Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spiszę taki tam dokument z mojej przygody.... Kupiłem ją aby zobaczyć jak ma się sprawa z chińczykiem, który ma jako taką reputację. https://jginyue.com/index/Article/show/cat_id/43/id/202

Niestety regulacja wentylatorów jest tylko na PWM...

Ma dwa gniazda M2 NVME, przy czym tylnie jest na PCIE 2.0 i nie obsługuje M2 sata, więc przestrzegam przed próbowaniem, bo musiałem montować płytę jeszcze raz...
Jednak trochę marudzi z ramem... Ryzen 5500 na b450m pro4 działa bez problemu z ramem 4000mhz i nawet można było żyłować opóźnienia, a tutaj 3866mhz wydaje się na razie stabilne, ale powyżej wywalało bez ostrzeżenia i błędów w OCCT.
Ponoć dobrze jest wyłączyć wirtualizację w BIOS, ale u mnie to nie pomogło, aż do czasu zmniejszenia taktowania ramu z XMP.

VRM jest podstawowy, ale spokojnie pociągnie  procesor z PPT <95w, 77w ma większość nieżyłowanych, 5700x, 5600...
Bios jest po angielsku, pierwsza domyślna opcja to zmiana języka z chińskiego, a najnowsza wersja jest z końcówki poprzedniego roku, ale zakupiona płyta miała wersję z maja.
Dźwiękówka jest dość licha, ale nie sieje zakłóceń, poza zwykłym, delikatnym szumem. Jutro ją bardziej potestuję, by zlikwidować placebo.
Od biedy nawet przycisk resetu biosu jest!

Strat wydajność nie zauważyłem, PBO działa jak na zwykłej płycie, jedynie boli ten RAM i trochę mało USB, choć jest USB  C do front panelu, ale tylko 3.0.
Artict F12 silent są za głośne bez regulacji, a kiedyś upolowałem zestaw za grosze... Już wiem dlaczego, były tak tanie.
Bios bardzo podoba mi się, aktualizacja z USB była bez problemu, choć trzeba była przez boot menu to zrobić i na pustym nośniku z folderem EFI.
Gdyby nie brakujące funkcje od wentylatorów i te cyfrowe oznaczenie regulacji w zakresie 0-255...
Niby dostałem kartę gwarancyjną na 3 lata, więc sprawdzę ich RMA, jeśli coś padnie.

Machinist  podrabia ich konstrukcje, oszczędzają jeszcze bardziej na materiałach, więc nie schodziłbym poniżej JGINYUE.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

400 vs 250 zł, przy czym są dwa dyski m2, na czym mi zależało. Poużywam na zasadzie - jeśli padnie to wrócę do Asrocka.
Za jakiś czas trafi do Rajintek Metis Plus / NZXT H1, gdzie będzie jeden / dwa wentylatory, więc niedobór regulacji nie będzie przeszkadzał.

Ogólnie zrobiłem to z oszczędności, bo nie chce mi się dokładać do ryzena 5500, a padła dźwiękówkach w poprzedniej płycie z mojej winy, więc był pretekst do eksperymentu. Tak to lepiej iść w AM5 na mATX.

Opublikowano (edytowane)

Miałem tez cos chińskiego (to najlepsze)  na AM5 i odpuściłem .. kolega Szambo z PCLABA też miał - dopóki mu nie upalila procka i RAMu .. 

Za 250 pln to juz lepiej polowac u nas używkę firmową  .. 

Co do RAMu - to tez tak se dziala jak chce .. masa kości nie ma ustawień SPD - do tego pewnie sekcja zasilania jest słaba i memki ci wyżej nie polecą .. 

A wentyle .. no cóż - już sam zauważyłeś :)  Dla mnie to niby PWM ale min 50% .. i jeszcze był jakiś odpał ..

Jedyny problem który widze w firmówkach to 2x M2 .. Chyba tylko drogi Asus na B450 to ogarniał 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Yedi napisał(a):

kolega Szambo z PCLABA też miał - dopóki mu nie upalila procka i RAMu .. 

Kojarzysz może model lub firmę? Różnica jest dość duża, ponieważ te tańsze tną koszty wszędzie, oprogramowanie leży, a często elementy są nawet krzywe :E 
Wielu lutuje chipset z odzysku. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Yedi napisał(a):

Huh, to co za procesor był tam wsadzony. W trybie Eco / <77w powinna być bezproblemowa.
Dlatego wolałem pobawić się na AM4, póki mam ryzena 5500, bo na AM5 to już obawiałbym się sprzętu, gdzie sam ram kosztowałby więcej, niż CPU + płyta :E

Opublikowano (edytowane)

Po testach dźwiękówki wychodzi na to że jednak to chłam, z jakiegoś powodu ma niedobory na basie. Zakłócenie są minimalne, lepsze niż z wyjścia monitora, ale jakość dźwięku gorsza do takiego XB2483HSU v1. Dla pewności pobrane sterowniki dźwiękówki również nic nie zmieniły
Ogólnie przy głośnikach ważniejszy był dla mnie brak zakłóceń, więc jest to jakiś plus.

Zobaczymy ile z tą płytą wytrzymam lub ona ze mną :E 

Opublikowano

@Yedi Jest stara prawda jeżeli chodzi o hardware do PC (ale nie tylko): 
Za widzi-misie się przepłaca i ma się ograniczony wybór.

