Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam temat, aby podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami dotyczącymi chłodzenia dla dysków M.2. Jeśli traficie na jakieś fajne modele - warto się podzielić swoimi doświadczeniami z użytkownikami forum, może ktoś z tego skorzysta.

Ostatnio przy (obecnie) dość wysokich temperaturach na zewnątrz zainteresowałem się nieco bardziej temperaturą dysków M.2 w obudowie. Jak się można było spodziewać, były dość wysokie, bo w idle średnio były w okolicach 50stC, a w stresie dochodziły nawet pod 63stC, wiadomo - obudowa dość wymagająca, bo H1.

Trzeba było temat jakoś rozwiązać, więc zacząłem szukać odpowiedniego chłodzenia. Ta aluminiowa "blaszka" od prodycenta płyty jak widać zupełnie się nie sprawdza. Przekopując kazamaty internetu, natrafiłem na recenzje radiatora Axagon CLR-M2XL. Myśle sobie - OK, wypada zaskakująco dobrze, więc trzeba kupić i przetestować. Radiatory te można kupić chociażby na allegro: Axagon CLR-M2XL. Kupiłem więc 2 sztuki, zamontowałem i zobaczyłem to:

Zrzutekranu_20250724_085151.png.84000e9412a89bbc33afcd8d2cbd7765.png

Temteratury w idle spadły odpowiednio o 11stC i 20stC. W stresie dysk 1TB (od strony CPU) ma "tylko" 50stC, a 2TB (dwustronny) zamontowany nad płytą główną ma "tylko" 51stC - wszystko to przy 26stC w pokoju.

Różnica jak widać jest bardzo duża (względem pierwotnego rozwiązania), jestem wręcz przekonany, że montując takie radiatory w normalnej obudowie, z lepszą cyrkulacją powietrza - wynik ten może być jeszcze lepszy.

Od siebie mogę polecić ten sprzęcik, więć jeśli i Ty szukasz czegoś naprawdę dobrego dla dysku M.2 - to możesz śmiało kupić w/w model :thumbup:

• Like 1
Opublikowano

U siebie mam zamontowane

Thermalright HR-09 PRO założony na tani dysk PCIe 3.0. Dysku nie mordowałem żadnym stresem tylko chwilowym obciążeniem (Crystal disk Mark) i zaraz po montażu (grudzień) były bardzo przyjemne temperatury. Idle 30c - obciążenie 39c.

Opublikowano

do drugiego dysku, dwustronnego 2TB kingston fury renegade kupiłem be quiet mc1 pro  ( on jest nawet tańszy niż ten axagon )

na drugim slocie nie miałem fabrycznego, ale i tak by nie dał rady z dwustronnym, kupiłem coś w stylu fabrycznego na ali, po parunastu minutach cieżkiej pracy wymiękł.

do jednostronnego 1TB kc3000 styka to co dają w komplecie z płytą.

jak ktoś kompa używa do zabawy, oglądania filmów itd itp to dysku nie zagrzeje, problem robi się przy pracy, przerzucaniu dużej ilości sporych plików itd itp

Opublikowano

Ja u siebie przeniosłem dysk z drugiej strony płyty głównej do zatoki dla dysków 2.5", stosując przedłużkę dla M.2 z ali. To przynajmniej dało możliwość założenia dowolnego radiatora na ten dysk, bo od strony GPU nie powalczysz z niczym więcej, jak max 5mm.

Wersja jednostronna (1TB) jest zamontowana od strony CPU, mając nawet nawiew z chłodzenia CPU, temperatury potrafiły nieźle podskoczyć i fabryczna "blaszka" w zasadzie nic nie dawała.

Aż strach pomyśleć, jak "ciepło" może być na generacji PCIE5.0 :/

Jak traficie na jakieś fajne i wydajne modele - to piszcie w temacie lub do mnie na PW, może dodam listę tych najlepszych, przetestowanych przez naszych użytkowników do pierwszego postu, jak ktoś będzie szukał czegoś konkretnego, to będzie jak znalazł - bo jest tego zatrzęsienie na wszelakich portalach aukcyjnych, a testów jak na lekarstwo.

Opublikowano

Z wyglądu takie samo, może robią rebranding gdzieś a na ali kupisz akurat taniej. ALE - jesli faktycznie to samo, to w tej cenie jest to mega dobry sprzęt. A w tej cenie to już w ogóle.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, traczkolwiek napisał(a):

Jakby komuś 15zł było drogi to jest jeszcze taniej :D

link

Screenshot_20250803-003636.AliExpress.png

Jakis czas temu składałem komputer "komunijny" dla syna i do środka włożyłem ten radiator , zmiescił się pod chłodzeniem Arctic Freezer 36 (zostało niewiele wolnego miejsca ale sie zmieścił) na płycie Gigabyte B650 EAGLE AX AM5 , piszę to moze ta informacja sie komuś przyda.

Pomiędzy radiatorem a dyskiem  jest HONEYWELL PTM7950, a dysk to WD Black SN850X (1TB)

Niestety w komputerze nie ma jeszcze zainstalowanego windowsa (kompletnie nie miałem czasu sie tym zająć) ale jak ogarne temat po urlopie to napisze pare słów.

Edytowane przez Oldman
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Oldman napisał(a):

Niestety w komputerze nie ma jeszcze zainstalowanego windowsa (kompletnie nie miałem czasu sie tym zająć) ale jak ogarne temat po urlopie to napisze pare słów.

Korzystaj z wolnosci i instaluj linuxa - poki darmowy i niezawodny :E 

• Haha 1
  • Confused 1