potwierdzić zamówienie, ale odezwał się "rozum" i po zawodach :E 

Później jak podrożał i 7800x3d szło sprzedać w okolicach 2k żałowałem że nie potwierdziłem tego koszyka 8:E 

Teraz to już czekam na zen6 x3d.

Ja stracilem zapał ale tez nie potrzebuje na chwile obecna takiej mocy, po prostu zabawa dla zaabwy. Dzis po przemysleniach jednak zrezygnowalem z zakupu i zainwestowalem w nowy dysk i myszke, a to cos co bardziej posluzy na chwile obecna. Osobicie napewno wezme Zen6 na premiere jesli bede zmienial cpu bez kaszy na cpu bez kaszy. ost to mam lenia  i nawet nie chce mi sie aio sciagac do wmiany cpu ;D

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

mnie dopadł letni leń...nawet nie chce mi się grać na kompie

Ja tak mam od dawna... trochę próbuję się motywować upgrade'ami na siłę xD 
Ostatnia gra, która mnie wciągnęła i miałem realną frajdę to Stalker 2.
No może jeszcze Resident Evil Village był ciekawy, bo chyba mój pierwszy tytuł z tej serii.

Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

U mnie trochę podobnie, choć ostatnio korciło żeby coś zmienić no i zacząłem się zastanawiać kiedy ostatnio grałem w coś co mnie naprawdę wciągnęło, a nie zmęczyłem na siłę...no i stwierdziłem że nic nie zmieniam :E  

Komp w gruncie rzeczy służy do przeglądania forum 8:E 

Opublikowano

Ja tylko w warzona glownie gram, ale tez potrafie nie grac kilka dni po czym siadam na sesje po 12h lub dluzej :D  I nie jest to wynik pogody czy pory roku.

Mialem zaczac ost death stranding i sie zebac nie moge, pada podlaczylem i na tym koniec :boink:

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Mnie na godziny długie zassała The Last of Us II Remastered.

Mnie też...ale mi go wywala na pulpit, czym nowszy sterownik tym szybciej :E 

Co do gry w którą gram jak nie mam w co grać, to jest nią ets2 :E  Plus taki że 9070xt wciąga ~100W :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

No taki jest plan, zen 6 x3d i nowe GPU wtedy.

Ja 7800x3d to kupiłem prawie 2 lata temu gdy jeszcze nikt nawet nie myślał o 9800x3d, teraz po premierze co prawda (jeszcze na 6950xt) korciło na zmianę dla zmiany na 9800x3d, ale kubeł zimnej wody i nie korci (wolałem zmienić 6950xt na 9070xt) :E 

Będzie miało to sens tylko przy topowym GPU. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
10 godzin temu, mikogoth napisał(a):

Tu chodzi też, że na FC się wyśmiewają, że 9800X3D to król i że cienias jak inny CPU się kupi, w tym 7800X3D dlatego "nie chciałem się czuć gorszym" ale zostanę przy moim i kupię na jesieni 9070XT i poczekam na ZEN6.

9800x3d nad 7800x3d ma sens przedewszystkim na 5090, na 4090 też są spore zyski szczegolnie przy uzywaniu RT albo PT, reszta kart powiedzmy 5080 czy 5070Ti po OC też bedą zauwazalne zyski, ale juz nieco mniejsze. Juz lepiej te pieniadze dołożyc do lepszej grafiki anizeli procesora IMO, ale tak 9800x3d jest sporo szybszy, ale chodzi o to ze na 9070XT tego nie odczujesz

Opublikowano
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ostatnia gra, która mnie wciągnęła i miałem realną frajdę to Stalker 2.
No może jeszcze Resident Evil Village był ciekawy, bo chyba mój pierwszy tytuł z tej serii.

Pisałem o tym już kilka razy to jest wina gier single :ExD z wiekiem coraz bardziej się nie chce, ja już singla ze 2 lata nie włączyłem za to do multi jak się ustawie ze starą paczką to maraton całą dobę czasem leci (dosłownie) LOL Dużo ludzi lubi wracać do starych gier lub ogrywać remaster tytułu z przed 25 lat zamiast coś nowego odpalić i sporo osób tego nie rozumie ale człowiek się wtedy cofa i przypomina sobie okres w którym gry naprawdę cieszyły ;) 

• Like 2
Opublikowano

Ja gardzę multi :P Nie potrzeba mi po pracy jeszcze rywalizacji i użerania się z idiotami. A paczkę znajomych zmontować w tym wieku bez szans, po pracy czy na weekendzie ludzie mają swoje rzeczy i obowiązki, umówić się na jedną godzinę nie da rady. Jedyne multi jakie akceptuje to Among Us, ale gramy w trakcie pracy więc nie ma problemu się skrzyknąć :E

• Haha 1