Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolejna "cecha" tej płyty... Przy wymianie wentylatorów i odłączenia sprzętu bios nie chciał wstać na wcześniejszych ustawieniach i zresetował ustawienia OC. Drobny cyrk z włączeniem profilu XMP, zapisaniu i wyjściu, a następnie wczytanie profilu uzytkownika już łapie na dobre... Ale jeśli zrobi się bez zmiany samego profilu XMP, to nie łapie ustawień które wcześniej działały :E 

Może automatyczne nastawy ramu łapią ustawienia na XMP i potem przy zmianie na profil użytkownika zostają właściwe?
Dla mnie to Voodoo, ale działa to działa, więc zaspokoję "ducha maszyn" tym rytuałem. Wcześniej przy OC RAMU musiałem robić to samo, gdy chciałem wczytać ustawienia, bo nie mogłem od razu dać właściwych.

PWM we wentylatorach obudowy polecam ustawić na 80-120, jeśli ktoś szuka ciszy i stałej prędkości. Są tam wartości 0-255 zamiast %.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Oj tam, jest dostatecznie dobrze. :E 
Podejrzewam, że z AM4 nie będzie problemów, ponieważ ich płyty na AM5 może miały podobny problem co Asrock i dlatego paliły procesory? W każdym razie mam nadzieję, że starsza platforma była już rozpracowana przez nich i nie popełnili głupich błędów.

Plusem jest to, że dużo częściej resetuje tylko ustawienia OC, zamiast całego BIOSu przy bawieniu się ramem, ale nie ma funkcji zapisania ustawień na USB... Niech podziała jeszcze kilka tygodni to zrobię podsumowanie i edytuję pierwszy post.

Opublikowano

Szczerze, to bałbym sie kupować płytę główną mało znanej marki bez jakiejś oficjalnej sieci dystrybucji w kraju.  Płyta główna to fundament każdego komputera i praca wszystkich komponentów od nie zależy. Nawet żeby oszczędzić sobie drobnych komplikacji wolałbym dopłacić. Druga sprawa, to bezpieczeństwo. BIOSy UEFI, to jest kolejny system opracyjny w komputerze o priorytecie nadrzędnym. Znani producenci dają tu większą szansę, że na to, że nie przytrafi nam się coś nieciekawego. :)

Opublikowano

Ram i procesor są tu niewiele więcej warte niż płyta główna, więc można się pobawić. Do poważnego komputera, z drogim procesorem nie babrałbym się w takie płyty. Docelowo zestaw na AM4 trafi do komputera tylko do gier, więc może się dziać cokolwiek w BIOS.
JGINYUE jest od biedy trochę lepszym chińskim producentem, bo chociaż bios aktualizują, a MACHINIST jeszcze ich podrabia na tańszym komponentach. :E