bourne2008 1 203 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Godzinę temu, kalderon napisał(a): Nie no zluzujcie, 7900 ciągnie max 88W i jest chłodniutki, Phantom Spirit będzie się nudził a jego zapas mocy chłodzącej jest po to żeby obniżyć obroty wentylatorów i mieć absolutną ciszę. A jak wyłączymy kaganiec to mamy pełnoprawny 7900x i ze 20% lepsze wyniki. I wtedy przyda się zapas mocy chłodzącej
polak7gt 9 Opublikowano 24 Lipca Autor Opublikowano 24 Lipca Zamówiłem komputer z wentylatorem quiet! Pure Rock Pro 3. Dzięki wszystkim za pomoc. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca (edytowane) 21 godzin temu, polak7gt napisał(a): W tabelce zauważyłem, że istnieje też Endorfy Fortis 5 dual fan, który jest przy wyższych obciążeniach nawet cichszy niż be quiet! fortis 5 dual fan to nadal jedna wieża a ten drugi wentylator na tyle praktycznie niczego nie wnosi, różnica 1-2 stopni max względem wersji z jednym na przodzie. Jeśli chodzi o pure rock 3 to siedzą tam wentylatory pure wings 3 - zdecydowanie lepsze niż te od thermalright stąd niższy hałas, chociaż szału nie robią bo zwykły arctic p12 radzi sobie kapkę lepiej Edytowane 24 Lipca przez Send1N 1
polak7gt 9 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Komputer w końcu do mnie przyszedł. Ostateczna konfiguracja: AMD Ryzen 9 7900 BOX MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO be quiet! Pure Rock Pro 3 MSI MPG A850G PCIE5 850W Fractal Design Define 7 Compact ASRock Radeon RX 7600 Challenger OC 8GB GDDR6 Windows 11 Pro OEM Jeśli chodzi o szybkość działania, to jest super. Jeśli chodzi o głośność, to nie jest super. W idle - przy obciążeniu niecałych 2% procesora, jego temperatura wynosi ok. 55C, a wentylator go chłodzący ma prędkość ~1030RPM. Przy takim poziomie wentylator jest słyszalny, ale jest dość komfortowo. Sytuacja bardzo się zmienia przy zwiększeniu obciążenia procesora. Powyżej 5% wentylator zaczyna nieprzyjemnie wyć. Poniżej temperatury i RPM, jakie zaobserwowałem przy różnych obciążeniach procesora: przy ok. 2%: ~55C; ~1030RPM przy ok. 8%: ~65C; ~1400RPM przy ok. 15%, ~75C; ~1750RPM Jak odpaliłem na 10 sekund benchmark online dla CPU, to osiągnąłem 92C. Nie wydaje się bezpiecznie. Podejrzewam, że wyniki uda się poprawić odpowiednio konfigurując procesor i krzywe wentylatorów. Nie wiem, jednak jak to bezpiecznie zrobić. Pomożecie? Może włączyć jakiś eco-mode w biosie? Chciałbym, aby w idle wentylator pracował z prędkością poniżej 700RPM. Poniżej wrzucam trochę obrazków, które przedstawiają parametry pracy podzespołów. ChatGPT powiedział, że: 1. Temperatury i pobór mocy · CPU (Tctl/Tdie): ~58 °C w spoczynku → to dość dużo dla Ryzen 9 7900 z dużym wieżowym chłodzeniem. · CPU Package Power: ~36 W — to jest prawie 2× więcej niż typowy idle (~18–20 W). · CPU Core Voltage (Vcore): średnio ~1,077 V, z pikami do 1,42 V — sporo w spoczynku. · RPM wentylatora: 1080 rpm w idle (z wcześniejszej informacji), więc pracuje już dość głośno.
