Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, potrzebuję pomocy w złożeniu komputera. Składam kompa od zera, trochę po kosztach, ale chciałbym by zestaw był jak najbardziej przyszłościowy. 

Do tej pory kupiłem obudowę silver monkey x railing za 130zł oraz zasilacz FSP/Fortron VITA GM 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 za 340zł. 

Procesor prawdopodobnie będzie coś pomiędzy ryzen 7500f-ryzen 7700, ewentualnie 9600x, zależnie od tego jaka promka akurat na aliexpress będzie najlepsza  :boink: aktualnie jest ryzen 7700 za 690zł i zastanawiam się czy go nie brać

Nie wiem jaką płytę główną wybrać, jest niby ASUS B650E MAX GAMING WIFI, który ma pci 5.0 dla karty graficznej jak i dysku i kosztuje sensowne pieniądze, natomiast totalnie nie podoba mi się wizualnie, chciałbym żeby płyta była cała czarna, z tego względu rozważam choćby Asus TUF GAMING B650-E który posiada jedynie pci 4.0. Uważam, że nie potrzebuję pci 5.0 dla dysków, ale myślę że dla karty graficznej warto byłoby jednak mieć. Chyba że się mylę i 4.0 na luzie wystarczy? oglądałem niby testy na youtubie ale nie po to biorę tego typu zasilacz żeby później nie brać płyty głównej z pci 5.0

Ramy też totalnie nie wiem jakie wziąć, zależy mi na rgb

Chciałbym też chłodzenie wodne trzywentylatorowe bo fajnie będzie wyglądać to w obudowie. Zdaję sobie sprawę z tego, że będzie to overkill do tego procesora

Dysk mam na razie swój, czekam na jakąś promkę to może uda się wyrwać coś fajnego

Posiadam dwa monitory fullhd i nie planuję upgradów w niedalekiej przyszłości

Karta graficzna na razie wleci prawdopodobnie używany rtx 3070, z czasem dokupi się coś mocniejszego

Edytowane przez felio
Opublikowano
17 minut temu, felio napisał(a):

Procesor prawdopodobnie będzie coś pomiędzy ryzen 7500f-ryzen 7700, ewentualnie 9600x, zależnie od tego jaka promka akurat na aliexpress będzie najlepsza  :boink: aktualnie jest ryzen 7700 za 690zł i zastanawiam się czy go nie brać

Ja wziąłem jak jeszcze był za 772pln i jestem przezadowolony.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Grolshek napisał(a):

Ja wziąłem jak jeszcze był za 772pln i jestem przezadowolony.

Kupiony ^^ i teraz co dalej? najbardziej nie wiem jaką wziąć płytę główną żebym nie musiał jej wymieniać za kilka lat bo pci za stare albo na nowe ryzeny się nie nadaje

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, felio napisał(a):

Kupiony ^^ i teraz co dalej? najbardziej nie wiem jaką wziąć płytę główną żebym nie musiał jej wymieniać za kilka lat bo pci za stare albo na nowe ryzeny się nie nadaje

No tutaj nie pomogę bo ja jestem ślepo zapatrzony w MSI i innych nie uznaję więc mój wybór nie jest obiektywny. Jedyne co od razu mogę odradzić to próby połaczenia Goodramów z Gigabytami. Może być problem niekompatybilności. Dla świętego spokoju może Patrioty 6000/Cl30?

https://www.x-kom.pl/p/1258925-pamiec-ram-ddr5-patriot-32gb-2x16gb-6000mt-s-cl30-venom.html

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Widziałem te patrioty ale szukam czegoś raczej z podświetleniem

Zamówiłem przed chwilą chłodzenie wodne savio velox 360, widziałem test na yt i zdecydowałem się zamówić tym bardziej że aktualnie jest za 250zł :D 

28 minut temu, Grolshek napisał(a):

No tutaj nie pomogę bo ja jestem ślepo zapatrzony w MSI i innych nie uznaję więc mój wybór nie jest obiektywny.

