Skocz do zawartości

Systemowy (Win11) defragmentator dysków widzi dziwny dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Jestem po przesiadce na nowy komputer z Win11 i zauważyłem dziwną rzecz. W defragmentatorze prócz wymienionych dysków które są i je rozpoznaje jest jakiś dziwny wpis wyglądający jak błąd. Załączam zrzut ekranu. Ktoś wie co to jest? Na dysku systemowym jest też Fedora ale nigdy czegoś takiego nie spotkałem jak używałem Win10 obok Fedory.

def1.png

def2.png

Edytowane przez Toni
Opublikowano

A co pokazuje menedzer dyskow?

Jesli masz dualbota to to moze byc grub?

Fedora moze korzystac z szyfroweania - zaznacza sie podczas instalacji - to moze byc 'luks'  jesli nie to moze swapfile linuxowy

sprobuj w cmd wyswietlic liste woluminow

cmd
diskpart

list volume

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

A co pokazuje menedzer dyskow?

Załączam zrzut ekranu. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem moja wina bo w tym zarządzaniu komputerem próbowałem doprowadzić do porządku jeden pendrive i może nie było to miejsce gdzie takie rzeczy powinno się robić? 

dyski.png

19 godzin temu, narmiak napisał(a):

Volumin dysku CD-ROM. Masz napęd optyczny?

Tak mam. I rzeczywiście pisze tam CD ROM jakby o to chodziło. 

19 godzin temu, narmiak napisał(a):

No i mam nadzieję, że nie defragmentujesz dysków SSD?

No właśnie specjalnie wszedłem do narzędzia defragmentator by odznaczyć dysk ssd z dysków które mają  być defragmentowane. No bo domyślnie tak właśnie jest.

EDIT:

Zagadka rozwiązana - włożyłem do napędu starą płytę z "Komputer Świat Ekspert" i proszę:

cdrom.png

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

A ja teraz zapytam jeszcze - skoro narzędzie do optymalizacji wygląda jak narzędzie do defragmentacji to czy Windows tylko optymalizuje zamiast defragmentować czy automatycznie optymalizuje dyski ssd a defragmentuje hdd? Czyli - czy jest bezpiecznie mieć zaznaczony dysk ssd do optymalizacji z harmonogramem?

Edytowane przez Toni
Opublikowano

To zależy czy to naprawili tak jak trzeba czy jeszcze są jakieś braki i jak stare dyski SSD posiadasz. Na win10 jak wprowadzali zautomatyzowanie tej funkcji, czyli rozpoznawanie co wymaga defragmentacji, co wymaga jedynie optymalizacji nie każdy dysk SSD był właściwie rozpoznany. Obecnie z tego co już widziałem, to w większości przypadków są już rozpoznawane prawidłowo. Niby powinno być ok, ale warto to sprawdzić. Ze screena który dałeś wychodzi, że są prawidłowo rozpoznane i dysk C podlega wyłącznie optymalizacji, dysk D jest defragmentowany jako HDD jeżeli faktycznie nim jest.