Cani 3 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Witam, dziś dopiero zauważyłem, że system mi wykrywa 16 GB zamiast, jak wcześniej, 32 GB. W BIOS pokazuje, że 1 slot to 16 GB, a drugi slot 256 MB, w Windows pokazuje, że mam zajęty tylko 1 slot. Od początku były w slotach A2 i B2, jeśli przełożę do A1 i B1, komputer nie uruchamia się. Napisano mi, że to kość RAM padła, pojechałem i kupiłem nowe i jest dokładnie to samo. Jedynie co ostatnio było zmieniane, to był dołożony dysk SSD w gniazdo najbliżej procesora, po tej operacji jedynie co, to nie widziało mi dwóch dysków. Jak się dowiadywałem, zabrakło linii i te dwa gniazda zostały odłączone. Próbowałem włączyć XMP, ale nie widzę takiej opcji w BIOS. Płyta główna to Aorus Master Z390 Procesor i9-9900K RAM G.Skill Ripjaws 4 2x16 GB DDR4 3200 PO udpate biosu nic się nie zmieniło na lepsze, jedynie w bios pokazuje teraz nie 256mb a 0. Windows nadal widzi że tylko 1 slot ramu zajęty. Edytowane 7 Sierpnia przez Cani
Send1N 4 162 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Wyjmij moduły i przeczyść jakąś szczoteczką sloty pamięci (szoruj mocno nie uszkodzisz) wsadz moduły w sloty B1 + B2 na zresetowanym biosie bez włączania profilu xmp testowo czy po prostu wykryje całość pamięci.
Cani 3 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Już dziś za pózno jutro na spokojnie sprawdzę. XMP nic nie robiłem bo nawet takiej opcji w BIOS nie widzę. Reset ustawień Bios i tak robiłem by sprawdzić czy coś pomoże i niestety nic nie dało. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Warto sprawdzić czy zobaczy pełną pojemność gdy pamięci będą w działały w single channel pakując je w sloty obok siebie
Cani 3 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Warto sprawdzić czy zobaczy pełną pojemność gdy pamięci będą w działały w single channel pakując je w sloty obok siebie Nie wytrzymałem i zrobiłem test. Wyjałem ram i włożyłem do innego kompa - wszystko działa i ram wykrywa poprawnie. Włożyłem spowrotem kości i dałam na single chanel i komputer się już nie uruchomił. Dałem zamiast 2 kości 4 i komputer się już nie uruchomił. Dałem spowrotem 2 kości i komputer sie uruchamia ale nadal widzi tylko 16gb.
Cani 3 Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia @Send1N Niestety jestem w kropce i już brak możliwosci sprawdzenia. ZOstaje mi serwis ale u mnie cisza i nikt sie nie odzywa ( wszyscy nagle tylko laptopy robia) a wydwać kilka stówek na płyte i nie miec pewnosci to słabo trochę. Rozważam zakup czegoś innego. Pytanie czy to będzie ze sobą dobrze działało ? Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 AMD Ryzen 7 7800X3D Kingston FURY 64GB (2x32GB) 5200MHz CL40 Beast Black Noctua NH-D15 - czy moze być inne tansze chlodzenie które dobrze schłodzi tego procka? Grafike mam dziadka już Rtx 2080 ale póki co działa i nie chce wymienic bo nie wiem czy jest sens wydawac kase na nowsza karte z 8gb ramu. No chyba że inna karta nowsza do 1,5k max 2k będzie lepsza od mojej. Patrzałem na RTX 5060 Ti. Zasilacz mam 750W więc lekki zapas by był.