Z resztą jak wyżej - albo jakiś półprodukt wątpliwej jakości, albo coś sprawdzonego znacznie przepłaconego.
Jak patrzę na tego Aorusa na B550 za 619zł i wiem, że można ciekawą płytę na B650 kupić poniżej 500zł to mnie śmiech bierze ;) 

PS. W outlecie jest ten sam Aorus za 517zł. To już lepiej jak chińczyka mimo wszystko

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jak patrzę na tego Aorusa na B550 za 619zł i wiem, że można ciekawą płytę na B650 kupić poniżej 500zł to mnie śmiech bierze ;) 

Do tego jest 8400F za grosze, który oprawia całą paletę procków AM4 bez X3D i tylko minimalnie ustępuje X3D.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname - Ty chyba nigdy nie zmieniałeś sprzętu ? Zawsze bedzie pewien punkt przegięcia gdzie płyty starej generacji będą droższe od tej nowej.

Poza tym pochwal się tą płytą B650 w ITX z 2 slotami M2 i tej samej klasy  nową za 500 pln - pośmiejemy się wszyscy :)

8400F to jest padaka i z dala od tego .. Najlepiej w sumie 7500F w tym przedziale cenowym . 8400F ma tylko dwie zalety - dobrze się kręci i mało żre w idlu - i na tym jego zalety się kończą

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

@Yedi Nie no trzeba się kierować rozsądkiem w zakupach i tyle.
ITX z dwoma slotami M2 to właśnie to o czym pisałem, czyli własne widzi-misie za które się przepłaca xD 
W mATX jest już wachlarz opcji z tymi parametrami.

A co do procka też jestem bardziej zwolennikiem 7500F mimo wszystko chociaż jak widzę 8400F ze sklepu po 350zł, używki czy ali jeszcze taniej, to przyznaję koledze @tomcug rację.
Na AM4 nie ma się co oglądać... nawet posiadanie mobo AM4 + ram DDR4 nie jest argumentem, bo można to przecież puścić xD 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

AM4 miało juz swój piękny czas .. 5,6 lat temu ? 

Tu mysle trzeby ba zacząć patrzec przez pryzmat - używki czy nówki ? AM4 w używkach bedzie tańsza na pewnym poziomie - czyli np 5600 który równa się lub bije czasem na łeb ten super procesor na AM5 :)

DDR4 są (jeszcze) tańsze , płyty używane w ITX/mATX również .. 

Osobiscie uważam że w używkach optymalnie jest kupic 7500F + B650 w mATX (mi sie udalo kupic komplet w cenie 750 pln). 5600 na AM4 wyjdzie taniej (jakies 500 pln) ale jego mozliwosc rozbudowy jest juz z lekka mało ekonomiczna .. 

Opublikowano

@Yedi 7500F to jest dobra droga, tym bardziej, że większość ludzi siedzi w 1440p, a tam ten "cep" wykarmi większość kart graficznych.
Na dzień dzisiejszy można za ok. 4000zł mieć combo 7500F + 5070ti lub 9800X3D + 5070. Ja bym wolał to pierwsze mimo wszystko... z resztą black dobrze temat pokazał:

Opublikowano (edytowane)

Ja tam wolę do 1440p wolę 7700 + 5070 za .. 2600 :)  Ale to ja :)

Niestety mam większą rozdziałkę i musze tolerowac o 1000 pln droższego 5070ti 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
22 minuty temu, Yedi napisał(a):

czyli np 5600 który równa się lub bije czasem na łeb ten super procesor na AM5

Bez urazy, ale nie %-) Ani nie równa się, ani nie "bije czasem na łeb", to jest wolniejszy cep.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, tomcug napisał(a):

Bez urazy, ale nie %-) Ani nie równa się, ani nie "bije czasem na łeb", to jest wolniejszy cep.

W moim świecie 5600 jest szefem wszystkich szefów :) Tak jak tanie wino - tanie wino jest dobre bo jest tanie i dobre :)

Ale to już chyba wiesz @Lameismyname ?

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

@Yedi Ja też lubię dobrze wyceniony sprzęt - kiedyś zawsze szedłem drogą mid-endu bo dzięki temu był świetny kompromis ceny do wydajności.
No ale każdy sprzęt ma swój czas świetności... 5600 jest teraz 50zł droższy od 8400F. 
Nie naginajmy rzeczywistości, stąd zgadzam się z kolegą @tomcug, że kompletnie nie ma co się oglądać teraz na AM4.

Opublikowano (edytowane)

Ale ja mam dokladnie takie same zdanie :)  Zaboli tylko cena dobrej płyty w ITX na AM5 .. 

Jak myślisz dlaczego mam w sigu to co mam :) 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

@Yedi W tym konkretnym scenariuszu (ITX, 2x m.2) ok. W innych nie.

Co do siga... cóż, wahałem się kiedyś między 7500F (ok. 800zł), a 7700 (ok. 950zł) - coś mnie tknęło i wybrałem wtedy 7500F.
Prawda jest taka, że gdybym dołożył wtedy do 7700, to pewnie do dzisiaj bym go miał, a tak odczułem potrzebę upgrade, to bez rozdrabniania się w 7800X3D wleciał 9800X3D.
Rysiek 7700 teraz stoi na sferisie za ok. 800zł, u chińczyka czy na rynku wtórnym nawet za 550zł. Na mój gust przyćmiewa 7500F mimo wszystko.