A jesteś w stanie powiedzieć czy taki koleś jak ja gdy za kilka lat będzie zmieniał procesor i kartę graficzną to czy będzie żałował że nie wziął płyty głównej z pci 5.0 dla karty graficznej?

bo jeśli nie będzie żałował to bym wziął coś takiego i bajlando

https://www.euro.com.pl/plyty-glowne/msi-b650-gaming-plus-wifi.bhtml

Edytowane przez felio
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, felio napisał(a):

Widziałem te patrioty ale szukam czegoś raczej z podświetleniem

Zamówiłem przed chwilą chłodzenie wodne savio velox 360, widziałem test na yt i zdecydowałem się zamówić tym bardziej że aktualnie jest za 250zł :D 

A jesteś w stanie powiedzieć czy taki koleś jak ja gdy za kilka lat będzie zmieniał procesor i kartę graficzną to czy będzie żałował że nie wziął płyty głównej z pci 5.0 dla karty graficznej?

bo jeśli nie będzie żałował to bym wziął coś takiego i bajlando

https://www.euro.com.pl/plyty-glowne/msi-b650-gaming-plus-wifi.bhtml

Zrzut ekranu 2025-07-16 133528.png

Nie wiem czy ten opis dają już wszędzie czy faktycznie ma. Na stronie producenta nie ma. Tak czy inaczej za 589pln ja bym brał.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano

image.png.c52ffa68145b3c11df9efb2921cb6f24.png

kupiłem takie coś

pozostał mi zakup karty graficznej (z tym sobie poradzę) oraz potrzebuję waszej weryfikacji czy chłodzenie które zamówiłem jakim jest savio velox 360 jest okej

Opublikowano

a czy problem procków x3d na płytach asrocka nie został już rozwiązany? gdzieś natknąłem się na takie informacje. A jak nie ta płyta to jaka inna?

Opublikowano
1 minutę temu, felio napisał(a):

a czy problem procków x3d na płytach asrocka nie został już rozwiązany? gdzieś natknąłem się na takie informacje. A jak nie ta płyta to jaka inna?

Asrock twierdzi że został rozwiązany. Użytkownicy profilaktycznie napięcie Vsoc ustawiają na 1,2 V bo to podobno tam jest źródło przepaleń. Ja dla pewności bym wziął inną płytę. Innego producenta.

• Like 1
Opublikowano

Wziąłem dysk pny cs3140

W takim razie jaką konkretnie płytę główną polecasz? Ciężko znaleźć coś co wygląda ładnie i nie jest asrockiem 

Opublikowano

Jeden z problemów niby został rozwiązany, przyczyn eksplozji (gdzie są ślady przypalenia na pinach) przynajmniej oficjalnie nie ustalono. Ludzie sami ustawiają niższe napięcie SoC, ale nie udowodniono że to ustawiane przez płytę jest problemem bo 1,3-1,35V to raczej za mało żeby coś zjarać. I dlatego ceny Asrocków poleciały w dół bo Livemixer to sztos płyta, świetnie wyposażona i w ogóle, jej konkurencji kosztują po 1000zł i więcej.

Jeśli przeżyjesz bez PCI-E 5 dla GPU to dobrym wyborem jest Asus Strix B650-A Gaming - dobra sekcja, dobre wyposażenie, dobry chip audio z wzmacniaczem wyjścia słuchawkowego za ~750zł.

• Like 1
Opublikowano

A jeśli nie przeżyję bez pci 5 dla gpu?

za 650 jest Asus B650E MAX GAMING WIFI której wygląd jestem w stanie zaakceptować

za 770 jest MSI B850 GAMING PLUS WIFI ale jest brzydka xD

za 860 jest B850 GAMING X WIFI6E też brzydka

za 950 jest np Asus TUF GAMING B850-E WIFI ale za droga xD 

nic innego w formacie atx nie mogę znaleźć

Opublikowano

Widziałem, też mi się nie podoba :( dorzuciłem jeszcze trochę do płyty z wyglądu 10/10 a od strony technicznej to pewnie wy mi zaraz powiecie :D

wszystko już pozamawiane, promocji też specjalnie nie szukałem, wziąłem co było i tak wygląda zestaw

image.png.3273ac1227a61baec51b25194e2a2b84.png

wszystko git? czegoś nie odbierać albo coś zwrócić? :hihot:

jeszcze tylko rtx 3070 dorwać i myślę będzie spoko zestaw

Opublikowano (edytowane)

Poszalałeś z płytą no ale jak w planach upgarde to ok.

Reszta spoko chociaż zamiast tandetnego AIO to wolałbym w tej cenie topowy powietrzny cooler w stylu Phantom Spirit. Przynajmniej masz pewność, że będzie chodzić lata bez awarii, czego AIO za 250 ziko nie zapewni.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano

jak mam być szczery to aio wziąłem tylko ze względów wizualnych, poza tym całe życie w swoich komputerach miałem chłodzenie powietrzne i chciałem mieć coś innego