Send1N 4 162 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Rozumiem że przez pewien czas ten sam zestaw widział normalnie całą pojemność bez problemu? ja bym spróbował jeszcze podmienić testowo procka i zrobić najwyżej zwrot aby po prostu zabić ciekawość bo może kontroler sie posypał jeżeli oczywiście na 100% bios nie widzi całości a nie tylko system Co do tych części co podałeś to szkoda tyle wydawać, ten procor ogarnie spokojnie płyta poniżej 600zl a co do chłodzenia to można kupić 3x taniej takie o tej samej wydajności co ta noctua - wcale nie musi być gorsze https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-amd-b650-ddr5-sata3-m-2-wifi-bt-pcie4-16739447978 plyta https://www.ceneo.pl/173930045 chlodzenie Ram wystarczy 2x16 i lepiej kupić szybsze 32 niż wolne 64gb (no chyba że do jakiejś pracy potrzebujesz tyle?) https://www.ceneo.pl/157489814
wamak 332 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Uważałbym z parowaniem płyt Gigabyte AM5 z pamięcią Goodram 32GB 6000 CL30. Na forum pisali, że jest problem z działaniem w EXPO. Ogólnie to jest dobra pamięć z możliwością poprawienia timingów, ale nie z płytą Gigabyte.
Send1N 4 162 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia A to nie czasem o patriot venom chodziło?
wamak 332 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Tutaj pisali o tej niekompatybilności. Edytowane 8 Sierpnia przez wamak 1
tomcug 2 440 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Wszystko się da ogarnąć, to Hynix jak każdy inny Ręcznie wpisać parametry i poleci.
Send1N 4 162 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Mnie to ciekawi pierwotny temat czy to mobo jest winne czy może cpu się zdegradował
sideband 1 773 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Przecież autor nawet nie sprawdził tego dokładnie wkładając 1 kość do konkretnych banków Do tego za przeproszeniem zjebany bios od GB od strony pamięci to i trzeba bawić się ręcznie. Dwustronne pamięci to z miejsca i tak najlepiej wrzuć ręcznie IO/SA na odpowiedni poziom by nie było problemów z trenowaniem.
Send1N 4 162 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Coś tam pisał w 1 poście "bios pokazuje 16" "jak wcześniej 32" więc pomyślałem że kiedyś tam wszystko działało jak należy i dopiero po czasie się popsuło
sideband 1 773 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia To i tak trzeba wyciągnąć procka z socketu i wszystko po kolei sprawdzać. Miałem taki przypadek gdzie kurz dostał pod socket i robił problemy Mobas również przejrzeć i sprawdzać na pająka 1
Cani 3 Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Coś tam pisał w 1 poście "bios pokazuje 16" "jak wcześniej 32" więc pomyślałem że kiedyś tam wszystko działało jak należy i dopiero po czasie się popsuło Od nowości wszystko siedzi i niebyło wyciągane. Ram był przekładany i albo komputer się nie włączał bład C4 albo resetował się. Wcześniej wszystko działało bez problemu. Ram jest sprawny bo włożyłem do innego kompa i działały i poprawnie pokazywało w bios. 2 godziny temu, sideband napisał(a): To i tak trzeba wyciągnąć procka z socketu i wszystko po kolei sprawdzać. Miałem taki przypadek gdzie kurz dostał pod socket i robił problemy Mobas również przejrzeć i sprawdzać na pająka Niestety nie mam takiej możliwości , dziś dzwoniłem do serwisu i nie mają na stanie płyty z tym socketem. Mam się do serwisu odezwać w przyszłym tyg. to może jakąś płytę zorganizują. Na chwilę obecną problem jest że jak odpalę grę + przegladarka to mam zuzycie ramu ~90-95%. Edytowane 8 Sierpnia przez Cani
Send1N 4 162 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia 23 godziny temu, Cani napisał(a): Niestety nie mam takiej możliwości , dziś dzwoniłem do serwisu i nie mają na stanie płyty z tym socketem. Mam się do serwisu odezwać w przyszłym tyg. to może jakąś płytę zorganizują. Przecież do tego o czym sideband pisał nie potrzebujesz innej płyty, on sugerował abyś wyjął części ze skrzynki, wyciągnał procka, obejżał socket czy nie ma jakiegoś syfu w nim typu pin upaćkany pastą czy jakiś "paproch" (to samo ze slotami ramu) i złożył to jeszcze raz na stole (na pająka) czyli zestaw złożony bez wsadzania go do obudowy
Cani 3 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia 23 godziny temu, Karro napisał(a): Sprawdzałeś na 1 kości w 4 bankach po kolei ? Które działają ? Sprawdzałem ale to są kości dual więc chyba nie będą działały osobno ? Tak czy inaczej komputer sie nie uruchomił wogóle po sprawdzeniu kazdej kosci w kazdym slocie. 50 minut temu, Send1N napisał(a): Przecież do tego o czym sideband pisał nie potrzebujesz innej płyty, on sugerował abyś wyjął części ze skrzynki, wyciągnał procka, obejżał socket czy nie ma jakiegoś syfu w nim typu pin upaćkany pastą czy jakiś "paproch" (to samo ze slotami ramu) i złożył to jeszcze raz na stole (na pająka) czyli zestaw złożony bez wsadzania go do obudowy Komputer rozebrany , płyta wygląda ok ,zadnego syfu , zadnych paprochów , sloty ram czyste ( jedynie co to przy wkładaniu ram słychać takie jakby trzaski delikatne ciezko mi to ubrać w słowa). Zrobiłbym pająka ale nie wiem które piny zewrzeć aby uruchomić płytę bez fizycznego przycisku z obudowy.