Dirian 669 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Zacząłbym od undervoltingu, czyli parametr Curve Optimizer. Tutaj masz pokazane dla 7700, u Ciebie bedzie podobnie. Tylko moze zacznij od parametru -20 zamiast -30. Jak na -20 bedzie stabilnie, to mozesz sprobowac podbic do -30. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Nawet bez UV coś jest mocno nie tak - procek który zużywa mniej niż 100W w stresie na dwuwieżowym chłodzeniu przekracza 90 stopni. To zdecydowanie zbyt dużo. 1
Dirian 669 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia To swoją drogą, sprawdziłbym jeszcze czy chłodzenie się nie poluzowało. 1
wamak 332 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Tutaj widzę parę problemów: 1. Zbyt agresywnie ustawiona krzywa wentylatora CPU 2. Wysokie napięcie procesora w biosie. Widzę 1,208V, gdzie u mnie w biosie (ryzen 7700) jest 1,088V. Stąd też jest wyższa temperatura w Idle (u mnie 45 stopni, u ciebie 55 stopni) 3. 92 stopnie przy pełnym obciążeniu to faktycznie dużo jak dla procesora z PPT 88W. Może masz w biosie ustawione wyższe PPT (PBO w biosie masz na Enabled, ale nie wiem, co dokładnie jest ustawione). Możesz podać link do tego "benchmark online dla CPU" ? Porównałbym i zobaczyłbym. 1
polak7gt 9 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia 31 minut temu, Dirian napisał(a): To swoją drogą, sprawdziłbym jeszcze czy chłodzenie się nie poluzowało. Otworzyłem obudowę. Widzę, że jeden metalowy zacisk nie jest zaciśnięty od spodu. Wrzucam zdjęcia: Czy zaczepić jakoś ten zacisk? Czy może odczepić pozostałe zaciski, aby wyjąć wentylatory i dokręcić śrubki? Nigdy tego nie robiłem, dlatego proszę o podpowiedź.
kalderon 1 088 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 19 minut temu, wamak napisał(a): 3. 92 stopnie przy pełnym obciążeniu to faktycznie dużo jak dla procesora z PPT 88W. Może masz w biosie ustawione wyższe PPT (PBO w biosie masz na Enabled, ale nie wiem, co dokładnie jest ustawione). Nie ma, hwinfo pokazuje max zużycie 97W. 1
wamak 332 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Tak, HWInfo pokazuje 97W (powinno być do 88-90W), ale max temperaturę 74 stopnie. Jeśli coś wywołało temperaturę 92 stopnie, to mogło być jeszcze więcej Wat. 1
Dirian 669 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 39 minut temu, polak7gt napisał(a): Otworzyłem obudowę. Widzę, że jeden metalowy zacisk nie jest zaciśnięty od spodu. Wrzucam zdjęcia: Czy zaczepić jakoś ten zacisk? Czy może odczepić pozostałe zaciski, aby wyjąć wentylatory i dokręcić śrubki? Nigdy tego nie robiłem, dlatego proszę o podpowiedź. Ten zacisk koniecznue docisnij na miejsce żeby przypadkowo zwarcia nie zrobić jak dotknie karty graficznej. Ale to tylko zacisk od wentylatora, nie ma wpływu na temperatury bo wentylator jest na swoim miejscu. Spróbuj poruszać delikatnie chłodzeniem, złap ręką za radiator i delikatnie poruszaj czy nie ma jakiegoś luzu. Jeśli nie czujesz nic to znaczy że dokręcone jest raczej ok. Oczywiście wszystkie te manewry rób na wyłączonym PC i najlepiej odłączonym od prądu / wyłączonym zasilaczu (z tyłu jest przycisk) Edytowane 10 Sierpnia przez Dirian 1
Send1N 4 162 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia @polak7gt po prostu nie zahaczyłeś zaczepu idealnie i wyskoczył z finów w niczym to nie przeszkadza bo wentylator wisi na tym górnym i nie odpadnie, zwarcia też nie zrobisz jak ten zaczep zawadzi o kartę bo masz backplate który izoluje elementy na pcb, zostaje efekt wizualny jak ci się nie chce tego poprawiać to nie jest to mus w tym wypadku. 1
polak7gt 9 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Zahaczyłem zaczep. Nie widzę różnicy w temperaturach. Godzinę temu, Dirian napisał(a): Spróbuj poruszać delikatnie chłodzeniem, złap ręką za radiator i delikatnie poruszaj czy nie ma jakiegoś luzu. Jeśli nie czujesz nic to znaczy że dokręcone jest raczej ok. Wydaje się być ok. Musiałbym cały radiator odkręcić, aby dostać się do śrub mocujących do CPU. Do dwóch górnych śrub sięgnąłem i wydają się dobrze dokręcone. Godzinę temu, Send1N napisał(a): @polak7gt po prostu nie zahaczyłeś zaczepu idealnie i wyskoczył z finów To nie ja. Morele montowało. 2 godziny temu, kalderon napisał(a): Nawet bez UV coś jest mocno nie tak - procek który zużywa mniej niż 100W w stresie na dwuwieżowym chłodzeniu przekracza 90 stopni. To zdecydowanie zbyt dużo. Zrzut ekranu z HWinfo był sprzed zrobienia testu. Przed chwilą zrobiłem test ponownie i pokazał 166W przy 90C. Oto screen: Godzinę temu, wamak napisał(a): Tak, HWInfo pokazuje 97W (powinno być do 88-90W), ale max temperaturę 74 stopnie. Jeśli coś wywołało temperaturę 92 stopnie, to mogło być jeszcze więcej Wat. Dokładnie. Powyżej wkleiłem wyniki dla temperatury 90C. 1 godzinę temu, wamak napisał(a): 1. Zbyt agresywnie ustawiona krzywa wentylatora CPU Jak ją zmienić? 1 godzinę temu, wamak napisał(a): Możesz podać link do tego "benchmark online dla CPU" ? Porównałbym i zobaczyłbym. Jasne: https://silver.urih.com/ Wynik benchmarku pokazało mi: P128929 Dziwne - dostałem od Morele wyniki testu obciążeniowego (wrzuciłem zdjęcie wcześniej) i tam wydaje się wszystko być dobrze. Co dalej? Robić undervolting?
