Toni 35 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca (edytowane) Cześć, Jestem po przesiadce na nowy komputer z Win11 i zauważyłem dziwną rzecz. W defragmentatorze prócz wymienionych dysków które są i je rozpoznaje jest jakiś dziwny wpis wyglądający jak błąd. Załączam zrzut ekranu. Ktoś wie co to jest? Na dysku systemowym jest też Fedora ale nigdy czegoś takiego nie spotkałem jak używałem Win10 obok Fedory. Edytowane 21 Lipca przez Toni
Pan Mateoo 447 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca A co pokazuje menedzer dyskow? Jesli masz dualbota to to moze byc grub? Fedora moze korzystac z szyfroweania - zaznacza sie podczas instalacji - to moze byc 'luks' jesli nie to moze swapfile linuxowy sprobuj w cmd wyswietlic liste woluminow cmd diskpart list volume
narmiak 123 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Volumin dysku CD-ROM. Masz napęd optyczny? No i mam nadzieję, że nie defragmentujesz dysków SSD?
Toni 35 Opublikowano 22 Lipca Autor Opublikowano 22 Lipca (edytowane) 19 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a): A co pokazuje menedzer dyskow? Załączam zrzut ekranu. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem moja wina bo w tym zarządzaniu komputerem próbowałem doprowadzić do porządku jeden pendrive i może nie było to miejsce gdzie takie rzeczy powinno się robić? 19 godzin temu, narmiak napisał(a): Volumin dysku CD-ROM. Masz napęd optyczny? Tak mam. I rzeczywiście pisze tam CD ROM jakby o to chodziło. 19 godzin temu, narmiak napisał(a): No i mam nadzieję, że nie defragmentujesz dysków SSD? No właśnie specjalnie wszedłem do narzędzia defragmentator by odznaczyć dysk ssd z dysków które mają być defragmentowane. No bo domyślnie tak właśnie jest. EDIT: Zagadka rozwiązana - włożyłem do napędu starą płytę z "Komputer Świat Ekspert" i proszę: Edytowane 22 Lipca przez Toni
MarioDee 22 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca Czy optymalizacja dysku SSD to jest defragmentacja?
Toni 35 Opublikowano 22 Lipca Autor Opublikowano 22 Lipca 42 minuty temu, MarioDee napisał(a): Czy optymalizacja dysku SSD to jest defragmentacja? No ja do tej pory myślałem, że tak... ale ....
Toni 35 Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca (edytowane) A ja teraz zapytam jeszcze - skoro narzędzie do optymalizacji wygląda jak narzędzie do defragmentacji to czy Windows tylko optymalizuje zamiast defragmentować czy automatycznie optymalizuje dyski ssd a defragmentuje hdd? Czyli - czy jest bezpiecznie mieć zaznaczony dysk ssd do optymalizacji z harmonogramem? Edytowane 23 Lipca przez Toni
LeBomB 2 052 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca To zależy czy to naprawili tak jak trzeba czy jeszcze są jakieś braki i jak stare dyski SSD posiadasz. Na win10 jak wprowadzali zautomatyzowanie tej funkcji, czyli rozpoznawanie co wymaga defragmentacji, co wymaga jedynie optymalizacji nie każdy dysk SSD był właściwie rozpoznany. Obecnie z tego co już widziałem, to w większości przypadków są już rozpoznawane prawidłowo. Niby powinno być ok, ale warto to sprawdzić. Ze screena który dałeś wychodzi, że są prawidłowo rozpoznane i dysk C podlega wyłącznie optymalizacji, dysk D jest defragmentowany jako HDD jeżeli faktycznie nim jest.
Rekomendowane odpowiedzi