Send1N 4 162 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Najprościej to szuraj czymś metalowym po wszystkich i w końcu się włączy jak nie wiesz do których wpinasz włącznik z obudowy nic się od takiego rozwiązania złego stać nie może jak coś także bez obaw
Cani 3 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia 38 minut temu, Karro napisał(a): Sprawdzałeś ? To jaki wynik? Komputer ma 2 kanały duall Chanel i jak jest coś uszkodzone to można dać 2/4,1/3 a często 1/4 Jeżeli już się w ogóle nie uruchamia to może zrobiłeś wtórne uszkodzenie Bo w 1 poście działał Działał tylko wtedy gdy dwie kości są włożone w 2/4 i tylko wtedy działał i tylko wtedy działa 1 kość ramu a druga nie. Zaraz podłacze spowrotem wszystko i zobacze czy cos to dało ( czyszczenie + wyjecie procka i wlozenie spowrotem). Tylko najpierw musze jakoś zamontować grafike by "przez przypadek" nie poleciala mi i wyrwała socket.
Cani 3 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia Teraz, Karro napisał(a): U mnie przepięcie np załatwiło 1 dual Chanel ram i działało w 1/3. Jak działa w ten sposób to można olac U mnie nie wiem w takim razie co jest bo działa tylko 2/4 no chyba że za szybko go wyłaczylem jak pokazywało błąd C4. Problem jest teraz taki że mam zużycie ramu cały czas 90-95% . Z 32Gb zostało mi 16 , widzę że sam więcej i tak nic nie wskóram bez podmianki CPU/płyty. W przyszłym tygodniu dam do serwisu na sprawdzenie. Dzięki wszystkim za pomoc i porady.
Cani 3 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia 18 minut temu, Karro napisał(a): 2/4 też masz dual I 1/4 To chyba u mnie nie działa bo jak miałem 4 kości włożone to komp nie startował.
sideband 1 773 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia GB ma topologie T to tam różnie z tym bywa i te płyty lepiej najlepiej śmigają na osadzonych 4 bankach z jednostronnymi pamięciami Ale to wygląda, że płyta jest uszkodzona kontrolery pamięci w Intelach w zasadzie nie padają Można spróbować wrzucić nowy bios, ale to raczej nic nie wniesie. Poza tym płyta przypadkiem nie była wygięta w obudowie? Bo jak płyta nie leżała ładnie równo na kołkach to takie rzeczy z płytami się dzieją po dłuższym czasie ze względu na naprężenia.
Cani 3 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia Płyta była dobrze osadzona i napewno nie była wygięta. No nic stało się , szkoda tylko że płyty już niedostępne pod ten socket ( tak wiem używki są ale np. bez wifi i bluetooth). Może od chłodzenia coś się stało , w sumie waży ponad 1kg mimo że ma stelaż to mogło coś strzelić.
sideband 1 773 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Każdy róg i otwór idealnie opierał się na kołku czy jak dokręcasz to dopiero płyta dochodziła do kołka? Uwierz mi to się zdarza się często tylko mało kto na to zwraca uwagę. Od lat muszę podkładki dokładać pod kołki niezależnie od budy
Rekomendowane odpowiedzi