wamak 332 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Temperaturę masz normalną, jak na 166W. Ten test obciąża podobnie, jak Cinebench R23 i temperatura też jest podobna. Wygląda na to, że w morele w biosie ustawili na maksymalną wydajność z limitem na 90 stopni. Proponuję najpierw przywrócić bios do wartości domyślnych i wczytać tylko EXPO dla pamięci. Szukaj w biosie gdzieś opcji ustawień domyślnych lub reset zworką. Inną opcją jest zamiast reset do wartości domyślnych, wyłączenie PBO, które masz włączone i zobaczenie, co to zmieniło. Niestety nie mam płyty MSI, aby tutaj dokładnie poprowadzić. W każdym razie najpierw należy doprowadzić do uzyskania PPT 88W zamiast 166W. W drugim kroku zająłbym się krzywą wentylatorów. Proponuję tak przesunąć kropki na wykresie, aby było 60 C 35%, 70C 50%, 80C 70%. 1 1
Grolshek 516 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Bez sensu ci ustawili tego Tomahawka. Najpierw procek powinien działać na 65W TDP/88W PPT: Potem porządnie ustaw PBO : A jak to już będzie ustawione to bawisz się CO jadąc od negative 10 coraz wyższe cyferki: Jak już to wszystko zadziała procek będzie boostował w grach maksa ile może, a jak będzie się nudził to nie będzie się grzał. Jak już ogarniesz procka to zajmiemy się wentylkami a że masz Goodramy to na forum jest kilka dobrych nastaw bo to znane i lubiane pamięci. Edytowane 10 Sierpnia przez Grolshek 2
polak7gt 9 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Grolshek, dzięki za wrzucenie screenów. Ustawiłem wszystko według nich wcześniej przywracając bios do ustawień domyślnych. To, co się zmieniło, to teraz przy benchmarku uzyskuję maksymalnie 75C. Niestety undervolting nie przyniósł zmian. Nie rozumiem, czemu tak się dzieje. Poniżej screeny:
wamak 332 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 11 minut temu, polak7gt napisał(a): Niestety undervolting nie przyniósł zmian. Nie rozumiem, czemu tak się dzieje. Poniżej screeny: Undervolting poprzez Curve Optimizer w tym procku nie zmniejszy temperatury, tylko przy danym limicie mocy będzie osiągać wyższe zegary, wyższą wydajność wielowątkową. I tak warto to zrobić. 1 1
Grolshek 516 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Ale ja mam 7700 a nie 7900 to zupełnie inne procki są. Dobrze grzeje procka Aida, nieźle błędy wywalają się na OCCT. To nie jest jeden dzień grzebania raczej tydzień. Boostuje proc na 5650 czyli wszystko ok. Temperaturki zajefajne. Czego chcieć więcej? Teraz odpalaj Cinebencha R23 i popatrz na jakie wartości ustawia ci się zegar na rdzeniach. Im niżej z CO zejdziesz tym wyższy wynik w C23 będziesz miał i wyższą wydajność w jakichś programach do pracy. Do gier masz już maks. -22 CO mam bo mój procek taki se jest i przy -23 wywala mi Avatar i OCCT. Edytowane 10 Sierpnia przez Grolshek 1
polak7gt 9 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Wydajność to drugorzędna sprawa. Po pierwsze, chcę obniżyć głośność wentylatorów, więc muszę zbić temperaturę, aby RPM mogły zmaleć. Jeśli undervolting z tym nie pomoże, to co? Może jakieś ograniczenie taktowania? Może poszukać trybu ECO pracy procesora?
