Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Już teraz wiem czemu naklejki na wentylach nie są wycentrowane. 

Jak ja bym chciał by i u nas były tak nowoczesne zakłady, a nie park maszyn lata 80 z Rzeszy %-)

Edytowane przez Totek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Totek napisał(a):

Już teraz wiem czemu naklejki na wentylach nie są wycentrowane. 

Jak ja bym chciał by i u nas były tak nowoczesne zakłady, a nie park maszyn lata 80 z Rzeszy %-)

To jest własnie różnica pomiędzy Chinami (czy ogólnie państwami azjatyckimi), a Trzecim Światem do jakiego zmierza obecnie Europa. Tam średni biznes ma dostęp to taniej, nowoczesnej technologi w postaci  robotów produkcyjnych.  Do tego brak tych wszyskich restrykcji i idiotycznych praw pozwala się firmom rozwijać.

Edytowane przez Sidr
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

Do robotów to dostęp jest ale jut tanich roboli (siły roboczej) nie ma u nas:)
A trochę tam ręcznie testują i skałdają. Wiesz ilu ludzi tam pracuje?

Nie wiem. Co do taniej siły roboczej w Chinach, to bym polemizował. Tam poziom życia jest wyższy niż w Polsce. Wiadomo, nie wszędzie. To jest wielki kraj, gdzie największe miasta mają wiekszą populację niż cała Polska. Są nadal biedne, wiejskie rejony z których sukcesywnie przesiedlaja ludzi. Co powoduje kuriozalne sytuacje, gdzie przesiedleni ludzie do tych nowoczesnych 40-50 piętrowych budynków robią w mieszkaniach dosłownie chlew i obory i onie nie dbają. Obecnie Chińczycy taniej siły roboczej, to raczej szukają poza swpimi granicami.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano

Chyba na filmach propagandowych masz ten lepszy poziom życia;)

W dużych miastach wybrańcy może lepiej żyją.

No i jak nie a taniej siły roboczej jak płaca minimalna w takim Szanghaju gdzie jest najwyższa to 1600zl.

https://znajdzprace.plus/zarobki-w-chinach-ile-zarabia-sie-w-chinach/#Czy_w_Chinach_obowiazuje_placa_minimalna

Na 2023 mamy 2x na głowę lepiej uwzględnieniem siły nabywczej:

https://compareeconomy.com/pl/gdp/gdp_ppp_per_capita

Opublikowano
22 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Chyba na filmach propagandowych masz ten lepszy poziom życia;)

W dużych miastach wybrańcy może lepiej żyją.

No i jak nie a taniej siły roboczej jak płaca minimalna w takim Szanghaju gdzie jest najwyższa to 1600zl.

https://znajdzprace.plus/zarobki-w-chinach-ile-zarabia-sie-w-chinach/#Czy_w_Chinach_obowiazuje_placa_minimalna

Na 2023 mamy 2x na głowę lepiej uwzględnieniem siły nabywczej:

https://compareeconomy.com/pl/gdp/gdp_ppp_per_capita

To nie ejst propaganda, ale fakt, interesują mnie głównie te duże miasta. Szczególnie od strony architektonicznej. Te najbardziej rozwinięte są jak z Cyberpunka. Wracając do tematu. To są jednak są nieco inne realia życiowe. Koszty życia są znacznie niższe i towary tzw. luksusowe też są znacznie tańsze. Porównanie zarobków ma sie tu nijak do rzeczywistości. A szczególnie PKB PPP, które jest statystycznym odrealnionym potworkiem. Irlandia świetnie pokazuje jakim absurdem jest ta statystyka.

Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem fajną organizację pracy, pudełka na telefony :E Dziwię się, że we szkołach nie jest to obowiązkowe. 
image.thumb.png.910e1b647e53158246c267103a7c7f19.png

Samo chodzenie to taki produkt premium przez wygląd, w praktyce jest to tylko trochę lepsze od Fortisa 5 61.3 vs 64.7 stopni, przy tym samym hałasie, chodząc 140w.

Szkoda, że przemysłu w Polsce, jak i na świecie praktycznie nie ma, w porównaniu do Chin.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
19 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Zauważyłem fajną organizację pracy, pudełka na telefony :E Dziwię się, że we szkołach nie jest to obowiązkowe. 
image.thumb.png.910e1b647e53158246c267103a7c7f19.png

Samo chodzenie to taki produkt premium przez wygląd, w praktyce jest to tylko trochę lepsze od Fortisa 5 61.3 vs 64.7 stopni, przy tym samym hałasie, chodząc 140w.

Szkoda, że przemysłu w Polsce, jak i na świecie praktycznie nie ma, w porównaniu do Chin.

W Chińskich szkołach inaczej ten problem rozwiązują: :)

Co przemysłu. Niesamowite jest, jak szybko się rozwineli. Z totalnej biedy w latach 70-tych, gdzie rodziny dzieliły sie ubraniami i nie było co jeść, do poziomu największej potęgi gospodarczej, która bez problemu niemal terraformuje planete - filmik lub tworzy ogromne wyspy na oceanie. Powstali niczym Feniks z popiołów.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Sidr napisał(a):

Co przemysłu. Niesamowite jest, jak szybko się rozwineli. Z totalnej biedy w latach 70-tych, gdzie rodziny dzieliły sie ubraniami i nie było co jeść, do poziomu największej potęgi gospodarczej, która bez problemu niemal terraformuje planete - filmik lub tworzy ogromne wyspy na oceanie. Powstali niczym Feniks z popiołów.

Mieli dobre rozwiązanie na początku, ponieważ gdy duży kapitał zagraniczny chciał inwestować u nich, to musiał mieć ponad 50% udziałów lokalnie w Chinach, czy jakoś tak. :P Na dodatek podpatrzyli technologię oraz organizację i dzięki wolność kopiowania, konkurencja ciągle pchała do przodu postęp gospodarczy. Pełno bzdurnych, długich patentów wszystko hamuje do ślimaczego tempa, nawet w grach.
Szkoda że nie mogę znaleźć akurat tego filmu, ale ten również był dobry... Jak otworzył restaurację to w moment były 3 kopie :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Te początkowe rozwiązania były dobre z perspektywy państwa, ale niekoniecznie obywateli. Nie poz powodu się wzieło powiedznie o pracy za miskę ryżu. Dobre rozwiązania, to mają teraz. Polecam ten  i pozostałe wywiady na kanale Drwala z Leszkiem Ślazyk. Zreszta ogólnie polecasm cały jego kanał. Masa wiedzy i bardzo merytorycznie.