wamak 332 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia To teraz pobaw się krzywą wentylatorów. 75 stopni pod obciążeniem nie zaszkodzi temu procesorowi. Te kropki na wykresie bym ustawił nawet tak, że 20% będzie aż do temperatury 60 stopni, wtedy w bezczynności będzie ciągle cicho. Wcześniej pisałem o 35% dla 60 stopni, ale skoro cisza jest tak ważna, to może być i 20%. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 37 minut temu, polak7gt napisał(a): Może poszukać trybu ECO pracy procesora? Jak na screenie powyżej wybierz TDP 65/88W, byś może w Morele ustawili ci PBO na wysokim TDP (co by tłumaczyło zużycie prądu bo 7900X ma TDP na poziomie 170W). Edytowane 10 Sierpnia przez kalderon 1
polak7gt 9 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia 59 minut temu, wamak napisał(a): To teraz pobaw się krzywą wentylatorów. 75 stopni pod obciążeniem nie zaszkodzi temu procesorowi. Te kropki na wykresie bym ustawił nawet tak, że 20% będzie aż do temperatury 60 stopni, wtedy w bezczynności będzie ciągle cicho. Wcześniej pisałem o 35% dla 60 stopni, ale skoro cisza jest tak ważna, to może być i 20%. Ustawiłem krzywe: 40C -> 0% 60C -> 35% 70C -> 50% 80C -> 70% Do tego step up time z 0.1 s na 0.7 s. Step down time z 0.1 s na 1 s. I stał się cud. I nastała cisza. Przy idle mam teraz 58-59C i 600-700RPM. Robiłem też obciążenie cinebenchem przez prawie 10 minut i przy 100% obciążeniu procesora mam poniżej 70C i poniżej 1000RPM - jest cicho i komfortowo oO. Kompletnie nie rozumiem dlaczego temperatury są tak niskie przy takich małych obrotach, ale bardzo się cieszę, że jest w końcu tak, jak chciałem. Dziękuję za pomoc. Zastanawiam się jeszcze czy da się pobór mocy procesora zmniejszyć. Teraz jest prawie 40W w idle. 1
kalderon 1 088 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Bo ponieważ ten procesor nie produkuje dużo ciepła, ale ma problemy z jego oddawaniem na zewnątrz więc wydajniejsze chłodzenie/zwiększanie obrotów pomaga mniej niż się można spodziewać, efektem tego jest też wahliwość temperatur przy krótkich obciążeniach. Obie te rzeczy powodują że standardowo ustawione chłodzenie próbuje zbić te temperatury poprzez zwiększanie obrotów co jest niepotrzebne bo nawet na niższych obrotach chłodzenie odbierze ciepło oddawane przez procesor na zewnątrz, a reszta ciepła kisi się w środku. 2
polak7gt 9 Opublikowano 11 Sierpnia Autor Opublikowano 11 Sierpnia 22 godziny temu, kalderon napisał(a): Bo ponieważ ten procesor nie produkuje dużo ciepła, ale ma problemy z jego oddawaniem na zewnątrz więc wydajniejsze chłodzenie/zwiększanie obrotów pomaga mniej niż się można spodziewać, efektem tego jest też wahliwość temperatur przy krótkich obciążeniach. Obie te rzeczy powodują że standardowo ustawione chłodzenie próbuje zbić te temperatury poprzez zwiększanie obrotów co jest niepotrzebne bo nawet na niższych obrotach chłodzenie odbierze ciepło oddawane przez procesor na zewnątrz, a reszta ciepła kisi się w środku. Ma sens. Kolejna dziwna obserwacja: gdy przeglądarka internetowa zużywa jakieś 10% procesora, to temperatury mam wyższe (~75C) niż, gdy benchmark (np. Cinebench) zużywa cały procesor (temperatura poniżej 70C). ChatGPT mówi, że to przez to, że przeglądarka nie obciąża wszystkich rdzeni jednocześnie tylko boostoje kilka. Czy tu jest wykorzystywane to +200 Mhz, które ustawiłem w PBO?
Rekomendowane odpowiedzi